Tony Blair s britskými vojakmi v provincii Helmand v roku 2006
Aktuality, Bezpečnosť,

Tony Blair: „Terorizmus v Afganistane nemožno poraziť bez vytvorenia inštitúcií“

Bývalý britský premiér Tony Blair, ktorý stál na čele britskej vlády v rokoch 1997 až 2007, argumentoval za pokračovanie zahraničnej vojenskej prítomnosti v Afganistane. Blair vystúpil v Londýne pri príležitosti 20. výročia teroristického útoku z 11. septembra 2001 na USA.


 

Tony Blair verí, že boj proti terorizmu – sám osebe – nebude schopný odstrániť teroristickú hrozbu. Potvrdzuje to aj rýchle obnovenie vplyvu Talibanu po stiahnutí zahraničných vojsk z Afganistanu. Blair, ktorý viedol britskú vládu v roku 2001, keď medzinárodná koalícia presťahovala svoje jednotky do Afganistanu, navrhuje jasne definovať opatrenia na boj proti novému nárastu terorizmu.

“Rekonštrukcia Afganistanu zlyhala nie preto, že by afganský ľud rekonštrukciu nechcel, ale preto, že neboli vytvorené efektívne štátne inštitúcie na správu krajiny a nebola prekonaná dlhodobá korupcia,” povedal Blair.

 

Britskí veteráni z Afganistanu páchajú samovraždy

“Hanebný a chaotický odchod britských vojakov z Afganistanu prinútil mnohých veteránov spáchať samovraždu.” V rozhovore pre televíziu Sky News to v pondelok vyhlásil námestník britského ministra obrany James Heappey

Sám Heappey je veterán v hodnosti majora a slúžil v Afganistane. Vo vysielaní televízie povedal, že vie o veteránoch, ktorí za posledný týždeň spáchali samovraždu kvôli tomu, že boli zdrvení chaotickým stiahnutím síl z Afganistanu. Uviedol, že vie, „ako veľmi veteráni trpia„. Dodal tiež, že aj vie o problémoch veteránov, ktorí s ním v Afganistane slúžili. V rozhovore konkrétne zmienil odkaz na rozlúčku, ktorý zanechal veterán z Afganistanu, s ktorým slúžil.

 

„Bohužiaľ viem, že sú vojaci, ktorí slúžili v Afganistane, aj jeden vojak slúžiaci pri mojom poslednom turnuse v Afganistane, ktorí si zhruba pred týždňom vzali život kvôli pocitom z toho, čo sa deje v Afganistane,„ povedal Heappey.

 

Podľa neho je situácia veľmi znepokojujúca. „Som z toho otrávený do špiku kostí,„ dodal. Čoskoro po tomto komentári ministerstvo obrany vydalo vyhlásenie, ktoré verziu námestníka vyvrátilo. Podľa rezortu k samovražde skutočne došlo, ale odkaz na rozlúčku pravdepodobne nebol pravý. Následne v rozhovore pre BBC sám Heappey priznal, že zatiaľ nie je jasné, čo sa presne sa spomínaným veteránom stalo a vec sa vyšetruje. Zdôraznil ale, že za posledných desať rokov „si príliš veľa vojakov vzalo život„ po návrate z Afganistanu. Príčinou sú podľa neho psychické ťažkosti, ktorými trpia v dôsledku svojich skúseností.

 

Bývalý náčelník generálneho štábu armády Veľkej Británie lord Richard Dannatt v rozhovore pre Sky News potvrdil, že veľký počet vojakov z práporu, v ktorom slúžil námestník Heappey, si „v poslednom čase počas posledných niekoľkých mesiacov„ vzalo život. Ako uvádza BBC, u mnohých britských veteránov zábery z kábulského letiska, ktoré sa stalo scénou chaotickej evakuácie, vyvolali „traumatické spomienky a zmiešané pocity„. Minulý mesiac, kedy sa moci opäť chopil Taliban, linka pre psychologickú pomoc veteránom zaznamenala dvojnásobný nárast telefonátov. Mnohí sú udalosťami nahnevaní a sklamaní.

 

Heappey v rozhovore oznámil, že charitatívne organizácie, ktoré pomáhajú veteránom s ich psychickými ťažkosťami, dostanú ešte viac financií. Od roku 2001 v Afganistane zomrelo 457 príslušníkov britských ozbrojených síl, čo činí približne 13% z 3 500 tisíc padlých členov medzinárodnej koalície. Pripomeňme, že v nedeľu na Floride americký veterán, ktorý slúžil v Afganistane a Iraku, zabil štyroch ľudí, vrátane dojčaťa a jeho rodičov. Aj on po návrate z vojenských misií trpel posttraumatickou poruchou a depresiami. Okrem toho hojne užíval drogy.

Milan Novický

 

 

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov