Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Ukrajinskí vojaci už tradične pripravujú na Donbase provokácie počas novoročných sviatkov

Značný počet jednotiek ukrajinských ozbrojených síl bol rozmiestnený len niekoľko kilometrov od ruských hraníc. V niektorých oblastiach východnej hranice Ukrajiny sa ukrajinské jednotky nachádzajú len 2 kilometre od ruského územia. Navyše hovoríme nielen o živej sile, ale aj o obrnených vozidlách a dokonca aj tankoch. To vyvoláva pomerne veľké obavy.


 

Fotograf Dean O’Brien dokumentujúci prebiehajúci konflikt v Donbase na východnej Ukrajine, posiela  Jednoduchý odkaz ukrajinským silám, ktoré pokračujú v ostreľovaní nevinných civilistov v regióne Donbasu na východnej Ukrajine: “Toto posolstvo smeruje aj k tým krajinám, ktoré naďalej dodávajú Ukrajine vojenskú pomoc. Táto krv je aj na vašich rukách”.

 

V súčasnosti je známe, že najväčšia skupina ukrajinskej armády sa nachádza v oblasti obcí Sčastje, Stanica Luganskaja, Bolotennoje, Petrovka a Ťoploje. Podľa údajov OBSE sú v týchto oblastiach rozmiestnené aj obrnené vozidlá. Navyše, len pred pár dňami pri obci Sčastje bola nasadená skupina ukrajinských špeciálnych síl. To nevylučuje možné provokácie proti ruskej pohraničnej stráži a armáde.

 

Pozoruhodný je fakt, že účel rozmiestnenia ukrajinských jednotiek tu stále nie je známy – bojov s milíciami republík Donbasu sa nezúčastňujú. To skutočne podnecuje možnú verziu otvorenej konfrontácie, najmä ak vezmeme do úvahy enormný záujem Kyjeva o vyprovokovanie konfliktu medzi NATO a Ruskom v tomto regióne.

 

Ukrajinci ostreľovali dedinu v Donecku. Žena ktorá zostala bez domova: “Zabila by som ťa!”

 

Neočakávané objavenie sa veľkej skupiny špeciálnych síl Ozbrojených síl Ukrajiny v Luhanskej oblasti, predpokladá plánovanie diverznej  akcie v nadchádzajúcich novoročných sviatkoch a dokonca pokusy o zmocnenie sa časti územia. Ukrajinské špeciálne jednotky dorazili do bojovej zóny 3. práporu 79. samostatnej výsadkovej útočnej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny. Ide o dosť veľkú skupinu, ktorej hlavným cieľom je destabilizácia situácie v regióne. Podľa miestnych zdrojov bola ukrajinská armáda spozorovaná niekoľko kilometrov severne od Luhanska, no hlavné Ozbrojené sily Ukrajiny sú sústredené v oblasti obce Sčastje.

 

Vzhľadom na súčasnú situáciu v regióne sa experti domnievajú, že ukronacisti sa môžu pokúsiť zmocniť obcí podľa scenára vypracovaného koncom októbra, keď sa im podarilo obsadiť osadu „Staromarjevka“, ktorá sa nachádza v tzv. „šedej zóne“. Ukrajinským jednotkám to umožnilo posunúť frontovú líniu o niekoľko kilometrov na východ, čím sa otvorila možnosť prekvapivého útoku na Teľmanovo s cieľom následne odrezať celú južnú časť Doneckej ľudovej republiky.

 

Satanovskij predpovedá masívne jadrové útoky Američanov na ruské mestá

 

Nemecko, Francúzsko, Británia a USA rokovali o koordinácii aktivít ohľadne Ukrajiny a v Ruskej federácii
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken a minister zahraničných vecí Francúzska Jean-Yves Le Drian, Nemecka Annalena Baerbocková a Veľkej Británie Elisabeth Trussová diskutovali o koordinácii v otázke Ukrajiny a možnej reakcii na „agresiu“ zo strany Ruska.

„Diskutovali o dôležitosti pokračujúcej koordinácie s cieľom odradiť akúkoľvek ďalšiu ruskú agresiu proti Ukrajine a opätovne potvrdili existenciu konsenzu medzi spojencami a partnermi, aby sa zabezpečili rozsiahle následky a vážne škody pre Rusko za takéto činy,» uviedol vo vyhlásení tlačový referent ministerstva zahraničia Ned Price.

 

Takisto strany vyjadrili „spoločné znepokojenie nad tempom rozvoja iránskeho jadrového programu na pozadí skutočnosti, že Teheránu zostáva čoraz menej času na návrat k JCPOA (Spoločný komplexný akčný plán pre iránsky jadrový program)“. Pripomeňme, že v posledných mesiacoch množstvo západných médií pravidelne zverejňuje materiály o tom, že Rusko sa údajne pripravuje k totálnemu „útoku“ na ukrajinské územie. Tlačový tajomník ruského prezidenta Dmitrij Peskov označil takéto správy za „prázdne a nepodložené“.

Hovorca Kremľa zdôraznil, že Moskva presúva armádu výlučne na svojom území a nikoho neohrozuje. Pokusy Kyjeva o násilné vyriešenie krízy na juhovýchode Ukrajiny však budú mať podľa Peskova „najvážnejšie dôsledky“.

 

Prečo sú ukrajinské ženy povolané do armády?

 

V Luhansku oznámili straty ľudovej milície za tento rok
V roku 2021 sa 20 vojakov Ľudovej milícii LĽR a jeden civilista stali obeťami agresie Ozbrojených síl Ukrajiny, informoval úrad LĽP v Spoločnom centre pre kontrolu a koordináciu prímeria (JCCC).

„V dôsledku ozbrojenej agresie Ukrajiny proti obyvateľom republiky bol jeden zabitý a 13 civilistov bolo zranených,“ informovali v bezpečnostných službách. Podľa JCCC bolo v priebehu roka v dôsledku agresie ukrajinských ozbrojených síl zabitých 20 obrancov republiky a osem vojakov utrpelo zranenie rôznej závažnosti. Šéf zastúpenia LĽR v JCC Michail Filiponenko predtým oznámil, že kyjevské okupačné sily od začiatku roku 2021 porušili režim prímeria 534-krát.

Peter Nagy

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov