Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Minister obrany: “jasne dementujú tvrdenia o budovaní amerických základní či dovoze zbraní hromadného ničenia”

Poslanci Národnej rady SR v stredu na mimoriadnej schôdzi schválili Dohodu o spolupráci v oblasti obrany medzi vládou Slovenskej republiky a vládou Spojených štátov amerických. Za Dohodu hlasovalo 79 poslancov.


 

 

„Chcem sa poďakovať všetkým poslancom, ktorým nie je ľahostajná bezpečnosť našej krajiny a jej občanov. Oceňujem najmä to, že nepodľahli nátlaku a zastrašovaniu zo strany tých, ktorí sa spochybňovaním transatlantického partnerstva snažia podkopávať naše zahraničnopolitické smerovanie a bezpečnú a mierovú budúcnosť v NATO a EÚ. Hlasovanie Národnej rady SR potvrdilo, že Slovensko má jasno v tom, kto sú jeho spojenci,“ uviedol pri tejto príležitosti minister obrany SR Jaroslav Naď.

 

Hlasovanie poslancov o obrannej dohode

 

Zopakoval, že Dohoda prostredníctvom prehĺbenia spolupráce v oblasti obrany s naším strategickým spojencom zvyšuje bezpečnosť Slovenska, a to pri plnom rešpektovaní ústavy a zákonov SR. Súčasťou Dohody sú aj interpretačné vyhlásenia oboch krajín, ktoré jasne potvrdzujú jej jednotné vnímanie, ako aj vzájomné rešpektovanie suverenity a práva, pričom jasne dementujú tvrdenia o budovaní amerických základní či dovoze zbraní hromadného ničenia.

 

Čarnogurský o zmluve s USA: Pozvanie na inváziu?

 

„Opäť musím poďakovať za zásluhy aj minulým vládam, ktoré začali rokovania o tejto Dohode. Aj vďaka iniciatíve predošlých kabinetov sme totiž dnes o krok bližšie k vyššej miere bezpečnosti SR a právnemu rámcu pre intenzívnu spoluprácu s USA,“ dodal šéf rezortu obrany.

 

Zmluvu podpísali obe krajiny vo štvrtok (3. 2.) večer (v noci v piatok SEČ). Signatárom za Slovensko bol minister obrany Jaroslav Naď, za americkú vládu podpísal Dohodu minister zahraničných vecí Spojených štátov amerických Antony Blinken. Poslanci NR SR v stredu odsúhlasili dohodu o obrannej spolupráci Slovenska s USA. Za hlasovalo 79 poslancov zo 140 prítomných, proti bolo 60.

 

Prezidentka SR Zuzana Čaputová už v stredu ratifikovala dohodu o obrannej spolupráci Slovenska s USA, ktorá bola parlamentom ešte iba na obed schválená. TASR o tom informoval hovorca prezidentky Martin Strižinec. Zmluva podľa nej nenarúša našu suverenitu, nezakladá prítomnosť cudzích vojakov a ani základní na našom území bez rozhodnutia vlády alebo parlamentu, ako to je aj doposiaľ, a nemení platné medzinárodné záväzky Slovenska týkajúce sa držania jadrových zbraní.

 

Kto bráni vojakom naplniť vojenskú prísahu?

 

Dohoda má umožniť americkým ozbrojeným silám využívať vojenské letiská Malacky-Kuchyňa a Sliač, prípadne iné dohodnuté zariadenia a priestory. Slovensko ich má poskytovať bez nájomného. Dohoda by mala platiť desať rokov. Potom zostáva platná alebo ju možno vypovedať s ročnou výpovednou lehotou.

Karol Jerguš

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov