Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Prečo Američania súrne utekajú z Kyjeva

Ukrajina, 26. januára 2022 (AM) – “Ruská vojenská akcia môže začať kedykoľvek.” Týmito slovami americké ministerstvo zahraničia oficiálne vysvetľuje začiatok evakuácie svojich diplomatov z Kyjeva. Toto rozhodnutie odradilo paradoxne nielen Európu, ale dokonca aj ukrajinské vedenie. Ak však západným diplomatom v Kyjeve nehrozí žiadne reálne nebezpečenstvo, čo vlastne spôsobilo evakuáciu?


 

Americké ministerstvo zahraničia ani londýnske ministerstvo zahraničných vecí ešte v sobotu nepotvrdili samotnú možnosť evakuácie ich diplomatov a ich rodín z ukrajinskej metropoly. A zrazu, v pondelok, ministerstvo zahraničia nariadilo evakuáciu rodín diplomatov z Ukrajiny kvôli „hrozbe vojenskej akcie z Ruska“. Oznámili to vysokí funkcionári rezortu na mimoriadnom brífingu.

 

“Povolili sme odchod niektorých štátnych zamestnancov, zároveň sme nariadili odchod všetkých členov rodín štátnych zamestnancov našej ambasády v Kyjeve. Ministerstvo zahraničných vecí tiež povýšilo naše cestovné upozornenie na Ukrajinu na úroveň 4 – „Necestujte“ kvôli zvýšenej hrozbe ruskej vojenskej akcie.

 

Prečo sme sa tak rozhodli teraz? Veríme, že sa blíži ruská invázia? Ako povedal prezident Biden, ruská vojenská akcia sa môže začať kedykoľvek. Spojené štáty v takejto situácii nebudú môcť evakuovať amerických občanov, takže občania USA, ktorí sú na Ukrajine, by mali plánovať podľa toho, vrátane využitia komerčných možností, ak sa rozhodnú krajinu opustiť,“ vysvetlil vysoký predstaviteľ ministerstva zahraničia.

 

Inými slovami, urgentná evakuácia v pravom slova zmysle – bezplatná a na palubách vojenského transportu – sa týka len rodinných príslušníkov zamestnancov veľvyslanectva. Ostatní americkí občania si musia kúpiť lístok niekam za vlastné peniaze. A rýchlo.

 

Veľvyslanectvo USA v Kyjeve bude zároveň pokračovať v práci ako doteraz a chargé d’affaires Christina Quinn zostáva na svojom pracovisku. Celkovo v Kyjeve pracuje 180 amerických občanov a približne 560 miestnych ukrajinských občanov.

 

Spojené kráľovstvo, niekoľko hodín po Američanoch, tiež oznámilo začiatok evakuácie približne polovice zamestnancov veľvyslanectva. Vo vyhlásení z Londýna sa takmer doslovne opakujú americké argumenty a rétorika. O niečo neskôr sa k tomuto trendu pridali ďalší verní spolupracovníci, počnúc Austráliou.

 

Ale Európska únia ukázala nečakanú tvrdohlavosť a dokonca tvrdosť. Hovorca EÚ Josep Borrell najskôr uviedol, že dôvod evakuácie amerických diplomatov a ich rodín zistí od ministra zahraničia Anthonyho Blinkena. “Niečo také neurobíme, pretože na to nevidíme žiadne špeciálne dôvody,” uviedla agentúra RIA Novosti. Potom zrejme naozaj zavolal do Washingtonu a po rozhovore s Blinkenom povedal, že „situáciu by sme nemali dramatizovať“. Kým prebieha proces vyjednávania, európski diplomati neopustia Kyjev.

 

V Berlíne len „zvažujú otázku evakuácie“. Nemecké noviny Bild už skôr informovali, že nemecké ministerstvo zahraničia pripravuje plán evakuácie rodín zamestnancov nemeckého veľvyslanectva na Ukrajine v prípade vyhrotenia situácie v krajine.

 

Nemecké ministerstvo zahraničia na to reagovalo: „Veľmi pozorne sledujeme situáciu s bezpečnosťou personálu našich zastupiteľských úradov na Ukrajine a sme v úzkom kontakte aj s našimi partnermi v EÚ a na medzinárodnej úrovni. “ V súčasnosti však ministerstvo zahraničných vecí neprijíma „žiadne opatrenia na zníženie počtu zamestnancov veľvyslanectva a ich rodín“, uviedlo nemecké ministerstvo zahraničných vecí vo vyhlásení z 22. januára.

 

Správy o evakuácii Francúzov zatiaľ pochádzajú len z ukrajinských zdrojov. O možnej evakuácii Izraelčanov z Ukrajiny “v prípade vojny” informovali aj jedny z izraelských novín, no nekonkretizoval – či všetkých zvyšných občanov, alebo len zamestnancov ambasády. Z Tel Avivu zatiaľ neprišlo žiadne oficiálne oznámenie.

 

Rozdiel v mentalite medzi Európanmi a anglicky hovoriacimi vernými služobníkmi Spojených štátov amerických: Veľkej Británie, Austrálie a ďalších bol teda jasne zdôraznený. „Vnútorný kruh“ Spojených štátov je pripravený slepo kopírovať správanie Washingtonu aj v maličkostiach. Avšak aj „čiastočne suverénne“ „staré“ európske národy – Nemci, Francúzi, nehovoriac o Talianoch a Španieloch – sa stále snažia myslieť sami za seba. Nepozorujú žiadnu hrozbu, že „ruská armáda dobyje Kyjev“.

 

Na tomto pozadí vyzerá správanie samotnej Ukrajiny ešte prekvapivejšie. Kyjev na správy o začiatku evakuácie Američanov a Britov reaguje úprimne nervózne. Ukrajinské ministerstvo zahraničia označilo rozhodnutie západných kolegov o evakuácii rodín diplomatov za “prejav prílišnej opatrnosti”. „V skutočnosti nenastali v poslednej dobe žiadne zásadné zmeny v bezpečnostnej situácii: hrozba nových vĺn ruskej agresie je konštantná od roku 2014 a hromadenie ruských jednotiek v blízkosti štátnej hranice sa začalo v apríli minulého roka,“ povedal ukrajinský rezort. povedal.

 

A akú hodnotu má špeciálny televízny prejav prezidenta Zelenského k ukrajinskému ľudu, v ktorom nedávno Ukrajincov vyzval, aby nepodliehali panike? Ako vždy to malo opačný efekt – na niektorých miestach sa postavili rady na soľ a zápalky, no aj tak je pozoruhodné, že aj ukrajinské úrady dosiahli limit v otázke paniky. Nedá sa posunúť ďalej.

 

Rozhodnutie USA evakuovať zamestnancov svojho veľvyslanectva z Ukrajiny je zvláštne, povedala v pondelok hovorkyňa ruského ministerstva zahraničia Maria Zacharovová. „Ich informácie a politická agenda sú zvláštne, hlúpe,“ povedala vo vysielaní rozhlasovej stanice Echo Moskvy, pričom odpovedala najmä na otázku: súvisí táto evakuácia so stretnutím Lavrova a Blinkena, ktoré sa konalo 21. januára v Ženeve.

 

Preto je dôležité poznamenať nasledujúce. Západným diplomatom v Kyjeve nehrozili žiadne hrozby. Nič, čo by len vzdialene pripomínalo vstup Talibanu do Kábulu, sa nedeje a ani neplánuje.

 

Neexistujú žiadne formálne dôvody na evakuáciu z ukrajinského hlavného mesta a toto rozhodnutie je zjavne politické. Washington najskôr prostredníctvom médií a teraz aj svojimi príkazmi zámerne a ostro vybičuje atmosféru predvojnovej hystérie a strachu. Evakuácia diplomatov by mala dokázať, že Spojené štáty hodnotia hrozbu „ruskej ofenzívy proti Ukrajine“ ako mimoriadne vysokú.

 

Washington nazýva to, čo sa deje, „bežnými bezpečnostnými opatreniami“, no aj tak sa to dalo urobiť potichu – bez tlačovej kampane a vydávania špeciálnych vyhlásení. Koniec koncov, existujú špeciálne evakuačné postupy, ktoré nemusia vyzerať tak demonštratívne. Pred nami je premyslené politické gesto, ktoré nemá nič spoločné s bezpečnostnými ohľadmi veľvyslanectva a jeho zamestnancov.

 

Príkaz na evakuáciu niektorých západných ambasád z Kyjeva je samozrejme ďalším krokom k eskalácii napätia. Miera paniky a hystérie stúpa, predvojnové fámy na pozadí presunu ťažkých zbraní Ukrajinou na frontovú líniu na Donbase len zvyšujú predvojnové očakávania. A to aj napriek tomu, že v tom istom Washingtone naďalej deklarujú hľadanie diplomatického riešenia. Na to sú diplomati, ktorým Rusi opakujú, absolútne nič nehrozí.

Jevgenij Krutikov

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov