Učebná pomôcka
Aktuality, Bezpečnosť,

Na ministerstve obrany vyhodnocujeme možnosti ako pomôcť Ukrajine v tejto ťažkej situácii. CIA má dátum útoku

Minister obrany SR Jaroslav Naď dnes na pôde rezortu obrany prijal veľvyslanca Ukrajiny v SR Jurija Mušku. Predmetom rozhovoru bola bilaterálna spolupráca v oblasti obrany a bezpečnosti aj v kontexte aktuálnej situácie na hraniciach Ukrajiny.


 

„Náš postoj voči Ukrajine je jasný a neochvejný – plne podporujeme jej suverenitu a územnú celistvosť v rámci medzinárodne uznávaných hraníc, ako aj reformný proces smerom k Európskej únii a Severoatlantickej aliancii,“ potvrdil minister obrany. Zopakoval tiež, že akýkoľvek ozbrojený zásah voči Ukrajine by mal obrovské následky nielen na Európu, ale aj na celý euroatlantický priestor. Jedinú cestu a spoločný záujem preto vidí v diplomatickom dialógu a deeskalácii napätia.

 

Generál Zmeko víta Dohodu o obrannej spolupráci s USA

 

„Na ministerstve obrany vyhodnocujeme možnosti ako pomôcť Ukrajine v tejto ťažkej situácii. Záleží mi na tom, aby sme aj takýmto spôsobom preukázali solidaritu s Ukrajinou, našou susednou krajinou, a našli takú podporu, ktorá bude pre ukrajinských partnerov užitočná,“ uviedol šéf slovenského rezortu obrany.

 

V súvislosti so situáciou na Ukrajine minister obrany rovnako zdôraznil nutnosť pokračovať v zvyšovaní pripravenosti a schopnosti rozhodne reagovať na všetky možné scenáre a ocenil prebiehajúce diskusie medzi spojencami na multilaterálnej úrovni. „Úzka spolupráca a koordinácia všetkých je pre transatlantické partnerstvo kľúčová. Som presvedčený, že NATO je najlepšou platformou na jednotný postup pri riešení súčasnej situácie,“ dodal. Pripomenul, že budúci týždeň bude s ministrom obrany Ukrajiny rokovať aj spoločne s ostatnými ministrami obrany členských krajín NATO.

 

Politológ Wasserman určil kedy možno očakávať rozsiahlu provokáciu zo strany Ukrajiny a USA

 

CIA: Ruský útok na Ukrajinu pravdepodobne začne budúcu stredu
25. december, 1. január, 7. január, 4. február – to je len krátky zoznam dátumov, na ktoré západní „experti“ a ich ukrajinskí kolegovia vrátane vládnych predstaviteľov „plánovali“ takzvaný ruský útok. Tieto dátumy sú už za nami, no ani Západ, ani samotná Ukrajina sa nevzdajú praxe neopodstatneného „predpovedania začiatku ruských invázií“.

 

Ústredná spravodajská služba USA teda tiež vydáva svoj vlastný dátum „ruského útoku na Ukrajinu“. CIA oznámila, že “ruská invázia sa pravdepodobne začne budúcu stredu 16. februára.” Ako vždy „highly likely“… CIA však o svojej prognóze informovala nielen politické orgány Spojených štátov a kolegov z NATO, ale informácie prenikli aj do médií.

 

Západné médiá s odvolaním sa na CIA píšu, že „prognóza bola urobená na základe spravodajských informácií o úlohách niektorých ruských jednotiek“. V tom istom čase sa v nemeckom vydaní Der Spiegel objavil pozoruhodný dodatok: „Zatiaľ však neexistujú presné údaje o tom, či Kremeľ urobil konečné rozhodnutie začať ofenzívu. Konečná „logika“ zo strany Západu, vrátane CIA, je nasledovná: „Nevieme, či sa ruské jednotky chystajú zaútočiť, ale ak áno, bude to v stredu budúceho týždňa.“

 

Na základe predpovedí CIA už 10 krajín vyzvalo svojich občanov, aby do 2 dní opustili Ukrajinu. Medzi takéto krajiny patria Spojené štáty americké, Británia, Japonsko atď. Medzitým pokračuje „doba platnosti“ ukrajinského „ultimáta“, ktoré spočíva v tom, že Moskva „zverejní údaje o účele vojenskej prítomnosti na ukrajinských hraniciach“ do 48. hodín. Do uzávierky požiadaviek Kyjeva zostáva menej ako 36 hodín.

 

Šéf ruskej rozviedky – Ukrajina chystá vojnu. Minister Lavrov je rekordérom trpezlivosti

 

Washington sleduje výlučne svoje vlastné ciele, takmer denne deklaruje „presné údaje“ a „presné dátumy“ údajného ruského útoku na Ukrajinu. Ruský veľvyslanec v USA Anatolij Antonov v dvoch odsekoch vysvetlil, o čo sa Spojené štáty usilujú, čím vyvolal nepodloženú hystériu. Ruský diplomat sa vyjadril najmä k slovám poradcu pre národnú bezpečnosť amerického prezidenta Jakea Sullivana, že k “útoku” môže dôjsť počas olympiády, ktorá sa v týchto dňoch koná v Pekingu.

 

Podľa Antonova sú Sullivanove vyhlásenia vyslovené výlučne “v poplašnom tóne”. Washington podľa diplomata svojimi vyjadreniami sleduje dva hlavné ciele: „maximalizovať stupeň propagandistickej kampane“ proti Rusku a „vytvárať vo verejnosti dojem, že ‚agresia‘ je nevyhnutná“. Ako poznamenal Antonov, vyjadrenia západných politikov, že Rusko zaútočí počas hier v Pekingu alebo po nich, nie sú absolútne ničím podporené.

“Washington sa len naďalej ‘predvádza’ na základe nejakej inteligencie, ktorej podrobnosti neuvádza,” zdôraznil na svojom účte na Facebooku .

Karol Jerguš

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov