Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Britské spravodajské služby musia zveriť správu svojich databáz americkému Amazonu

Britská kontrarozviedka MI-5, zahraničná rozviedka MI-6 a elektronická rozviedka (GCHQ) udelili americkej spoločnosti Amazon kontrakt na vývoj cloudovej služby na bezpečné ukladanie a spracovanie utajovaných informácií, uviedol Financial Times.


 

Podľa denníka to umožní spravodajským službám kráľovstva ľahko si vymieňať informácie medzi sebou a s inými kľúčovými oddeleniami, ako aj vykonávať hĺbkovú analýzu údajov pomocou umelej inteligencie.

 

Ako publikácia objasňuje s odvolaním sa na štyri zdroje, zmluva bola podpísaná v roku 2021. Podľa odborníkov môžu britské spravodajské služby v nasledujúcich 10 rokoch minúť od 700 miliónov do 1,4 miliardy dolárov na služby cloudovej platformy Amazon Web Services (AWS ). Publikácia pripomína, že ide o prvú takúto dohodu pre kráľovstvo, pričom americká CIA súhlasila so spoluprácou s AWS už v roku 2013.

 

Podľa bývalého šéfa Národného centra pre kybernetickú bezpečnosť (NCSC) Spojeného kráľovstva Kierana Martina nové technologické riešenie umožní spravodajskej komunite stráviť minúty hľadaním potrebných informácií v spoločnej databáze, nie týždne a mesiace. Použitie umelej inteligencie zjednoduší úlohy, ako je napríklad nájdenie hlasu konkrétnej osoby vo veľkom audio archíve a preklad jej reči.

 

Údaje sa plánujú ukladať v Spojenom kráľovstve, Amazon k nim nebude mať prístup. Financial Times veria, že spolupráca spravodajských služieb s najväčším svetovým online predajcom pritiahne veľkú pozornosť regulátorov a parlamentu kráľovstva. Jeden z expertov, ktorých publikácia oslovila, vyjadril názor, že zverením štátnych tajomstiev americkej spoločnosti Veľká Británia riskuje obetovanie svojej suverenity. Ako je uvedené v publikácii, pokusy Londýna nájsť britského dodávateľa, ktorý by mohol konkurovať AWS, skončili neúspechom, zatiaľ čo Francúzsko tento rok oznámilo vytvorenie suverénnej cloudovej platformy pre potreby svojich vládnych agentúr.

Karol Jerguš

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov