Foto: MOSR
Aktuality, Pozemná technika,

Vojenské letectvo v Kuchyni má nové letiskové rádiolokátory

46. krídlo Kuchyňa, ako prvé zo slovenských vojenských letísk, už zabezpečuje riadenie letovej prevádzky novými letiskovými rádiolokátormi. Táto moderná a spoľahlivá technika tak konečne nahradila poruchové radary, ktorých technická životnosť skončila v roku 2015 a ich modernizácia by bola nerentabilná – rovnala by sa cene nového rádiolokátora.


 

 

Súpravy nových rádiolokátorov – primárneho a sekundárneho prehľadového rádiolokátora a presného pristávacieho rádiolokátora budú postupne dodané a využívané na všetkých vojenských letiskách OS SR. Okrem Kuchyne teda aj v Sliači (2022) a Prešove (2023).

 

 

Ich úlohou je zaistiť bezpečné a spoľahlivé riadenia letovej prevádzky na vojenských letiskách a poskytovanie leteckých navigačných služieb v zmysle civilných predpisov a v súlade s normami NATO. Okrem toho prispievajú do systému tvorby komplexného obrazu o vzdušnej situácii.

 

„Nákupom požadovaných letiskových rádiolokátorov budú udržané spôsobilosti pre zaistenie bezpečnej vojenskej a civilnej letovej prevádzky, leteckého výcviku, pohotovostného systému Vzdušných síl OS SR a pohotovostného systému Aliancie – NATINAMDS,“ ocenil prínos novej techniky veliteľ Vzdušných síl OS SR brigádny generál Róbert Tóth.

 

Aktívna ochrana bojových vozidiel

 

Nová technika bola zabezpečená na základe rámcovej dohody, ktorá vzišla z verejného obstarávania. Jej súčasťou sú dodávky troch systémov letiskových radarov, príslušných stavebných prác a ďalších súvisiacich služieb.

Milan Novický

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov