X-47B
Aktuality, Letectvo,

Obletieť planétu za pár hodín: Čína vytvára hypersonické zariadenie založené na vývoji NASA

Čínski vedci „oživili“ jeden z opustených amerických vývojov s úmyslom vytvoriť hypersonické osobné vozidlo. V Spojených štátoch sa implementoval program Manta X-47C, v rámci ktorého sa testoval koncept hypersonického motora, ktorý vytvoril inžinier NASA čínskeho pôvodu Min Han Tang. Začiatkom roku 2000 bol postupne vyradený z dôvodu technických ťažkostí a nákladov. Vedec potom navrhol umiestniť motor nie do trupu, ale na boky tela lietadla.


 

Prečo sa Čína vzdáva svojich vlastných, široko ospevovaných vrtuľníkov Z-10 v prospech ruského Kamova Ka-52K?

 

Motory museli fungovať ako konvenčné prúdové turbínové motory pri nižšej rýchlosti a potom sa prepnúť do režimu prevádzky bez pohyblivých častí, pretože to umožňovalo rýchlosť letu päťkrát alebo vyššiu ako rýchlosť zvuku. Projekt bol považovaný za riskantný, pretože po prepnutí na hypersonickú rýchlosť existovala možnosť vznietenia motorov.

 

 

Podľa South China Morning Post sa čínski vývojári napriek tomu rozhodli oživiť myšlienku, keď dostali Tanove plány, odtajnené v roku 2011. Vytvorili prototyp zariadenia, ktoré testovali vo veternom tuneli v Nankingu. Zistilo sa, že produkt dosahuje rýchlosť až 8 Mach a môže prejsť do hypersonického letu v najťažších podmienkach. Na základe Tanovho konceptu plánujú čínski výskumníci do roku 2035 postaviť lietadlo, ktoré dokáže dopraviť až 10 pasažierov kamkoľvek na svete a obletieť ho za pár hodín.

Maroš Šolc

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov