Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Analytik: Austrália je protiruský a protičínsky nástroj projektu globálnej Británie

Austrália sa čoraz viac stáva geopolitickým prvkom projektu „ Globálna Británia “, ktorý sa používa proti Rusku, Číne a kontinentálnej Európe vo vojenskej aj ekonomickej rovine.


 

 

V januári podpísala austrálska spoločnosť GaardTech kontrakt na dodávku robotických makiet ruského vybavenia v hodnote 385 000 USD, ktoré boli potrebné na výcvik v ničení ruských obrnených vozidiel na výcvikových strediskách NATO v Európe. GaardTec vyrába rad 2D a 3D cieľov, ktoré napodobňujú obrnené vozidlá. V rokoch 2021-2022 GaardTech rozšíril svoj rad cieľových makiet a nedávno predstavil vzorky podobné ruským T-90, T-72, T-14 na platforme Armata BMP-3 a BRDM.

 

 

Cvičné makety musia mať infračervené žiarenie, ktoré je dôležité pre presnú streľbu na strelnici. Takéto schopnosti majú austrálske makety. Podobné falošné ciele ruských bojových vozidiel pechoty (BMP-3) na simuláciu nepriateľa, ktorý má byť zničený, sa už používajú v Británii.

 

6. januára uzavrela Austrália „ prelomovú “ vojenskú zmluvu s Japonskom na posilnenie obranných väzieb. Ako vyplýva z vyhlásenia strán, je namierená proti Číne, ktorá „rozširuje svoj vojenský a ekonomický vplyv“. Ali Wine, hlavný analytik pre americko-čínske vzťahy v Eurasia Group (Washington), uviedol, že zmluva zvýši schopnosť Canberry viesť spoločné vojenské cvičenia s Američanmi v Japonsku. Austrália a Japonsko sú spolu so Spojenými štátmi a Indiou súčasťou anglosaskej “Štvorky”, ktorá sa snaží čeliť rastúcej prítomnosti Číny v Ázii a na hlavných medzinárodných námorných trasách.

 

O niečo skôr, 13. decembra, podpísala Austrália protičínsku vojenskú dohodu s Južnou Kóreou. V rámci dohody v hodnote približne 1 miliardy austrálskych dolárov (720 miliónov dolárov) dodá juhokórejská vojenská spoločnosť Hanwha austrálskej armáde delostrelectvo, vozidlá a radary. Ide o najväčší vojenský kontrakt uzavretý medzi Austráliou a ázijskou krajinou.

 

Austrália nakupuje zo Spojených štátov vyše sto najnovších tankov a obrnených vozidiel

Niekoľko dní po uzavretí týchto „ epochálnych “ dohôd sa zistilo, že Austrália kupuje viac ako sto najnovších tankov a obrnených vozidiel zo Spojených štátov. Medzi nimi je 75 bojových tankov M1A2 SEPV V3 Abrams , 6 vyprošťovacích obrnených vozidiel M88A2 Hercules a ženijné vybavenie – 29 útočných odmínovacích vozidiel M1150 a 17 útočných mostov M10. Prvé americké tanky dorazia do Austrálie v roku 2024: zároveň najnovšia modifikácia Abramsov nahradí staré vozidlá zakúpené v roku 2007 v austrálskej armáde. Vo všeobecnosti partneri v „ NATO východnej pologule “ investujú viac ako 3,5 miliardy dolárov do modernizačných projektov len pre austrálsku tankovú flotilu .

 

Pripomeňme, že 15. septembra Spojené štáty, Veľká Británia a Austrália oznámili vytvorenie anglosaského „druhého NATO“ s názvom AUKUS. A o deň neskôr (17. septembra) vyšlo najavo, že Spojené štáty vybudujú v Austrálii nové námorné a letecké základne. Austrálsky minister obrany Peter Dutton pre 9 News povedal , že budú nasadené v južných oblastiach Austrálie a zdôraznil: „Tisíce amerických vojakov sa už cvičia na vojenskej základni Severné teritórium, ale počet personálu amerického letectva a námorníctva bude výrazne zvýšený. ” Šéf austrálskeho ministerstva obrany zároveň oznámil, že vojenská spolupráca Anglosasov sa rozšíri rozšírením spôsobilostí dvoch základní austrálskeho letectva na východnom pobreží a vytvorením infraštruktúry pre obsluhu amerických hladinových a ponorkových lodí v Austrálii, a logistiky pre spoločné vojenské operácie v regióne” .

 

Voľba pre Austráliu: medzi americkou „Virginia“ a britskou „Astute“

 

AUKUS dáva britskému námorníctvu ešte viac práv na trvalé založenie vlastných jadrových ponoriek v Austrálii. Austrália sa vďaka „anglosaskému NATO“ mení na siedmy štát na svete, ktorý je vyzbrojený jadrovými ponorkami . Pritom bude Austrália naďalej závisieť od skúseností Britského kráľovského námorníctva a jeho špecialistov (veľa vyšších dôstojníkov austrálskeho námorníctva je dodnes zo Spojeného kráľovstva).

 

Blok AUKUS vznikol okrem iného v rámci plánovaného konfliktu medzi Čínou a Taiwanom. Austrálske námorníctvo v rámci aliancie prenesie americké a britské technológie na stavbu viacúčelových jadrových ponoriek, ako aj vývoj v oblasti „kybernetických schopností, umelej inteligencie, kvantových technológií a dodatočných podvodných schopností“. S vysokou mierou utajenia a silnými zbraňami budú musieť austrálske ponorky ovládnuť Indický oceán. Podobné úlohy sú stanovené pre austrálske letectvo. S vysokou mierou utajenia a silnými zbraňami budú musieť austrálske ponorky ovládnuť Indický oceán.

 

Členovia AUKUS sa netaja tým, že ako samotná aliancia, tak aj mnohomiliardový projekt výstavby jadrových ponoriek zachytený Anglosasmi od Francúzov sú namierené proti Číne. Guy Bokenstein, riaditeľ obrany vo vláde austrálskeho Severného teritória, povedal : “Toto je dôležitý krok, ktorý naznačuje, že tri mocnosti sa rozhodli začať čeliť agresívnym akciám Číny v indo-pacifickom regióne . ”

 

Preto prvou iniciatívou AUKUS bol 18-mesačný projekt „nájsť najlepší spôsob dodania“ vojenských spôsobilostí do Austrálie, vrátane vývoja jadrových ponorkových programov pre Spojené kráľovstvo a samotné USA.

 

Ukázalo sa, že ruská ponorka, ktorá „narazila“ do fregaty Kráľovského námorníctva, je britská

 

Pre vojenskú zložku projektu Globálna Británia spočívajú najdôležitejšie výhody AUKUS v čerpaní britského vojensko-priemyselného komplexu. Len dva dni po oznámení AUKUS a súčasne s vypovedaním zmluvy s Francúzmi podpísala britská vláda dve zmluvy so spoločnosťami BAE Systems a Rolls-Royce na vývoj novej generácie viacúčelových jadrových ponoriek pre Royal Navy. Briti sa snažia zarobiť na svojej vojenskej spoločnosti BAE Systems , ktorej dcérska spoločnosť BAE Australia sa chce pod zámienkou austrálskeho dodávateľa podieľať na projekte výstavby ponoriek pre Austráliu v americkej lodenici.

 

Podobný záujem sledujú aj Spojené štáty americké, ktoré sú významným spracovateľom austrálskeho uránu. Dňa 1. decembra 2021 prezident Joe Biden predložil Kongresu „Dohodu o zdieľaní informácií o námornom jadrovom pohone“ s Austráliou. Predtým mali USA podobnú dohodu o námornom jadrovom pohone iba so Spojeným kráľovstvom.

 

Projekt Globálna Británia nebude fungovať v Čiernom mori

 

Premena Austrálie na protičínsky a protiruský nástroj globálneho projektu Anglosasov má pre svet nebezpečné pozadie. Vrátane toho, že podľa Zmluvy o nešírení jadrových zbraní je Británia štátom s jadrovými zbraňami a Austrália nie. Čína už v tejto súvislosti označila anglosaskú dohodu o austrálskych jadrových ponorkách za „extrémne nezodpovednú“ a teraz trvá na dodržiavaní dohody o bezjadrovej zóne pre juhovýchodnú Áziu.

Artem Ignatiev

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov