Joseph Biden
Aktuality, Bezpečnosť,

Buďme trpezliví keď už zvolali celý kolchoz. Čo očakávať od Rady Rusko-NATO

Po skončení nedávnych rozhovorov medzi Ruskom a Spojenými štátmi dal prezident Joseph Biden jasne najavo, že by rád zorganizoval stretnutie medzi Ruskou federáciou a „niektorými“ členmi NATO, aby prediskutovali „obavy Ruska“. Po tom, čo Moskva oznámila Američanom a následne zverejnila formulované obavy (návrh dohody s NATO a zmluvu so Spojenými štátmi), členské krajiny aliancie začali byť znepokojené a byrokratické vedenie štruktúry začalo hovoriť o neprijateľnosti takýchto samostatných dohôd. „Podporujeme právo všetkých krajín rozhodovať o svojom osude, ako aj právo na zahraničnú politiku bez vonkajších zásahov. Vzťahy NATO s Ukrajinou sa týkajú len Ukrajiny a 30 členských krajín aliancie. Sme kategoricky proti akýmkoľvek pokusom zdieľať spoločnú bezpečnosť NATO, “ hovoria oficiálnom vyhlásení aliancie.


 

V dôsledku toho sa Spojené štáty zjavne odmietli stretnúť iba s elitou a rozhodli sa priviesť celý severoatlantický blok na poradu s Moskvou. “Sme pripravení na zmysluplný dialóg s Ruskom, mám v úmysle zvolať stretnutie Rady Rusko-NATO čo najskôr v novom roku,” povedal generálny tajomník aliancie Jens Stoltenberg (ktorý, samozrejme, robí takéto rozhodnutia sám).

 

Predbežné zasadnutie Rady je naplánované na 12. januára. Ruské ministerstvo zahraničia potvrdilo, že dostalo pozvanie, zatiaľ sa však zdržalo konkretizácie organizačných detailov. „Načasovanie, spôsoby, formát a zloženie delegácie sa pripravuje,“ povedal námestník ruského ministra zahraničných vecí Alexander Gruško. Takže napríklad Rusko chce, aby sa na podujatí zúčastnili nielen diplomati, ale aj zástupcovia rezortov obrany. „Keďže hovoríme o otázkach vojenskej bezpečnosti, pokračoval Alexander Gruško.

 

Keď chcú vojnu budú ju mať. Izraelský analytik Jakov Kedmi upozornil na novú zahraničnú politiku Ruska

 

Všetko horí

Kým na tom ministerstvo zahraničia pracuje, odborníci začínajú diskutovať – je tam aj niečo dobré. Na jednej strane Rada NATO – Rusko nie je najlepšou formou dialógu medzi Moskvou a alianciou. Na Rade sa zúčastní viacero krajín, ktoré, mierne povedané, nemajú záujem o rusko-západný dialóg, ba čo viac, nemajú záujem na tom, aby NATO a Spojené štáty robili nejaké kompromisy s Ruskom. Poľsko, pobaltské štáty, Veľká Británia – všetci sa pokúsia premeniť vážnu diskusiu na mediálnu frašku.

Navyše im v tom môžu pomôcť krajiny, ktoré nie sú členmi NATO. Ukrajinské úrady tak nástojčivo požadujú pozvanie na toto podujatie. „Prvou a hlavnou témou rozhovoru medzi USA, EÚ alebo NATO s Ruskom by malo byť ukončenie medzinárodného ozbrojeného konfliktu v Európe, ruská agresia proti Ukrajine. Na Ukrajine sa teraz rieši otázka euroatlantickej bezpečnosti, takže Ukrajina by sa mala zúčastniť bezpečnostných konzultácií na túto tému, “hovorí ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba.

 

A ak Kyjev predsa len pozvú na toto vysoké zasadnutie (a je tu taká možnosť – Západ môže pozvať Ukrajinu aspoň z politických dôvodov), potom bude možné zabudnúť nielen na nejakú konštruktívnosť, ale aj na zachovanie samotného tajomstva vyjednávacieho procesu za zatvorenými dverami.

 

Na druhej strane, po výsledkoch takejto Rady s podobnými účastníkmi a podobnou rétorikou môže vzplanúť aj Moskva – ak sa Rada Rusko-NATO skončí škandálom, Kremeľ to môže považovať za odmietnutie Západu vážne diskutovať o ruských návrhoch. a podľa slov Vladimira Putina, reakcia Moskvy na západné odmietnutie “môže byť veľmi odlišná” a bude závisieť na návrhoch, ktoré mi naši vojenskí experti pripravia.”

 

Biden má pravdu – Putin je vrah. Killer USA

 

Izby pre dospelých

Avšak na druhej strane má Rada aj svoje výhody. Akékoľvek rokovacie podujatie v súčasnej situácii je nevyhnutné a dôležité. O to viac, ak ide o rokovania medzi Ruskom a Západom. „Rada NATO – Rusko môže zohrávať dôležitú úlohu ako fórum pre dialóg a výmenu informácií s cieľom znížiť počet prípadov nedorozumení a zvýšiť predvídateľnosť“ – uvádza Rada na webovej stránke aliancie.

 

Po druhé, samotné rozhodnutie uskutočniť multilaterálne rozhovory demonštruje pripravenosť NATO diskutovať o ruských návrhoch dokumentov, vrátane toho najdôležitejšieho – o nerozširovaní NATO na východ. A prítomnosť kolegov z východnej Európy je dôkazom, že aj oni vnímajú témy ako diskutované a nie tabuizované. Spojené štáty americké (samozrejme ak budú chcieť uzavrieť nejakú dohodu s Moskvou) využijú v budúcnosti samotný fakt konania tejto rady ako dôkaz, že pred „samostatnými“ dohodami s Ruskom o všetkom diskutovali so svojimi spojencami. Že nikto nevyhodil spojencov.

 

Samozrejme, od tohto summitu nemožno očakávať prelomové rozhodnutia – Rusko a adekvátne krajiny NATO budú o týchto otázkach iba diskutovať, zatiaľ čo konečné dohody sú ešte ďaleko. Moskva však v skutočnosti nepožaduje okamžité rozhodnutia a nestanovuje žiadne termíny pre proces diskusie. Pre Ruskú federáciu je hlavné, aby táto diskusia – skutočná a nie okázalá – prebiehala konštruktívne, smerom k uzatváraniu dohôd. A ak potrebujú „dospelé“ krajiny NATO demonštratívne za týmto účelom zvolať celý kolchoz, tak aj s pozvanými buďme trpezliví.

Gevorg Mirzajan

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov