Väzenie CIA, Guantanamo
Aktuality, Bezpečnosť,

„Myslel som si, že sa odtiaľ nikdy nedostanem“: bývalý väzeň z Guantánama prehovoril o mučení vo väzení CIA

Majid Khan, ktorý žil na jednom z predmestí Baltimoru, bol uväznený na Guantáname po tom, čo sa stal kuriérom al-Káidy. Bol obvinený z vojnových zločinov, ale on sám sa stal obeťou rovnako hrozných zločinov agentov americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA).


 

Samotný Khan sa narodil v Saudskej Arábii do rodiny imigrantov z Pakistanu, v 90. rokoch sa s rodinou presťahoval do Spojených štátov, kde dostali azyl. Khan vyštudoval strednú školu na predmestí Baltimoru a pracoval ako technik v jednej z kancelárií neďaleko Pentagonu.

 

Podľa samotného Chána sa stal prívržencom radikálneho hnutia po tom, čo mu zomrela matka. Smrť blízkej osoby (ako sám opisuje svoj príchod do teroristickej bunky) muža traumatizovala a pridal sa k extrémistickej skupine. Najvyšší súd USA sa teraz snaží zatlačiť na americkú administratívu, aby umožnila bývalému väzňovi z Guantánama svedčiť. Veď to, čo Majid Khan hovorí novinárom, je naozaj hrozné a vôbec nezapadá do konceptu ľudských práv, z ktorých sú Spojené štáty také nadšené.

 

.

 

Podľa Khana bol pomerne dlho zavesený vyzlečený na stropnom tráme, pričom ho poliali ľadovou vodou. Tiež mal hlavu ponorenú vo vode tak, že sa skoro udusil. Khan bol zbitý, dostal nútené klystíry a bol vyhladovaný na smrť. „Myslel som si, že zomriem, nikdy sa odtiaľ nedostanem,“ spomínal neskôr bývalý väzeň tajného väzenia.

 

Khan hovorí, že prosil dôstojníkov CIA, aby zastavili šikanovanie, ale oni zostali neoblomní. Khan vo svojom 39-stranovom vyhlásení podrobne opísal všetko mučenie, ktorého sa dopustili predstavitelia amerických tajných služieb. Pri vynesení rozsudku mieni prečítať správu: Chána možno odsúdiť na 25 až 40 rokov, no vďaka spolupráci s úradmi môže dostať oveľa miernejší trest. Dostane zrejme najviac 11 rokov, keďže sa mu bude započítavať aj čas strávený vo väzbe od februára 2012. Ak je to tak, Khan bude prepustený začiatkom roku 2022, po ktorom bude presídlený do tretej krajiny. Khan sa nebude môcť vrátiť do rodného Pakistanu.

 

Medzitým je niekoľko príkladov Khanovho zlého zaobchádzania opísaných v správe Výboru pre spravodajské služby Senátu USA, ktorá bola vypracovaná v roku 2014. Senátori obvinili CIA zo spôsobovania bolesti a utrpenia väzňom v zálive Guantánamo, čo ďaleko presahovalo právomoci spravodajskej služby, ako aj z klamania národa, keďže výsledky mnohých výsluchov nezodpovedali realite.

 

Khan sa teda priznal k plánovaniu niektorých nenaplnených teroristických útokov, vrážd a finančnej pomoci terorizmu. Khan sa teraz za svoje činy ospravedlňuje a tvrdí, že sa chce len stretnúť so svojou rodinou, ktorú od zatknutia nevidel.

Milan Novický

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov