Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Dodržíme sľub. Ex-šéf NATO vyzval Brusel, aby obišiel obmedzenia a prijal Ukrajinu a Gruzínsko do aliancie

NATO by malo zvážiť možnosť prijatia Ukrajiny a Gruzínska do aliancie bez regulácie konfliktov na území týchto štátov. S týmto návrhom prišiel bývalý generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen.


 

Rasmussen vyzval krajiny NATO, aby nenasledovali príklad Ruska a nevetovali ďalšie rozširovanie aliancie. Okrem toho je podľa neho potrebné rozšíriť územie bloku aj o Ukrajinu a Gruzínsko. Navyše by sa to malo uskutočniť napriek územným problémom. Ex-generálny tajomník navrhol nerozšíriť akcie článku 5 charty NATO na „okupovaný“ Donbas, Krym, Južné Osetsko a Abcházsko s tým, že sa bude vzťahovať len na územie kontrolované Kyjevom a Tbilisi.

 

“Sľúbili sme Gruzínsku a Ukrajine miesta pri stole NATO v roku 2008 a je čas vypracovať akčný plán na splnenie nášho sľubu”, – napísal v článku pre Politico.

 

Ktoré provokácie sa pripravujú ako dôvody pre vojnu s Ruskom. Mali by ste byť pripravení na všetko

 

Jednou z požiadaviek Ruska na USA a NATO, ktoré zazneli koncom minulého roka, boli záruky ďalšieho nešírenia aliancie, vrátane neprijatia Ukrajiny do NATO. Či túto podmienku prijmú vo Washingtone a Bruseli, ukážu rokovania. NATO už medzitým zvoláva mimoriadne stretnutie ministrov zahraničných vecí krajín aliancie. Na programe stretnutia, ktoré sa vo virtuálnom priestore uskutoční 7. januára, bude podľa správy budovanie vojenskej sily Ruska na území Ukrajiny a jej hraníc.

 

Buďme trpezliví keď už zvolali celý kolchoz. Čo očakávať od Rady Rusko-NATO

 

Oficiálne rokovania medzi Bruselom a Moskvou v rámci Rady Rusko-NATO sú naplánované na 12. januára 2022. Potvrdili to dnes v sídle aliancie. Predtým generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg a šéf amerického ministerstva zahraničia Anthony Blinken spolu telefonovali a potvrdili svoje spoločné stanovisko k Ukrajine. Zároveň sú pripravení na „zmysluplný“ rozhovor s Ruskom.

Milan Novický

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov