Foto: MOSR
Aktuality, Bezpečnosť,

Vyše 230 profesionálnych vojakov sa vrátilo späť na Slovensko z medzinárodných misií a operácií

Celkovo 236 príslušníkov Ozbrojených síl SR sa po splnení úloh v rámci pôsobenia v misiách a operáciách medzinárodného krízového manažmentu v zahraničí vrátilo späť na Slovensko. V priestoroch Základne výcviku a mobilizačného doplňovania Martin ich dnes privítal štátny tajomník MO SR Marian Majer, generálny tajomník Služobného úradu MO SR Peter Kozák a generalita ozbrojených síl.


 

Najviac, konkrétne 212 slovenských vojakov sa vrátilo z misie UNFICYP na Cypre, sedemnásť z operácie ALTHEA v Bosne a Hercegovine, štyria vojaci z misie EUTM v Malijskej republike, dvaja z misie EUTM v Stredoafrickej republike a jeden z pozorovateľskej misie UNTSO na Blízkom východe.

 

Foto: MOSR

 

Štátny tajomník Marian Majer privítal vojakov a poďakoval im za vzornú reprezentáciu. „Počas vyslania v rozdielnych a náročných podmienkach, vrátane tých klimatických, odvádzali množstvo práce a čelili mnohým náročným úlohám, ktoré však splnili na sto percent a k plnej spokojnosti nás všetkých. Na činnosť slovenských vojačiek a vojakov počúvame len slová chvály, čo potvrdzuje, že aj napriek zložitosti aktuálnej situácie je kvalita a odhodlanie personálu našich ozbrojených síl na veľmi vysokej úrovni,“ vyzdvihol. Zároveň poďakoval rodinám vojakov za ich podporu a vyjadril presvedčenie, že skúsenosti z pôsobenia v zahraničí pre nich môžu byť motiváciou pre ďalšiu službu v ozbrojených silách.

 

V mene velenia OS SR privítal nastúpené jednotky veliteľ Strategického centra krízového manažmentu GŠ OS SR brig. gen. Tibor Králik. „Stali sa súčasťou viac ako 34 000 vojačiek a vojakov, ktorí v priebehu ostatných 28 rokov reprezentovali nielen seba či ozbrojené sily, ale najmä Slovenskú republiku. Plnenie úloh prípravy a výcviku bezpečnostných zložiek v subsaharskej Afrike je rovnako ako dohliadanie na dodržiavanie mieru a stability na Cypre, v regióne západného Balkánu ale aj Blízkeho východu naším spoločným príspevkom k medzinárodnej stabilite v rámci aktivít Európskej únie a Organizácie Spojených národov. Všade tam sa vzorne zhostili plnenia úloh – v rôznych podmienkach a stupňoch ohrozenia, ale vždy s plným nasadením a úprimnou snahou,“ ocenil.

 

V súčasnosti pôsobí v misiách a operáciách medzinárodného krízového manažmentu 428 profesionálnych vojakov, z toho 36 žien. Celkovo sa vystriedalo v zahraničí 34 108 príslušníkov Ozbrojených síl SR, z toho 642 žien.

Karol Jerguš

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov