Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Veľká Británia má pre Ukrajinu pripravených 600 vojakov v prípade vojny s Ruskom

Britský bulvárny denník „The Mirror“ priniesol informáciu, že vláda je pripravená poslať na Ukrajinu až 600 vojakov v prípade „vojny s Ruskom“. Podľa tohto zdroja Londýn vytvára jednotky pozostávajúce z príslušníkov špeciálnych síl, špeciálneho prieskumného pluku, zdravotníkov, ženistov, spojárov a až 400 výsadkárov zo 16. leteckej útočnej brigády so sídlom v Aldershote.


 

„Špeciálnym jednotkám bolo povedané, že môže prísť k situácii, kedy bude potrebné veľmi rýchlo reagovať. Pripravených je 400 až 600 vojakov. Všetko vybavenie je zbalené, sú pripravení odletieť na Ukrajinu a pristáť zo vzduchu,“ uviedol zdroj novinárom.

 

Britská ministerka zahraničných vecí Liz Trussová v nedeľu vyzvala ruského prezidenta Vladimira Putina, aby zasiahol v súvislosti s krízou, v dôsledku ktorej zostali na hraniciach Poľska a Bieloruska uviaznuté tisíce migrantov. Informovala o tom agentúra AFP

„Rusko má v tejto veci jasnú zodpovednosť. Musí zatlačiť na bieloruských predstaviteľov, aby ukončili túto krízu a vstúpili do dialógu,“ napísala Trussová pre noviny The Sunday Telegraph.

 

Kritizovala, že snahou bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka je „podkopať bezpečnosť v regióne“. „Využíva zúfalých migrantov ako figúrky v snahe vytvoriť nestabilitu a udržať sa pri moci bez ohľadu na ľudské životy,“ napísala. „Spojené kráľovstvo od toho nebude odvracať pohľad. Budeme stáť pri našich spojencoch v regióne, ktorí sú na hranici slobody,“ zdôraznila. Vo štvrtok Británia vyslala na pomoc pri posilnení poľských hraníc s Bieloruskom tím približne desiatich vojakov, pripomína AFP.

 

Putin v sobotňajšom rozhovore vysielanom spravodajskou stanicou Rossija-24 odmietol tvrdenia, že by sa Moskva podieľala na organizovaní krízy na hraniciach Poľska s Bieloruskom. Z Poľska i z krajín západnej Európy sa totiž ozývajú kritické hlasy, že tisíce migrantov hromadne prichádzajúcich na východné hranice Európskej únie tam zámerne posiela Moskva v súčinnosti s Minskom, vysvetľuje AFP.

 

Agentúra Reuters v nedeľu napísala, že Putin vyhlásil, že je pripravený ponúknuť pomoc pri riešení migračnej krízy na poľsko-bieloruských hraniciach. „Sme pripravení pomôcť všetkými prostriedkami ak by, samozrejme, čokoľvek záviselo od nás,“ uviedol Putin podľa agentúry Ria Novosti, ktorá citovala jeho rozhovor pre ruskú štátnu televíziu.

 

Počas uplynulého týždňa s Putinom o napätej situácii na poľsko-bieloruských hraniciach telefonicky hovorila nemecká kancelárka Angela Merkelová. Šéfa Kremľa takisto vyzvala, aby využil svoj vplyv na Minsk a dopomohol k tomu, že Bielorusko zastaví „neľudské“ zneužívanie migrantov. Na hraniciach Poľska a Bieloruska sa nachádza podľa Minsku okolo 2000 migrantov vrátane tehotných žien a detí. Varšava tvrdí, že ich je 3000 až 4000, pričom každým dňom prichádzajú ďalší.

 

Ukrajina sa stáva kolóniou Veľkej Británie

 

Veľká Británia vyzvala európske štáty, aby sa zjednotili proti plynovodu „Nord Stream 2“
Britská ministerka zahraničných vecí Liz Trussová vyzvala európske krajiny, aby sa spoločne postavili proti plynovodu „Nord Stream 2“, ktorý bol dokončený ešte v septembri.

„Chcem, aby sa k nám pridali naši priatelia z celej Európy. To znamená, že budeme spoločne, napríklad, proti výstavbe plynovodu Nord Stream 2,“ vyhlásila britská ministerka. Podľa jej názoru plynovod „podkopáva európsku bezpečnosť a umožňuje Rusku posilniť kontrolu nad tými krajinami, ktoré sú závislé od jeho plynu“. V súvislosti s pandémiou koronavírusu je dôležité mať diverzifikované dodávateľské reťazce, aby sme sa vyhli strategickej závislosti od „nespoľahlivých partnerov,“ dodala Trussová.

 

Veľká Británia začala tajnú špeciálnu operáciu proti Rusku a Číne

Minulý mesiac tajné “bankové” oddelenie britského ministerstva obrany, vytvorené za účelom obmedzenia finančných aktivít teroristickej skupiny Islamský štát, teraz nasmerovalo svoje úsilie na boj proti Rusku a Číne, uviedli noviny Financial Times s odvolaním sa na zdroje.

 

Podľa novinových údajov bolo tajné oddelenie, kde pracujú bývalí bankári a finančníci , vytvorené pred šiestimi rokmi, aby zasahovalo do obchodnej činnosti IS v Sýrii a Iraku. Experti sa zameriavajú predovšetkým na komoditný trh a medzinárodné kapitálové toky. Členovia operatívnej skupiny spolupracovali so špeciálnymi vojskami, tajnými službami a tiež so 77. brigádou oddelenia pre boj s informačnou vojnou. Ich úlohou bolo oslabiť nepriateľa obmedzením prístupu k financiám.

 

“Dopyt po odborníkoch oddelení rastie, pretože protivníci ako Rusko a Čína využívajú, šedú zónu ‘medzi mierom a vojnou, používajú kybernetické zbrane proti národnej infraštruktúre a vkladajú komerčné investície do citlivých oblastí v zahraničí,” píšu noviny Financial Times.

 

Západ opakovane obviňuje Rusko zo zasahovania do vnútorných záležitostí a z kybernetických útokov. Rusko všetky obvinenia odmietlo s tým, že západné krajiny nepredložili žiadne dôkazy. Moskva tiež vyhlásila, že je pripravená na dialóg o kybernetickej bezpečnosti .

 

Letecký maršal Edward Stringer, ktorý dohliadal na túto operatívnu prácu až do svojho tohtoročného odchodu do dôchodku, novinám povedal, že je nutné nájsť kriticky dôležité prvky obchodného modelu svojich protivníkov, odstrániť ich a čo najviac sťažiť ich nahradenie.

 

“Či už ide o libanonský Hizballáh, ľudí spojených s Putinom, Iránom, alebo dokonca Čínsku ľudovú oslobodzovaciu armádu, všetky tieto organizácie sú minipolitické entity v rámci ich ekonomiky … Prečo ich púšťať na bojisko, keď ich môžete pripraviť o ich zdroje vopred , než sa tam dostanú, “povedal Stringer. Noviny vysvetľujú, že od ukončenia operácie boja proti IS bolo oddelenie využívané pre osobitné úlohy a nie je stálou jednotkou britského ministerstva obrany.

Maroš Šolc

 

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov