Prezidentka Z. Čaputová s náčelníkom Generálneho štábu OSSR gen. D. Zmekom a ministrom obrany Jaroslavom Naďom ide navštíviť našich vojakov slúžiacich v tzv. Predsunutej prítomnosti v Lotyšsku, foto: FB Jaro Naď
Aktuality, Bezpečnosť,

Slovenský kontingent v Lotyšsku je ceneným príspevkom pre NATO

Minister obrany SR Jaroslav Naď a náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR gen. Daniel Zmeko dnes ako súčasť delegácie prezidentky SR a hlavnej veliteľky OS SR Zuzany Čaputovej navštívili slovenských vojakov pôsobiacich v rámci Posilnenej predsunutej prítomnosti NATO (eFP) v Lotyšsku.


 

 

Účelom cesty bolo najmä vyjadrenie podpory a solidarity s Lotyšskom a ostatnými spojencami, a to aj prostredníctvom účasti Slovenska v eFP. „Pod vplyvom udalostí v regióne je dôležité demonštrovať jednotu a pevnosť transatlantického puta. Slovenský kontingent je v tomto smere ceneným príspevkom ku kolektívnej obrane Aliancie a môžem povedať, že vojaci OS SR robia Slovensku naozaj skvelé meno,“ vyzdvihol minister obrany Jaroslav Naď. Pri príležitosti osobného stretnutia s vojakmi sa šéf rezortu obrany zaujímal o priebeh ich nasadenia, ako aj podmienky a úlohy, ktoré ich v Ādaži čakajú.

 

Plukovník Švec: Vedenie vojny proti akejkoľvek agresii, aj keď ju pácha zvolený diktátor

 

Spôsobilosti príslušníkov OS SR ocenil aj náčelník Generálneho štábu OS SR gen. Daniel Zmeko. „Aktuálna rotácia našich vojakov v Lotyšsku predviedla svoje vojenské majstrovstvo a profesionalitu už počas presunu do miesta nasadenia v Pobaltí, keď po vlastnej osi absolvovali nie len samotný presun cez Poľsko, ale zároveň absolvovali aj spoločné cvičenie so svojimi poľskými a americkými kolegami. Pevne verím, že tu v Lotyšsku nadviažu na úspechy svojich predchodcov,“ uviedol.

 

Prezident Biden uviedol kedy na Slovensko môžu prísť americkí vojaci

 

Slovenský kontingent pôsobí v rámci Posilnenej predsunutej prítomnosti NATO pod vedením Kanady v bojovej skupine Lotyšsko s dislokáciou v kempe Ādaži. Jeho účelom je posilnenie spôsobilostí obrany a odstrašenia na východnom krídle Aliancie a demonštrovanie pripravenosti reagovať na potenciálne hrozby v súlade s článkom 5 Severoatlantickej zmluvy a teda, že útok na jedného spojenca bude považovaný za útok na celú Alianciu.

 

Bezpečnostný analytik Schneider: vrešťanie o hybridnej hrozbe z Ruska pochádza z klubovní novodobých zväzákov

 

V decembri sa uskutočnila už piata rotácia príslušníkov Ozbrojených síl SR, v rámci ktorej bola do Ādaži vyslaná 1. palebná batéria z Michaloviec – 135 vojakov spolu s deviatimi modernými samohybnými kanónovými húfnicami Zuzana 2. Bojové skupiny NATO sú súčasťou najväčšieho posilnenia kolektívnej obrany NATO v súčasnosti. Slovensko sa do Posilnenej predsunutej prítomnosti NATO zapája od roku 2018, pričom aktuálny mandát NR SR deklaruje nepretržité pokračovanie príspevku SR do jej ukončenia.

Maroš Šolc

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov