Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Skrývajú skutočné čísla. Pentagon uvádzal nižší počet zabitých civilistov v Sýrii, Iraku a Afganistane

Vojenské vedenie Spojených štátov tají údaje o veľkom počte civilných obetí vrátane detí pri leteckých útokoch v Sýrii, Iraku a Afganistane za posledných niekoľko rokov, píše „The New York Times“.


 

Noviny mali k dispozícii viac ako 1300 interných dokumentov Pentagonu, z ktorých vyplýva, že vedenie rezortu nevykonalo plnohodnotné vyšetrovanie takýchto incidentov a neprijalo ani opatrenia, ktoré by im v budúcnosti zabránili.

 

Podľa oficiálnych štatistík bolo od roku 2014 pri útokoch proti militantom Islamského štátu v Sýrii a Iraku zabitých 1 417 civilistov a od roku 2018 zahynulo v Afganistane ďalších 188 civilistov. Okrem toho boli správy o civilných obetiach systematicky „odmietané“, pretože na videozáberoch neboli žiadne telá, hoci zábery boli často príliš krátke, než aby sa podľa nich dalo súdiť. Novinári zdôrazňujú, že iba v „necelých desiatich“ prípadoch došlo k ďalším výplatám odškodnenia z americkej strany.

 

Novinári denníka „The New York Times“ analyzovali materiály, ktoré mali k dispozícii a dospeli k záveru, že „stovky obetí“ neboli brané do úvahy a teraz nie je možné určiť ich presný počet.

 

“Sú to vojnoví zločinci.” Čo zariadili elitné americké špeciálne jednotky v Sýrii

 

Hovorca Ústredného velenia USA Bill Urban v reakcii na vyšetrovanie NYT uviedol, že „aj pri najlepšej technológii na svete sa vyskytujú chyby v dôsledku neúplných informácií alebo nesprávnej interpretácie“. Dodal, že ak bol nálet vykonaný s najúplnejšími informáciami a boli splnené všetky úlohy, civilné obete nie sú dôvodom na disciplinárne konanie.

 

V novembri New York Times uviedol, že americká armáda o náletoch v Sýrii v marci 2019, počas ktorých zahynuli desiatky civilistov, mlčala a nekonalo sa žiadne dôkladné vyšetrovanie tejto udalosti. Novinári upozorňujú, že útok na Baguz mal za následok jeden z najväčších počtov civilných obetí za celé obdobie bojov proti IS, ale Pentagon to nikdy oficiálne nepriznal.

Karol Jerguš

 

 

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov