Ilustračné foto
Aktuality, Letectvo,

Najväčšie lietadlo na svete ponesie hypersonické bezpilotníky

Americká spoločnosť Stratolaunch, ktorá vlastní najväčšie svetové lietadlo Roc (postavené z dvoch trupov Boeingu 747), získala od americkej agentúry pre protiraketovú obranu kontrakt na dodávku hypersonických lietadiel – simulátorov bojových úderných systémov. Podľa The Drive technický riaditeľ spoločnosti Daniel Millman oznámil, že Stratolaunch predstaví existujúci vývoj hypersonického draku lietadla Talon-A na opakované použitie na tento účel.


 

 

Predtým sa plánovalo použitie Talon-A na doručovanie nákladu na obežnú dráhu a začiatok montáže zariadenia bol ohlásený v októbri minulého roka. Teraz sa predpokladá, že Talon-A bude slúžiť na simuláciu hypersonických úderných systémov potenciálneho nepriateľa s cieľom vyvinúť nové protiraketové systémy pre americký vojensko-priemyselný komplex. Prvé letové skúšky draku lietadla sa uskutočnia v roku 2022.

 

 

Talon-A je bezpilotné lietadlo s modulárnymi priestormi pre náklad. Jeho dĺžka je asi 8,8 metra, rozpätie krídel má niečo cez 3,3 metra. Predpokladaná rýchlosť lietadla bude minimálne 6 Mach. Na získanie potrebnej rýchlosti po štarte v klzáku sa plánuje použitie raketového motora na kvapalné palivo. Po dokončení svojej misie pristane Talon-A na bežnej dráhe pomocou trojkolkového podvozku.

 

Talon-A

 

Podľa The Drive môže byť klzák použitý na výcvik boja proti ruskému raketovému systému Avangard a čínskemu DF-17. Stratolaunch verí, že lietadlo Roc bude schopné niesť na palube až tri drony Talon-A. Najväčšie lietadlo sa tak stane dôležitou súčasťou vývoja USA v oblasti ochrany pred hypersonickými zbraňami.

Karol Jerguš

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov