Ilustračné foto
Aktuality, Letectvo,

Americká armáda začala testovať nový letecký kanón pre vysokorýchlostný prieskumný vrtuľník

Do štádia letových skúšok vstúpil nový letecký kanón XM915, špeciálne navrhnutý pre výzbrojný komplex perspektívneho prieskumného rýchlo lietajúceho vrtuľníka. Zbraň sa testuje na upravenom viacúčelovom vrtuľníku UH-60 Black Hawk.


 

XM915

Americká armáda si objednala nový rýchly prieskumný vrtuľník, ktorý by mal v budúcnosti nahradiť zastaraný viacúčelový vrtuľník Bell OH-58D Kiowa Warrior. Do finále tendra sa dostali dve spoločnosti Bell a Sikorsky s projektmi Bell 360 Invictus a Sikorsky Raider X. Prototypy vrtuľníkov majú byť predstavené v roku 2023.

 

XM915

 

V rámci realizácie tohto programu vzniká nový výzbrojný komplex pre vrtuľníky, ktorého súčasťou by mal byť jeden z vyvinutých leteckých kanónov kalibru 20 mm a odpaľovacie zariadenie pre viacúčelovú muníciu a drony MEL.

 

Sikorsky UH-60M Black Hawk

 

Letecké kanóny vyvíjajú dve spoločnosti – General Dynamics a Northrop Grumman. Kanón GD XM915 sa začal testovať už dávno a už sa dostal k pilotom ako súčasť výzbrojného komplexu. Testy novej zbrane od NG s názvom Sky Viper ešte neboli oficiálne oznámené.

 

Ilustračné foto: Bell 360 Invictus, počítačová animácia, zdroj: Bellflight.com

 

20 mm kanón XM915 dostal otočný blok hlavne s rýchlosťou streľby 1500 rán za minútu. Sky Viper je jednohlavňový, vyvinutý na základe kanónu M230 používaného na útočných vrtuľníkoch AH-64 Apache.

Maroš Šolc

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov