Vladimir Putin
Aktuality, Bezpečnosť,

Prečo Putin hovoril s Macronom šesť hodín

Pri všetkej úcte k veľkej francúzskej civilizácii a schopnosti tohto národa majstrovsky sa dostať z najťažších medzinárodných situácií vo svoj prospech, úroveň očakávaní od návštevy prezidenta Emmanuela Macrona v Moskve bola veľmi nízka.


 

Video: Chcete bojovať proti Rusku? Putin usadil novinárov po rokovaní s Macronom

 

Či sa nám to páči alebo nie, ale lineárne predstavy o závislosti zahraničnopolitických schopností štátov od ich všeobecného postavenia sa spravidla ospravedlňujú. Napriek určitej intelektuálnej mizérii takejto logiky všeobecné zlyhanie krajiny v ekonomike a schopnosť ovplyvňovať svoje bezprostredné okolie nevyhnutne vedie k tomu, že pri riešení otázok strategického významu už veľa neznamená. A hlava tohto štátu vo svojich medzinárodných aktivitách, ako sa hovorí, „je len do počtu“ a je pravdepodobnejšie, že bude iba prítomná na dôležitých udalostiach, ako by aj zmenila ich obsah.

 

Presne to sa dalo predpokladať o rozhovoroch medzi hlavami Ruska a Francúzska, ktoré sa konali v Moskve. Ale nielen vo vzťahu k Piatej republike a jej potenciálu vo svetovom dianí, ale k miestu Európy v globálnej politike vôbec.

 

Medzinárodným podujatím mimoriadneho významu sa preto stala skutočnosť, že prezident Ruska strávil viac ako šesť hodín so zahraničným hosťom, čo zjavne nie je v rozpore s úlohou a významom nám známych Európanov. Dohodnime sa, že hlava ruského štátu je veľmi zaneprázdnený vodca, aby sa tak dlho púšťal do prázdnych rečí. Navyše, súdiac podľa tlačovej konferencie, ktorá nasledovala, sa na stretnutí diskutovalo nielen o konkrétnych dôsledkoch krízy v Európe, ale aj o jej príčinách.

 

Nevieme s určitosťou, o akých rozhodnutiach sa počas stretnutia diskutovalo a či to prispeje k ďalšiemu napredovaniu k novému regionálnemu poriadku. Najdôležitejším výsledkom rokovaní prezidentov Ruska a Francúzska však bolo uznanie, že rozpory, ktoré medzi nami nimi existujú, nie sú o Ukrajine ani o osobnom faktore žiadneho štátnika, ale o objektívnych rozporoch, ktoré vznikli v dôsledku studenej vojny. Macron, možno po prvý raz medzi lídrami Západu na tejto úrovni, to verejne priznal, hoci takéto vyhlásenie bolo do istej miery výsledkom francúzskej záľuby v krásnych frázach.

 

To posledné samo o sebe má malý význam. Najmä na pozadí hysterickej kampane v amerických a britských médiách, ktorej hlavným cieľom je presvedčiť všetkých, že jediným dôvodom mýtickej ruskej „invázie“ na Ukrajinu v blízkej budúcnosti je osobný faktor, plány a hodnotové predstavy. hlavy ruského štátu.

 

Zároveň vôbec nevadí, že k evolúcii verejnej rétoriky jednotlivých západných krajín dochádza pod vplyvom ruského vojensko-diplomatického tlaku. Štáty vo všeobecnosti veľmi zriedkavo inklinujú k obozretnosti, pokiaľ ide o kontrolu nad územiami a distribúciu moci na svetovej scéne. A nepoznáme zatiaľ ani jeden prípad, kedy by nový medzinárodný poriadok vznikol bez hrozby „železa a krvi“ – ​​inak nemôžete nikoho prinútiť, aby sa odsťahoval, pretože každý je príliš zapálený pre svoje vnútorné záležitosti. A najmä, keď štáty, podobne ako teraz Západ, už niekoľko desaťročí formujú presvedčenie o vlastnej dominancii silou.

 

Priznanie systémového charakteru krízy, dokonca upravené pre Macronovu záľubu v predvádzaní sa ako medzinárodného politického teoretika, znamená minimálne dve veci. Po prvé, v západnej Európe si uvedomujú, že základnou príčinou krízy je ich vlastná politika počas dva a pol desaťročia po studenej vojne. Ešte pred niekoľkými mesiacmi boli európski partneri Ruska pripravení vyjadriť takýto názor len tým najuzavretejším spôsobom, a to aj so zaťatými zubami. Teraz sa hranice otvorenej diskusie výrazne rozšírili, čo Rusov posunulo od pokraja prechodu konfliktu Rusko-Západ do vojnového stavu. Je známe, že neuznanie systémovej povahy konfliktu bolo historicky jedným z najdôležitejších dôvodov jeho prehĺbenia.

 

Po druhé, zdá sa, že to isté chápu v Spojených štátoch. Ďalšia vec je, že Američania pre svoju aroganciu a strach zo straty vedenia medzi krajinami Západu nikdy verejne nehovoria o chybách. Teraz však majú všetky krajiny sveta dôkaz, že nielen podľa názoru Ruska je otázka príslušnosti Ukrajiny k vojenskému bloku NATO dôležitá nie sama o sebe, ale v kontexte všeobecnej nespravodlivosti, ktorá sa prejavuje vo vzťahu k ruským záujmom.

 

Teraz Američania nie sú pripravení túto nespravodlivosť odstrániť a radšej balansujú na pokraji ešte násilnejšieho konfliktu. čo je celkom pochopiteľné – vojna v Európe nepoškodí americké bezpečnostné záujmy. Ale každý rok sa stáva nebezpečnejším pre schopnosť Spojených štátov bojovať v inom, pre nich teraz dôležitejšom smere – v Ázii. To je presne jediná šanca pre „starých“ Európanov, aby sa nepremenili nielen na zadný dvor sveta, ale aj na jeho sud s prachom.

 

Ďalšia vec je Nemecko a Francúzsko. Už sú na smrť unavení z ukrajinského problému a schopnosti Spojených štátov kedykoľvek zvrhnúť Európu do priepasti veľkého konfliktu. Ale Európa je slabá a pokus vymaniť sa spod amerického poručníctva po vytvorení jednotnej meny euro a politickej únie v rámci EÚ nepriniesol veľký úspech. Teraz môžu popredné európske veľmoci na vlastné oči vidieť do karát Američanom aj Rusom, ktorých záujmy sú protichodné, no neexistuje spôsob, ako vyriešiť konflikt prostredníctvom skutočnej veľkej vojny – všetci v nej zahynú.

 

Bývalý prezident USA Donald Trump označil vinníka hroziacej vojny na Ukrajine. “Za mňa by sa to nestalo”

 

Či sa im to podarí alebo nie, šanca je menšia, ako by sme chceli. Ale sú tu vďaka trpezlivosti Ruska, jeho pochopeniu, že o ukrajinskej otázke by mali rozhodnúť sami obyvatelia tejto krajiny bez pokynov zvonka, a otvorenej túžbe prezidenta Bidena zbaviť sa zlých geopolitických aktív. Samozrejme, nie nadarmo – medzinárodná politika nepozná úspešnú skúsenosť jednostranných ústupkov, ak to, samozrejme, nie je výsledkom úplného rozpadu štátnosti, ako sa to stalo s neskorým ZSSR.

 

Aké ďalšie ciele sleduje samotný Macron a zrejme aj nový nemecký kancelár Olaf Scholz? Pre francúzskeho prezidenta je teraz hlavnou úlohou znovuzvolenie do funkcie v máji tohto roku.

 

Udržaním mieru v Európe bude môcť zatlačiť späť svojich konkurentov, ktorí sa snažia nasmerovať Francúzsko k radikálnej ľavicovej alebo pravicovej agende. Pre Scholza ide hlavne o to, aby sa vytvorili podmienky pre hospodársku prosperitu Nemecka na ďalšie desaťročia. Ak na rozdiel od Merkelovej dokáže nielen hasiť požiare v Európe a jej okolí, ale aj prispieť k vytvoreniu trvalo udržateľných vzťahov s Ruskom, bude to veľmi hodný úspech, ktorý majitelia nemeckej ekonomiky ocenia. .

 

Politológ Wasserman určil kedy možno očakávať rozsiahlu provokáciu zo strany Ukrajiny a USA

 

V dôsledku toho sa hlavní európski lídri snažia hrať kolektívne na Metternicha, kancelára Rakúskeho cisárstva, ktorý počas Viedenského kongresu v roku 1815 lavíroval medzi mocným Ruskom a tvrdohlavým Anglickom s cieľom upevniť status quo v strednej Európe. Macron a Scholz chcú to isté pre celú Európsku úniu. Nie je však začiatok 19. storočia a možnosti vrcholovej diplomacie sú oveľa obmedzenejšie. Ale aj také príležitosti sú, a preto ruský prezident venoval svojej francúzskej návšteve oveľa viac času a úsilia, ako by malo byť v rámci zjednodušenej vízie medzinárodnej politiky, ako ju všetci vidíme.

Timofej Bordačev

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov