Ilustračné foto: Ruský magnát Roman Abramovič prichádza na súd v Londýne v utorok 4. októbra 2011
Aktuality, Bezpečnosť,

Satanovskij varuje Britániu: nežartujte s ruskými oligarchami

Britské ministerstvo zahraničia pohrozilo “ruským oligarchom” konfiškáciou majetku. Ako môže tento návrh opäť dobehnúť Spojené kráľovstvo a celý Západ, vysvetlil politológ Jevgenij Satanovskij.


 

Britská ministerka zahraničia Liz Trussová uviedla, že sa pripravuje projekt sprísnenia sankcií, prostredníctvom ktorého by mohol byť skonfiškovaný majetok “ruských oligarchov” v Londýne. Návrh zákona podľa političky umožní zaviesť obmedzenia nielen voči tým, ktorí sú spojení so situáciou okolo Ukrajiny, ale aj tým, ktorí sú „pre Kremeľ zaujímaví“.

 

„Nič nevylučujeme. Nebudeme hovoriť o podrobnostiach o tom, kto bude pod akými sankciami, tento návrh zákona nám umožní zasiahnuť širšiu škálu cieľov, takže neostane nikto, kto si bude myslieť, že je imúnny voči sankciám, “uviedla Trussová v RBC.. Ministerka tiež poznamenala, že podniky a jednotlivci, ktorí slúžia ako „chrbtica ruského štátu“, sa nebudú môcť skrývať. Na otázku o nebezpečenstvách zákona pre britských investorov Trussová odpovedala, že „demokracia a sloboda sú dôležitejšie ako momentálne finančné záujmy“.

 

Zakladateľ a riaditeľ Inštitútu pre Blízky východ Jevgenij Satanovskij vysvetlil, v čom je „idiotský návrh“ ministerstva skonfiškovať majetok oligarchov žijúcich v Spojenom kráľovstve pod zámienkou konfliktu na Ukrajine.

„Rýchle sformovanie vrstvy rusky hovoriacich korzárov globálneho finančného trhu – ľudí, ktorí sa výborne orientujú nielen v ňom, ale aj v medzinárodnej ekonomike ako takej, poznajú Západ a všetky jeho pohyby a procesy, sú vo vnútri systému a majú svoje schopnosti a motiváciu pomstiť sa, s ktorými sa málokto na tomto svete stretne. Noví Drakeovia, Morgani a Flintovia budú schopní zasadiť západnému finančnému a ekonomickému systému takú ranu, akú ešte nezažil. A oprávnene, “poznamenal politológ vo svojom telegramovom kanáli.

 

Analytik: Nekonečná je britská vojna proti Rusku

 

Satanovskij si je istý, že Spojené kráľovstvo by nemalo žartovať s ľuďmi, ktorí dokázali zachrániť značné majetky na prelome epoch – počas rozpadu Sovietskeho zväzu. Majú obchodnú a ľudskú bystrosť „časov privatizácie a prerozdeľovania majetku posledných 30 rokov“, o ktorých západní politici a podnikatelia ani len netušia.

 

„Skonfiškovať im majetok a peniaze? Nech si to Briti vyskúšajú v praxi. Zároveň sa pripomína skúsenosť samotnej Británie, keď sa stretla so Španielskou ríšou. Vtedy jej piráti pomohli… A napokon aj samotné Španielsko, ich splodilo pre svoj boj proti Židom, Maurom a kacírom, “dodal politológ.

 

Osem krajín nebude váhať s podporou Ruska v prípade vojenského konfliktu s USA

 

Teraz sa kolektívny Západ podľa Satanovského na čele s USA a Britániou snaží bojovať proti Rusku. Ich činy zároveň spôsobujú ešte väčšiu podporu obyvateľov krajiny ich prezidentovi Vladimírovi Putinovi.

“A teraz ešte aj jeho potenciálnych spojencov tvárou v tvár k všetkému tomu biznisu… Bude čertovsky zaujímavé pozerať sa na výsledky tohto procesu!” uzavrel politológ.

Karol Jerguš

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov