Ilustračné foto: F-35 Lightning II
Aktuality, Bezpečnosť,

Ministerstvo obrany SR: Žiadne rozhodnutie o rozmiestnení zahraničných ozbrojených síl nebolo prijaté

Rastúce napätie v súvislosti s konfliktom medzi Ukrajinou a Ruskou federáciou si vyžaduje, aby sme sa zodpovedne pripravovali na všetky scenáre možného vývoja. A to ako na národnej úrovni (špeciálne brífingy najvyšších ústavných činiteľov, zasadnutia BR SR a vlády SR, rokovania výborov NRSR), tak aj na úrovni NATO.


 

 

V NATO sú štandardne pri každej kríze posudzované všetky možné alternatívy vývoja situácie. Návrh vojenských expertov na prípadné posilnené spoločné pôsobenie ozbrojených síl členských krajín NATO v oblasti východnej hranice Aliancie, vychádza zo skúseností, ktoré NATO získalo z pôsobenia v krajinách Pobaltia a v Poľsku v reakcii na nezákonnú anexiu Krymu Ruskou federáciou a na ozbrojený konflikt prebiehajúci na ukrajinskom Donbase či v Luhansku a je len jednou z možných alternatív ďalšieho vývoja. Cieľom vojenských expertov je spracovať čo najucelenejší zoznam možností, ktoré má NATO, ako obranná aliancia, k dispozícii v ďalšom priebehu zvyšujúceho sa napätia. NATO chce a musí byť pripravené na všetky možné scenáre vývoja vrátane tých najhorších, aj keď všetci si želáme ukľudnenie situácie. Presne tak má konať najsilnejšia obranná aliancia v histórii.

 

Na základe pripravovaných vojenských scenárov a odporúčaní, bude následne prebiehať odborná a predovšetkým politická diskusia o tom, ktoré z navrhovaných opatrení sú primerané danej situácii a s ktorými opatreniami sa stotožnia všetky členské krajiny NATO.

 

Čarnogurský o zmluve s USA: Pozvanie na inváziu?

 

Naďalej platí, že o akomkoľvek rozmiestnení cudzích ozbrojených síl na našom území nerozhodujú orgány NATO, ale príslušné ústavné orgány Slovenskej republiky. Najvyšší ústavní činitelia, rovnako ako vláda Slovenskej republiky, aj naďalej veľmi detailne a poctivo sledujú aktuálnu bezpečnostnú situáciu a vyhodnocujú opatrenia, ktoré je potrebné prijať na zaistenie bezpečnosti občanov Slovenskej republiky.

 

Dohoda o obrannej spolupráci s USA. Roman Michelko: Koalícia pokúša osud

 

Žiadne rozhodnutie o rozmiestnení zahraničných ozbrojených síl nebolo prijaté. Akékoľvek rozhodnutia budú v prípadne potreby prijímať zodpovedné ústavné orgány Slovenskej republiky, a to prioritne v závislosti od ďalšieho vývoja bezpečnostnej situácie.

Ministerstvo Obrany SR

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov