foto: MO SR
Aktuality, Bezpečnosť,

Tím pre integráciu síl NATO Slovensko pôsobí na Slovensku už 5 rokov

Pri príležitosti piateho výročia vzniku a pôsobenia Tímu pre integráciu síl NATO (NFIU SVK) na Slovensku dnes jeho príslušníkov vo Vajnoroch navštívili minister obrany SR Jaroslav Naď, minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok, štátny tajomník rezortu obrany Marian Majer, generálny tajomník Služobného úradu MO SR Peter Kozák a náčelník Generálneho štábu OS SR gen. Daniel Zmeko. Šéf rezortu obrany poďakoval tímu za dosiahnuté úspechy a zároveň vyzdvihol význam úloh a cieľov, ktoré plní.


 

„Úlohou slovenskej jednotky NIFU SVK je zabezpečovať a koordinovať na území Slovenska rýchle nasadenie spojeneckých síl a podporu kolektívnej obrany s cieľom zabezpečenia požadovanej reakcie-schopnosti NATO. Sme zodpovedným a spoľahlivým aliančným partnerom, čo potvrdzujeme aj pripravenosťou tejto jednotky,“ povedal minister obrany SR Jaroslav Naď.

 

Veliteľ Tímu pre integráciu síl NATO plk. Peter Brauner poďakoval rezortu obrany za všestranné zabezpečenie činnosti NFIU SVK na Slovensku a ocenil tiež úroveň spolupráce s Ministerstvom zahraničných vecí a európskych záležitostí SR. „Piate výročie vzniku NFIU SVK nie je len historickým míľnikom, ale predstavuje záväzok pre jej členov i naďalej rozvíjať spôsobilosti a operačnú pripravenosť na plnenie celého spektra stanovených úloh,“ dodal.

 

Na Slovensku v jednotke NFIU SVK pôsobí národný aj medzinárodný personál – príslušníci OS SR a profesionálni vojaci z Českej republiky, Nemecka, Maďarska, Poľska, Rumunska, Spojených štátov amerických a Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska.

 

Tím pre integráciu síl NATO na Slovensku je jednou zo šiestich jednotiek pod operačným velením Mnohonárodného zboru sever-východ v Štetíne zaradeného do štruktúry síl NATO v oblasti zodpovednosti Spojeneckého veliteľstva síl Brunssume. Plnú spôsobilosť získal 1. júna 2017 a certifikáciou prešiel 3. novembra 2020.

Maroš Šolc

 

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov