Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Bašta: Nový vojenský pakt zmení svetovú históriu. Európu čaká transformácia do ázijského polostrova

Český diplomat Jaroslav Bašta v komentári pre První zprávy označil vojenský pakt AUKUS, uzavretý Spojenými štátmi spoločne s Austráliou a Veľkou Britániou, za symbolický medzník, ktorý signalizuje začatie procesu, v rámci ktorého môže Európa úplne stratiť svoju váhu a vplyv na svetovej aréne.


 

Uzavretie vojenského paktu AUKUS patrí podľa Baštu k udalostiam, ktoré môžu zmeniť svetovú históriu, ale ktoré sa pritom ohlasujú pomerne nenápadne. Takým druhom udalostí sa vraj okrem iného stalo tiež zvolenie Baracka Husseina Obamu prezidentom USA.
“Všetci komentátori si všímali hlavne to, že ide o prvého Afroameričana na tomto poste. Niektorí predpokladali, že to bude mať pozitívny vplyv na spolužitie väčšinovej bielej populácie s rasovými a národnostnými menšinami. Takmer nikto si nevšimol, že sa jednalo o prvého prezidenta, ktorý pochádzal z Tichooceánského regiónu, ” podotýka Bašta.

 

Upozorňuje totiž, že ešte za Obamovho vládnutia začalo sťahovanie veľkých bánk z východného na západné (pacifické) pobrežie USA, ktoré pokračuje dodnes.
“Tieto zmeny signalizovali začiatok procesu, na konci ktorého najskôr bude transformácia Európy z významného stĺpa euroamerickej civilizácie na nie príliš významný polostrov Ázie. V tomto týždni padol ďalší symbolický medzník – Spojené štáty utvorili spoločne s Austráliou a Veľkou Britániou nový vojenský pakt zvaný AUKUS , “poznamenal Bašta.

 

Aj keď má byť cieľom daného zoskupenia obrana a presadzovanie spoločných záujmov v Tichom a Indickom oceáne, Bašta je presvedčený, že pakt je primárne namierený proti Čínskej ľudovej republike.

“Zdá sa, že ide o odpoveď USA na hanebný debakel v Afganistane spôsobený tajnou koalíciou hnutia Taliban s čínskou rozviedkou a armádou,” domnieva sa diplomat.

 

Budúci konflikt v Tichom oceáne má pritom podľa Baštu už prvého porazeného, ktorým je Francúzsko , členská krajina NATO a dlhoročný spojenec Spojených štátov a Veľkej Británie.
“Austrálska vláda ihneď po podpísaní paktu AUKUS zrušila zmluvu o dodávke oných ponoriek, ktorú podpísala s francúzskou firmou Naval Group. Francúzi to oprávnene berú ako podraz a ranu do chrbta, “poznamenáva Bašta.

 

Z toho všetkého podľa neho vyplýva jedno základné poučenie.
“V multipolárnom svete, v ktorom už žijeme, staré zmluvy prestávajú platiť, a USA s Veľkou Britániou ich dodržia iba v prípade, ak to bude pre nich výhodné. Preto radšej zabudnime na často spomínaný článok 5 Severoatlantickej zmluvy a snažme sa o svoju bezpečnosť starať sami, “končí komentár Jaroslav Bašta.

Milan Novický

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov