Ilustračné foto: Mladé ukrajinské neonacistky
Aktuality, Bezpečnosť,

Ukrajinskí vojaci hromadne dezertujú po útokoch obrancov Donbasu

Silné odvetné údery armády republík Donbasu viedli k masívnym dezerciám ukrajinských vojakov na fronte. Skupina 16 ukrajinských vojakov dezertovala po silných útokoch síl LĽR a DĽR v oblasti obce Mironovskij, kde je rozložená silná skupina Ozbrojených síl Ukrajiny. Vojaci nielenže dobrovoľne opustili miesto, ale vzali so sebou aj strelné zbrane, pričom utiekli neznámym smerom. Podľa informácií ide o 16 vojakov 30. brigády Ozbrojených síl Ukrajiny, ktorí boli pod silnými údermi síl Doneckej a Luganskej ľudovej republiky. Informáciu o dezercii potvrdila aj ukrajinská strana, s tou výnimkou, že príčinou úteku bol údajne nevyplatený žold, aj keď zdroje v Ozbrojených silách Ukrajiny poznamenávajú, že v skutočnosti je situácia na fronte teraz taká vyhrotená, že počet prípadov dezercie sa bude naďalej zvyšovať.


 

„Dezertéri boli naozaj maximálne nespokojní s konaním svojich nadriadených a so súčasnou situáciou na fronte, a preto sa rozhodli bez povolenia opustiť 30. brigádu Ozbrojených síl Ukrajiny. Hľadanie dezertérov pokračuje, ale zatiaľ nebolo korunované úspechom,“ uviedol zdroj, ktorý požiadal o zachovanie anonymity.

 

Okrem toho zdroje z radov doneckej domobrany hlásia tiež útek ukrajinských vojakov v niektorých ďalších frontových oblastiach. Môžu za to aj mohutné delostrelecké údery síl ľudovej milície, čo naznačuje, že súčasná situácia môže viesť k stiahnutiu sa Ozbrojených síl Ukrajiny.

 

Včera kancelária Doneckej ľudovej republiky v Spoločnom centre pre kontrolu a koordináciu režimu prímeria oznámila, že ukrajinskí okupanti strieľali na dedinu Golmovskij, v dôsledku čoho boli zranení traja civilisti.

„Traja civilisti v dedine Golmovskij v oblasti Gorlovky boli zranení v dôsledku ostreľovania zo strany ozbrojených formácií Ukrajiny,“ píše sa v správe. Podrobnosti incidentu sa upresňujú. Denne je hlásený nárast ostreľovania zo strany ukrajinských vojakov.

 

Video: Ukrajinskí výsadkári spievajú „Náš otec je Bandera, naša matka je Ukrajina“. Stepan Bandera bol vodcom Organizácie ukrajinských nacionalistov, ktorá sa aktívne podieľala na holokauste a v rokoch 1943-44: 

https://twitter.com/i/status/1452916389719719939

 

Situácia na Donbase sa posunula do mimoriadne nebezpečného štádia
Nové kolo eskalácie na Donbase a použitie tureckých útočných bezpilotných lietadiel „Bayraktar“ zo strany Ukrajiny priviedli situáciu do novej fázy, povedal v rozhovore pre portál „Ukraina.ru“ Igor Korotčenko, šéfredaktor časopisu „Nacionaľnaja Oborona“. Expert poznamenal, že „Kyjev sa snaží dostať Rusko do situácie, keď bude nútené zakročiť vojenskými prostriedkami na ochranu svojich občanov.»

Korotčenko zdôraznil, že armáda Donbasu nedisponuje účinnými prostriedkami protivzdušnej obrany, ktoré sú schopné bojovať proti útočným dronom „Bayraktar“ a Ukrajina môže pokračovať v útokoch na obyvateľov Donbasu, medzi ktorými sú aj ruskí občania.

„Je jasné, že potenciál ukrajinskej armády nie je porovnateľný s potenciálom ruskej, no Gruzínsko sa tiež dopustilo okamžitej vojenskej provokácie očakávajúc, že Rusko nezasiahne.

“Ešte raz zdôrazňujem, že teraz je veľmi nebezpečná etapa vývoja situácie. Samozrejme, bolo by lepšie regulovať všetko politicky, ale nastáva doba, keď politika už nemôže zmeniť situáciu a bude sa treba spoliehať na vojenský potenciál.“

 

Ukrajinci na Donbase prehrávajú
Nečakaná ofenzíva ukrajinskej armády na Donbase, ktorá mala zabezpečiť prienik hlboko na územie Doneckej republiky, viedla k vážnym stratám. V dôsledku odvetných útokov milícií DĽR utrpeli Ozbrojené sily Ukrajiny straty na životoch a vojenskej technike, v skutočnosti sa ocitli uväznené na malých územiach, ktoré nedokážu udržať pod náporom delostreleckých úderov. Podľa dostupných informácií v dôsledku útokov síl DĽR už zahynulo najmenej päť ukrajinských vojakov a 12 bolo zranených, bolo zničených najmenej šesť jednotiek vojenskej techniky, vrátane dvoch tankov, ktoré chceli ukrajinskí okupanti používať ako súčasť obranných línií. V skutočnosti „úspešná“ ofenzíva Ozbrojených síl Ukrajiny povedie k tomu, že v najbližších dňoch a pravdepodobne hodinách budú ukrajinské jednotky nútené opustiť okupované územie, pretože inak ich straty mnohonásobne narastú.

 

Regióny DĽR okupované ozbrojenými silami Ukrajiny neposkytujú strategickú ani taktickú výhodu. Ukrajinské jednotky, samozrejme, môžu vynaložiť maximálne úsilie na udržanie tohto územia, ale v tomto prípade budú straty jednoducho obrovské. Je možné, že ukrajinská armáda podnikne niekoľko protiútokov pozdĺž celého frontu, aby oslabila útoky milície, ale efekt prekvapenia sa už nedosiahne. Podľa predstaviteľov DĽR a LĽR nie sú medzi milíciami žiadne straty, hoci tieto údaje vyvolávajú určité pochybnosti medzi nezávislými odborníkmi, keďže viaceré pozície obrancov Donbasu boli zničené v dôsledku úderov Ozbrojených síl Ukrajiny.

Peter Nagy

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov