Jedno z poškodení trupu osobného lietadla, Bagdad, 28.01.2022
Aktuality, Bezpečnosť,

Irak: bitka opäť pokračuje

Výbuchy a útoky v Iraku neustávajú a Čína sebavedomo rozširuje svoju prítomnosť v tejto krajine.


 

Od ukončenia hlasovania v predčasných všeobecných voľbách v Iraku ubehli už viac ako tri mesiace, no až 9. januára sa podarilo zvolať prvé zasadnutie nového parlamentu, na ktorom bol predseda parlamentu Mohammed al-Khalbusi znovuzvolený. Za prvého podpredsedu bol zvolený Hakim al-Zamili (predstaviteľ hnutia M. al-Sadra) a druhým podpredsedom sa stal Shahawan Abdellah, poslanec za Demokratickú stranu Kurdistanu (KDP).

 

Zdá sa, že sa urobil dôležitý krok vpred. Prezident KDP Massoud Barzani označil zasadnutie za „základ pre vybudovanie svetlej budúcnosti, ktorá posilní demokraciu a partnerstvo v krajine“ , zatiaľ čo Muktada al-Sadr, ktorého hnutie získalo 73 kresiel v parlamente, poznamenalo pokrok smerom k „vytvoreniu vlády bez sektárstva“. a korupcie“ .

 

Dvaja poslanci však podali žalobu s tým, že pri hlasovaní došlo k hrubému porušeniu zákona. Žiadosť bola prijatá a 13. januára Spolkový najvyšší súd pozastavil vedenie parlamentu. O týždeň súd prípad odročil s odôvodnením, že žalobcovia nepredložili dôkazy. Situáciu rýchlo využili rôzni „agitátori“ a použili zvyčajný súbor presvedčacích prostriedkov – raketové útoky a ozbrojené útoky.

 

13. januára, takmer súčasne v Bagdade, bolo napadnuté sídlo dvoch hlavných sunnitských strán Al-Takaddum Muhammada al-Khalbusiho a Al-Azim, ktorých vodca Khamis al-Khanjar vstúpil do koalície s prvou. V oboch prípadoch útočníci použili ručné granáty, no bojom s dozorcami sa vyhli. V ten istý deň bol napadnutý úrad KDP v Bagdade a smerom k veľvyslanectvu USA bolo odpálených niekoľko rakiet, z ktorých jedna explodovala v neďalekej škole a zranila dieťa a ženu.

 

Večer 16. januára boli v Bagdade vyhodené do vzduchu dve pobočky kurdských bánk; nedošlo k žiadnym obetiam, ale budovy a autá zaparkované v blízkosti boli vážne poškodené. V provincii Musanna zaútočili neznámi militanti na sídlo vodcu proiránskej šiitskej skupiny Ansar al-Marjaiya Hamida al-Yasiriho, prestrelka s dozorcami trvala asi hodinu, obete na životoch neboli hlásené. Incident sa zhodoval s neohlásenou krátkou návštevou iránskeho veliteľa síl Quds generálmajora Ismaila Qaaniho v Iraku. Uskutočnil sériu stretnutí so šiitskými vodcami a navštívil hrob Abu Mahdi al-Muhandisa, ktorý zastával druhú najdôležitejšiu pozíciu vo vedení proiránskych „ľudových milícií“ a bol zabitý v posvätnom meste en-Najaf spolu s Qaaniho predchodcom generálom Q. Soleimanim pri nálete USA v januári 2020.

 

Neznámi útočníci 19. januára zaútočili na úrad Shahawana Abdellaha, novozvoleného podpredsedu irackého parlamentu. Incident sa odohral v Kirkúku, kde tento kurdský poslanec získal v októbri 2021 viac ako 37 000 hlasov a stal sa najpopulárnejším v provincii. 25. januára federálny najvyšší súd napriek tomu vyhlásil prvé zasadnutie parlamentu za ústavné a zamietol podanú žalobu. O niekoľko hodín neskôr teroristi ostreľovali rezidenciu predsedu parlamentu M. al-Khalbusiho v jeho rodnej provincii Anbar – na dom vystrelili štyri granáty, štyria ľudia vrátane dieťaťa boli zranení.

 

V tejto súvislosti Bagdad 31. januára oznámil, že konečný zoznam kandidátov na prezidenta Iraku je už dohodnutý a zahŕňa 25 uchádzačov, pričom hlasovanie by sa malo uskutočniť 7. februára na mimoriadnom zasadnutí parlamentu. Zvláštnosťou je, že podľa súčasnej Ústavy krajiny, napísanej pod diktátom okupačnej administratívy Paula Bremera, môže byť prezidentom len Kurd. V súlade s tým sa hlavný boj rozvinie medzi chránencami dvoch hlavných kurdských strán – KDP, ktorá v posledných voľbách v Iraku získala 31 kresiel, a Vlasteneckej únie Kurdistanu (PUK), ktorá získala 17 kresiel. Každá strana má svojich kandidátov a očakáva sa tvrdý boj, víťaz musí získať aspoň dve tretiny hlasov zákonodarcov.

 

Podľa článku 67 ústavy „Prezident republiky je hlavou štátu a symbolom jednoty krajiny a predstavuje suverenitu krajiny. Musí zaručiť nezávislosť, suverenitu, jednotu a bezpečnosť Iraku . Kandidát musí byť pôvodom Iračan, mať viac ako 40 rokov, mať dobrú povesť a politické skúsenosti, „ byť známy svojou čestnosťou, spravodlivosťou a lojalitou k vlasti“. Jedným z prvých zaregistrovaných kandidátov KDP bol 68-ročný Hoshyar Zebari. V rokoch 2004 až 2014 viedol ministerstvo zahraničných vecí a mnohí Iračania si spomínajú na hlasný škandál, keď sa ukázalo, že na kľúčové pozície na irackých veľvyslanectvách v Londýne, Bejrúte a mnohých ďalších krajinách boli vymenovaní príbuzní ministra. veľvyslanectvo v Kanade bolo kompletne obsadené výhradne jeho príbuznými. V čase, keď bol na čele ministerstva financií H. Zebari (do septembra 2016), sa tradovalo niekoľko hmlistých príbehov, ale KDP zrejme nenašlo vhodnejšieho kandidáta. Zároveň je to Hoshyar Zebari, ktorého irackí politológovia považujú za najpravdepodobnejšieho budúceho prezidenta.

 

Federálne úrady pamätajúc na svoje sľuby o sprísnení boja proti korupcii informovali o dosiahnutých výsledkoch. V decembri 2021 boli vydané zatykače na 23 významných osôb vrátane ministrov, poslancov a guvernérov. Ukázalo sa však, že 20 z nich už krajinu opustilo spolu s miliardami ukradnutých dolárov. Najčastejšie spomínaný bývalý guvernér Basry Majid al-Nasrawi, ktorý v roku 2017 spolu s rodinou utiekol do Austrálie, ktorej bol zhodou okolností aj občanom. Suma ukradnutá týmto „služobníkom ľudu“ sa odhaduje na 1,2 miliardy dolárov. Bývalý námestník ministra energetiky, ktorý bol 5. januára odsúdený na šesť rokov väzenia a pokutu 10 miliónov dolárov. Iróniou osudu bol obžalovaný pred zatknutím poradcom premiéra M. al-Kazimího.

 

Okrem „propagandistického“ ostreľovania a útokov na úrady rôznych politických síl zostáva aktívna činnosť „spiacich buniek“ „Islamského štátu“. Ak militanti z IS spáchali za celý rok 2021 257 teroristických útokov (údaje ministerstva Pešmergov ), v nasledujúcom roku nedočlo k žiadnej deeskalácii. V januári dosiahli nenahraditeľné straty irackej armády 18 vojakov a dôstojníkov a 21. januára došlo v provincii Dijála k do očí bijúcemu incidentu. Po polnoci zaútočili teroristi na veliteľstvo práporu 2. pešej brigády 1. pešej divízie a zastrelili 12 vojakov, potom im zobrali zbrane, doklady a zmizli. Nebol žiadny odpor, veliteľstvo spalo.

 

Počas januára bola letecká základňa Ain al-Assad v provincii Anbar trikrát vystavená raketovej paľbe a medzinárodné letisko Bagdad päťkrát. Sú tam prítomné obe jednotky NATO, ale iracký minister obrany označil tieto útoky za “politické ťahy”, ktoré nemajú nič spoločné s prítomnosťou americkej armády. Možno má minister pravdu: 28. januára bolo v dôsledku ďalšieho raketového útoku na letisko v hlavnom meste vážne poškodené jedno z osobných lietadiel. Poškodená bola aj dráha, rolovacia dráha a plocha na parkovanie lietadiel. Tu nemožno necitovať komentáre oficiálnych štruktúr, ktoré by sa mohli zdať zábavné, ba až smiešne, ak by sa netýkali vážnych vecí.

 

Bagdad vydal vyhlásenie, v ktorom sa uvádza: „Tento teroristický čin má podkopať úsilie vlády obnoviť regionálnu úlohu Iraku a zabrániť úsiliu Iraqi Airways byť v popredí krajín v oblasti dopravy a leteckej navigácie . ”

 

Misia OSN poznamenala vlastným štýlom: „Vyjadrujeme naše hlboké znepokojenie nad súčasnou vlnou útokov na kancelárie politických strán, domy a podniky v Iraku a najnovšie aj z raketového útoku na medzinárodné letisko v Bagdade. Je dôležité, aby všetky zúčastnené strany prekročili hranice odsúdenia a rýchlo sa spojili, aby odhalili tých, ktorí za tým stoja . “

 

Zacharovová k problémom s migrantami: Kedy sa Londýn bude zodpovedať za svoje vojnové zločiny v Iraku?

 

Kuwait Airways pozastavila lety do Iraku od 28. januára z bezpečnostných dôvodov v súvislosti s rastúcim počtom útokov na bagdadské medzinárodné letisko, ale premiér Mustafa al-Qazimi vyzval ostatné krajiny, aby nezaviedli cestovné obmedzenia. Podľa neho to bude “príspevok k tomu, aby terorizmus nedosiahol svoje ciele ” a raketové útoky sú “pokusom ohroziť súlad irackých letísk s medzinárodnými normami . ” Pozícia pilotov Iraqi Airways je orientačná . 1. februára držali trojhodinový štrajk, v ktorom predložili zoznam požiadaviek, no všetky sa týkali manažérskych a finančných problémov. Témy raketových útokov sa nedotkli – nemožno predsa žiadať nemožné.

 

Saddámov trik – Ako iracký vodca donútil elitu iránskeho stíhacieho letectva zostať na zemi pomocou chýrov a podozrenia

 

Čína medzitým sebavedomo rozširuje svoj vplyv v Iraku a drží sa na prvom mieste medzi zahraničnými investormi. Len v roku 2021 presiahli čínske investície 20 miliárd dolárov a čínske spoločnosti zvyšujú svoju prítomnosť získavaním najsľubnejších aktív. 20. januára Bagdad oznámil podpísanie dohody s čínskym Sinopecom o rozvoji ložiska plynu Al-Mansouriya, ktoré sa nachádza v provincii Diyala. Akcie sú rozdelené medzi Basra Oil Company a Sinopec v pomere 51 a 49 percent. Za zmienku stojí najmä to, že čínska spoločnosť získala túto zmluvu po tom, čo Irak zrušil už podpísanú dohodu so skupinou vedenou spoločnosťou Turkish Petroleum Corp (TPAO) .

Artem Ignatiev

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov