Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Izrael testoval ruskú protivzdušnú obranu. Letectvo vypálilo rakety smerom k ruskej vojenskej základni v Sýrii

Izrael podnikol v noci ďalší útok na Sýriu, pričom zaútočil na niekoľko vojenských objektov v sýrskej provincii Homs. Pritom bola napadnutá nielen sýrska armáda, ale aj ruská námorná základňa v Tartuse – jej smerom boli vypálené najmenej dve riadené strely.


 

Útok na ruskú vojenskú základňu bola provokácia zameraná predovšetkým na preverenie bojovej pripravenosti ruských systémov protivzdušnej obrany. Navyše je pozoruhodné, že útok bol uskutočnený za prítomnosti amerického vojenského prieskumného lietadla, ktoré sa pravdepodobne pokúšalo získať prístup k ruským systémom protivzdušnej obrany, keďže odpálenie rakiet smerom k ruskej vojenskej základni by spustilo ich aktiváciu.

 

https://twitter.com/i/status/1457777642137010182

 

Objavili sa informácie, že jedna z rakiet vypálených izraelskými stíhačkami bola zostrelená na hraniciach Libanonu a Sýrie, zatiaľ čo druhá bola zostrelená priamo pred ruskou vojenskou základňou — na severnom okraji Tartusu. Počet vystrelených rakiet bol oveľa vyšší, pričom jedna z nich zlikvidovaná nebola. V dôsledku toho na predmestí Tartusu začal požiar. Pokiaľ ide o útok na sýrsku armádu, v dôsledku leteckého útoku boli zranení najmenej dvaja sýrski vojaci a zničené vojenské vybavenie a infraštruktúra vojenského objektu, ktorý bol terčom útoku.

 

 

Naposledy 8. novembra sýrska protivzdušná obrana odrazila izraelský raketový útok približne o 19:16 miestneho času. Informovala sýrska arabská tlačová agentúra SANA. Sýrska protivzdušná obrana zostrelila väčšinu rakiet v okolí mesta Homs, spresňuje „Al-Arabíja“ a dodáva, že výbuchy bolo počuť pri Homse a Tartúse. Sýrska armáda tvrdí, že izraelské rakety boli odpálené severne od Bejrútu, hlavného mesta Libanonu. Pri odrážaní útoku boli zranení dvaja sýrski vojaci. Sýrska strana hlási aj materiálne straty.

 

 

Izrael ospravedlňuje svoje údery na sýrskom území tým, že prezidenta Bašára Asada podporuje Irán a libanonská šiitská skupina Hizballáh, ktoré sú voči židovskému štátu nepriateľské. Sýria zo svojej strany neuznáva izraelskú okupáciu Golanských výšin a podporuje Palestínčanov v rámci arabskej a islamskej solidarity.

 

https://twitter.com/i/status/1457783915490406404

 

Pašovací biznis USA a protureckých žoldnierov v Sýrii
Protureckí žoldnieri v Sýrii si nevedeli podeliť kontraband, informuje dnes 9. novembra sýrska arabská tlačová agentúra SANA. Militanti zo skupiny „Feylak el Mecd“ zaútočili guľometmi a raketami na vozidlá protureckej „vojenskej polície“ pri obci Tell Fender v regióne Tell Abiad na severe provincie Rakka. V dôsledku boja sú na oboch stranách zabití a zranení. Poškodených bolo aj niekoľko vozidiel. Takéto strety sú spravidla spôsobené bojom o kontrolu nad pašeráckou cestou zo Sýrie do Turecka. Týmito potýčkami však trpí civilné obyvateľstvo.

 

Včera americké okupačné sily v Sýrii presunuli ďalšiu karavánu stoviek ropných tankerov plných ulúpenej sýrskej ropy do Iraku, potom do Turecka,. To je dostatok ropy na pokrytie všetkých energetických potrieb Sýrie na niekoľko mesiacov

 

USA naďalej kontrolujú ropné a plynové polia na severovýchode Sýrie. Ochranu vrtných plošín spolu s Američanmi vykonávajú kurdské sily z aliancie Sýrskych demokratických síl (SDF). Napriek požiadavkám Damasku opustiť územie Sýrie sa na to Američania nechystajú, ale naopak posilňujú svoje pozície a zvyšujú svoju prítomnosť. Američania nedávno vytvorili v severnej Sýrii v provinciách Haseke a Deir ez-Zor deväť vojenských základní, poslednú z nich zorganizovali pri dedine Ain Dawar v bezprostrednej blízkosti hraníc s Irakom a Tureckom.

 

Sýrsky prezident Bašár al-Asad si získava popularitu arabského sveta — minister zahraničných vecí Spojených arabských emirátov pricestoval do Sýrie

Šéf diplomacie SAE navštívil Sýriu, informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na libanonské zdroje. Informáciu o návšteve šéfa ministerstva zahraničia SAE potvrdzuje sýrska arabská tlačová agentúra SANA. Sheikh Abdullah bin Zayed je najvyšším emirátskym hodnostárom, ktorý navštívil Sýriu za desaťročie od vypuknutia občianskej vojny. Prišiel s delegáciou. Podľa libanonskej televíznej stanice „Al-Manar“, ktorá patrí libanonskej skupine „Hizballáh“, boli na ceste z letiska v Damasku do mesta rozmiestnené ťažko ozbrojené stráže. Abdullah bin Zayed sa mal stretnúť s prezidentom Bašárom al-Asadom.

 

 

Zo všetkých arabských krajín dosiahli SAE najväčší pokrok v normalizácii vzťahov so Sýriou. V roku 2018 SAE otvorili svoje veľvyslanectvo v Damasku a v roku 2021 vyzvali na návrat Sýrie do Arabskej ligy. Zároveň sa objavili informácie, že aj Omán má v úmysle rozvíjať lekársku spoluprácu so Sýriou.

Peter Nagy

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov