Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Armáda v škole. V Luhansku oznámili flagrantné porušenie medzinárodného práva zo strany Kyjeva

Luhansk, 3. januára 2022 (AM, Sputnik) – Ivan Filiponenko, oficiálny hovorca ľudovej polície Luhanskej ľudovej republiky, oznámil, že Ozbrojené sily Ukrajiny sťahujú vojenské jednotky k nimi obsadenej škole v obci Valujeskoje, ktorá sa nachádza blízko línie dotyku na Donbase. Ukrajinská armáda tam vybavuje palebné pozície.


“V priebehu uplynulého dňa v dedinskej škole tejto osady, ktorú 27. decembra zajali ukrajinskí nacionalistickí ozbrojenci, pokračovalo nasadenie štábu taktického bojového útvaru nacionalistov a vybavenie palebných pozícií vo výcvikových triedach školy,” uviedol Filiponenko.

 

Podľa zástupcu LĽR je v blízkosti školskej budovy zaznamenaných mnoho vozidiel s ozbrojenými mužmi, rovnako ako delostreleckých prieskumných kompletov zameraných na pozorovanie a cielenie, a tiež rozhlasových staníc.
„Využitie budovy strednej školy Kyjevom v dedine Valujeskoje na nasadenie veliteľstva bojovej jednotky a terénneho bodu riadenia paľby ukrajinského delostrelectva je flagrantným porušením dohody o prímerí a flagrantným porušením medzinárodného humanitárneho práva,“ uzavrel vec Filiponenko.

 

Ukrajinskí ozbrojenci podľa neho aj naďalej bránia práci pozorovateľov OBSE. Mobilná skupina 20. práporu elektronického boja tak napríklad vykonávala v oblasti obce Nikolajevka potlačenie kanálov riadenia a navigácie misie OBSE s cieľom zabrániť pozorovateľom zistiť, že Ozbrojené sily Ukrajiny nasadzujú vojenskú techniku ​​v oblasti. Filiponenko dodal , že jednotky ľudovej polície neustále sledujú nepriateľa, prísne dodržiavajú podmienky aktuálneho prímeria, a sú pripravení na príkaz velenia rýchlo reagovať na zmeny prostredia.

 

NATO poskytlo ukrajinskej armáde zimné oblečenie. NATO sa bude naďalej rozširovať

 

Rozviedka LĽR pritom podľa Filiponenka zaznamenala, že skupina novinárov z ukrajinských médií Kanál 5 a ICTV spoločne s dôstojníkmi 74. strediska informačných a vojenských operácií pripravuje zinscenované videá, ktoré kompromitujú ľudovú políciu. V pripravovaných reportážach sa okrem rozhovorov s nastrčenými miestnymi obyvateľmi a ukrajinskými ozbrojencami budú premietať zábery poškodených civilných objektov, ku ktorých skaze došlo v skutočnosti ešte počas bojov v roku 2014.

 

Spomeňme, že Ukrajina v apríli 2014 začala vojenskú operáciu proti samozvaným republikám DĽR a LľR, ktoré vyhlásili nezávislosť po štátnom prevrate v Kyjeve vo februári 2014. Podľa posledných údajov OSN si konflikt vyžiadal 13 tisíc obetí. Otázka urovnania situácie na Donbase je prejednávaná predovšetkým na stretnutiach minskej kontaktnej skupiny, ktorá od septembra 2014 prijala tri dokumenty na zmiernenie konfliktu. Avšak aj po uzavretí dohôd o prímerí pokračujú medzi stranami konfliktu prestrelky.

 

Prečo sú ukrajinské ženy povolané do armády?

 

Na Donbase boli však v lete 2020 prijaté dodatočné opatrenia na zabezpečenie prímeria. Tie zahŕňajú úplný zákaz vedenia paľby, umiestňovania zbraní v obývaných oblastiach a blízko nich a zákaz útočných, prieskumných a sabotážnych akcií. Tiež je zakázané vybavovať pozície a používať drony v blízkosti línie dotyku.

Karol Jerguš

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov