Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

“Sú to vojnoví zločinci.” Čo zariadili elitné americké špeciálne jednotky v Sýrii

Systematické klamstvá veleniu, stovky zabitých civilistov a úplná beztrestnosť – elitné špeciálne jednotky americkej armády „Delta“ sa dostali do veľkého škandálu. Podľa The New York Times boli bojovníci jednotky súčasťou tajnej skupiny Talon Anvil, ktorá v rokoch 2014 až 2019 mierila útočnými dronmi na ciele v Sýrii. Formálne bojovali proti ISIS. Obeťami sa však častejšie stávali civilisti. O tom, čo robili Američania na Blízkom východe.


 

Šortky, tričká, sandále, nepovinné brady, ktoré sa navzájom odvolávajú iba menom – špeciálnu minulosť bojovníkov prezrádza iba výbava. Ich bojiskom nie sú zákopy a ruiny miest, ale tajné veliteľstvá v irackom Erbile a na severe Sýrie. Špecialisti Talon Anvil pri hľadaní bojovníkov IS dostali a analyzovali obrovské množstvo informácií od spojeneckých síl, študovali údaje z rádiového odpočúvania a satelitného prieskumu. Hneď ako bol cieľ zistený, bolo naň namierené jedno alebo viac bezpilotných lietadiel typu Predator a Reaper. Pracovali nepretržite: na tri zmeny. Veľkosť skupiny nie je väčšia ako 20 ľudí.

 

Podľa najkonzervatívnejších odhadov špeciálne jednotky za päť rokov zhodili na nepriateľa 112 tisíc rakiet a bômb. Skupina vznikla v roku 2014 po zásahu USA do sýrskej občianskej vojny počas operácie Unwavering Determination. Bojovníci Talon Anvil spočiatku prísne poslúchali velenie armády a koordinovali každý nálet. To ich obmedzovalo a účinnosť bezpilotných lietadiel bola priemerná: v 74 percentách bojových letov sa UAV vrátili na základňu s plnou muníciou.

 

Generál Stephen Townsend, ktorý viedol operáciu v roku 2016, umožnil veliteľom Talon Anvil, aby sa sami rozhodovali o útoku. Tí zas toto právo delegovali ešte nižšie – seniorovi v služobných zmenách. Výsledkom bolo, že seržanti boli poverení, aby urobili ťažkú ​​voľbu „zabiť, alebo nezabiť“.

 

Zdroje NYT hovoria, že nie všetci v Pentagone s tým boli spokojní. Jedna vec je totiž, keď rozkaz na bojové použitie dronu dáva dôstojník s relevantnými skúsenosťami a úplným obrazom o dianí na zemi, a iná je vojak špeciálnych jednotiek, ktorý je zvyknutý najprv strieľať resp. potom klásť otázky.

 

Obranný úder
Obavy Pentagonu sa potvrdili veľmi skoro. Komandá, ktoré dostali carte blanche, sa už neobmedzovali: udierali často a pravidelne. Zároveň sa zanedbávali bezpečnostné požiadavky a spravodajské údaje o konvojoch, zamínovaných vozidlách a veliteľských centrách militantov neboli vždy dôkladne kontrolované. Výsledkom sú obrovské civilné obete. Američania priznávajú, že pri leteckých útokoch v Sýrii v rokoch 2016 až 2019 zahynulo desaťkrát viac civilistov ako v rovnakom období v Afganistane.

 

Skupina očividne ignorovala pravidlá na ochranu miestneho obyvateľstva. Podľa predpisov je útočný letecký útok možný len vtedy, keď sa prieskum presvedčí, že v postihnutej oblasti nie sú žiadni civilisti. Dron musí krúžiť na oblohe niekoľko hodín, kým si operátor nie je stopercentne istý, že cieľom je terorista. Na druhej strane, obranný úder nevyžaduje špeciálne schválenie a je doručený v čo najkratšom čase. Komandá sa rýchlo zorientovali: od roku 2017 sa drony používajú výlučne na „sebaobranu“, aj keď bol objekt od spojeneckých síl vzdialený desiatky kilometrov.

 

Dokonca aj CIA sa obávala rozsahu, v akom bombardovali. Vysokopostavení prieskumníci opakovane poukazovali veleniu na pochybnú taktiku Talon Anvil. Vedenie leteckých operácií však nereagovalo.
“Skupina konala veľmi efektívne a Pentagon sa rozhodol zatvárať oči pred vedľajšími škodami,” uviedol zdroj pre NYT.

 

Dôkazná základňa
Existujú desiatky príkladov smrti civilistov z akcií Talon Anvil. V roku 2016 bol dron namierený na troch mužov, ktorí pracovali v olivovom háji neďaleko Manbidžu. V rukách mali plátené tašky, žiadne zbrane. Napriek tomu ich operátor považoval za hrozbu a nariadil ich zlikvidovať.

 

V marci 2017 americké bezpilotné lietadlá bombardovali prechod cez Eufrat, po ktorom civilisti utekali z obliehanej Rakky. O život prišlo najmenej 30 ľudí.

A v roku 2018 Talon Anvil spustil raketový a bombový útok na budovu vo farmárskom meste Al-Karama, kde sa údajne skrývali vodcovia militantov. Trvalo dlho, kým presne lokalizovali požadovaný dom. A komandá sa rozhodli zasiahnuť náhodne. Prirodzene, bomba spadla na nesprávne miesto: zahynulo 23 civilistov vrátane žien a detí a ďalších 30 bolo zranených. To sa zverejnilo až teraz.

 

Je dôležité, aby celá dôkazová základňa potrebná na privedenie páchateľov pred súd zostala na serveroch Pentagonu ešte mnoho rokov, klasifikovaná ako „prísne tajné“. A ak sa americké vedenie spojí, bude trvať dlho, kým sa uzná smrť civilistov. Navyše, experti Talon Anvil si počínali obozretne: zdroj NYT tvrdí, že mnohé videá zaznamenali, ako operátori UAV zámerne odstránili kamery dronov z cieľov pred odpálením rakiet.

 

Sýrske “Drážďany”
Vrcholom Talon Anvil bolo obliehanie „hlavného mesta“ IS. Americké lietadlá na tip od agentov bombardovali Rakku od 6. júna do 17. októbra 2017. Nakoniec koalícia vedená USA oficiálne oznámila dobytie mesta. Intenzitu a nerozvážnosť bombových útokov možno posúdiť podľa správ ruských vojenských spravodajcov, ktorí prenikli do Rakky krátko pred jej oslobodením: bomby vybuchovali priamo uprostred obytných štvrtí. Američania neváhali použiť ani muníciu s bielym fosforom, zakázanú medzinárodnými dohovormi.

 

Po mesiacoch bombardovania sa Rakka prepadla do ruín. Oficiálny predstaviteľ OSN v Sýrii Jan Egeland v apríli 2018 priznal: je tu oveľa vážnejšie ničenie ako v Aleppe a Homse, ktoré oslobodili sýrske vládne sily za asistencie ruských vzdušných síl. Podľa misie OSN je poškodených alebo zničených 70 percent budov.

 

Hovorca ruského ministerstva obrany generálmajor Igor Konašenkov to prirovnal k bombardovaniu Drážďan anglo-americkými leteckými armádami v roku 1945. Situáciu zhoršuje skutočnosť, že v meste je pre humanitárne organizácie ťažké pôsobiť: mnohé oblasti sú stále v ruinách, niektoré ulice sú zamínované. Presný počet obetí je stále nemožné vypočítať.

 

Američanov to však takmer neznepokojuje. Tento týždeň boli hlásené výsledky vyšetrovania zásahu dronu na civilné auto v Kábule z 29. augusta: za tragédiu nie je nikto vinný. A pritom, pripomeňme, zomrelo desať ľudí. Armáda tvrdila, že cieľom bol terorista. V skutočnosti boli v aute civilisti s deťmi. Pentagon sa však už tradične rozhodol neniesť zodpovednosť za „vedľajšie škody“.

Andrej Koc

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov