Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Americká armáda zaútočila na jedného z vodcov al-Kájdy

Americkí vojaci na severozápade Sýrie zaútočili na jedného z vodcov teroristickej skupiny al-Kájda, povedal na briefingu tlačový hovorca Pentagonu John Kirby. Odkázal na údaje Ústredného velenia ozbrojených síl USA, ktoré priznalo zodpovednosť za nálet v okolí mesta Idlib .


 

“Podľa predbežných odhadov útok dosiahol svoj cieľ. V súčasnej dobe nie sú dôvody predpokladať, že došlo k stratám medzi civilným obyvateľstvom, “dodal Kirby. Podľa mediálnych správ bolo auto, v ktorom išli traja ozbrojenci al-Kájdy, napadnuté dronom.

 

Americká rozviedka ohodnotila možnosti al-Kájdy
Americká spravodajská komunita sa domnieva , že súčasná pozícia teroristickej skupiny al-Kájda v Afganistane jej zatiaľ neumožňuje vykonávať útoky v zahraničí, povedal v pondelok americký minister zahraničia Anthony Blinken.

 

“Aktuálne hodnotenie (americkej) spravodajskej komunity je také, že pred mnohými rokmi boli schopnosti al-Kájdy tak silno degradované, že teraz nie je schopná vykonávať útoky v zahraničí,” povedal minulý týždeň americký minister zahraničných vecí počas zasadnutia výboru pre zahraničné veci Snemovne reprezentantov Kongresu USA.

 

Podľa Blinkenových slov chcú Spojené štáty byť “extrémne ostražité”, pokiaľ ide o obnovenie potenciálu tejto skupiny a jej schopnosti pôsobiť škody aj iným krajinám za hranicami Afganistanu. Taktiež zdôraznil, že Washington chce v tejto otázke udržiavať úzku koordináciu so svojimi medzinárodnými partnermi.

 

Blinken v pondelok vypovedal pred americkými kongresmanov ohľadom nedávno dokončeného sťahovania amerických vojsk z Afganistanu.
Na začiatku augusta Talibanci zintenzívnili svoju ofenzívu proti vládnym silám Afganistanu, 15. augusta vstúpili do Kábulu a nasledujúci deň oznámili, že vojna skončila. Posledné dva augustové týždne z letiska v Kábule, ktoré bolo pod ochranou americkej armády, došlo k masovej evakuácii občanov západných krajín a Afgancov, ktorí s nimi spolupracovali. V noci na 31. augusta americká armáda opustila kábulske letisko, čím sa skončila takmer 20-ročná vojenská prítomnosť USA v Afganistane.

Karol Jerguš

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov