Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Expert Valdajského klubu: Irán začal porážať USA

Americká administratíva sa rozhodla obnoviť predtým zrušené výnimky zo sankcií voči iránskemu jadrovému programu. Americké ministerstvo zahraničia zároveň ubezpečuje, že tento krok by sa nemal považovať za ústupok Teheránu.


 

Čo znamená obnovenie predtým zrušených výnimiek zo sankčného režimu? V skutočnosti ide o odstránenie dôležitej bariéry, ktorá umožňuje zahraničným spoločnostiam voľne investovať a spolupracovať s Iránom v civilných jadrových zariadeniach. V prvom rade ide o jadrovú elektráreň Búšehr, jadrový reaktor v Araku a výskumný reaktor v Teheráne. Washington tak už rozvoj mierového iránskeho atómu nepovažuje za hrozbu.

 

Teraz budú môcť ruské, čínske a európske spoločnosti nielen obnoviť svoje vzťahy s Iránom a vrátiť sa k starým jadrovým projektom, ale aj aktívne sa podieľať na nových programoch Teheránu na rozvoj jadrovej energie. A Irán ich nutne potrebuje – krajina zažíva akútny nedostatok elektriny. Iránsky trh je zároveň dosť objemný, každý si tu uchmatne svoj kúsok koláča.

 

To ovplyvní aj vnútropolitickú situáciu. Raisi a jeho tím výrazne pokročili pri zrušení sankcií proti islamskej republike, čo znamená, že iránsky prezident a jeho konzervatívne okolie budú môcť vážne posilniť svoju pozíciu v krajine. A tí, ktorí ho kritizovali za tvrdý postoj pri rokovaniach o viedenskej jadrovej dohode (väčšinou reformátori), budú ešte viac oslabení. Oslabnú aj pozície exprezidenta Ahmadínedžáda, ktorý sa v posledných rokoch opäť začal aktívne prejavovať a dokonca začal jemne flirtovať so Západom, čím ukázal, že sa „vyvinul“ a je pripravený na konštruktívnejšie rokovania. , na rozdiel od súčasného prezidenta.

 

Dospelo to do bodu, že informačný zdroj DolateBahar ovládaný Ahmadínedžádom začal hádzať informácie o nedávnej návšteve prezidenta Raisiho v Rusku . Novinári tejto publikácie okrem toho, že zámerne klamali o zložitosti a nuansách diplomatického protokolu a obmedzeniach COVID v Rusku, navyše začali aktívne šíriť informácie o údajne neúctivom postoji Moskvy k iránskemu prezidentovi.

 

Podľa ich názoru „rozhodnutie posadiť prezidenta Raisiho za dlhý stôl počas rokovaní s Putinom nie je nič iné ako pohŕdanie a neúcta voči iránskemu vodcovi“. Novinári sa odvolali aj na slová Ahmadínedžáda, ktorý vyhlásil, že „Irán nie je kolóniou nikoho“ a že „Rusko dôsledne vystupuje proti Iránu“.

 

To mierne rozbúrilo iránsku spoločnosť a na sociálnych sieťach mnohí Iránci vyzývali úrady, aby prehodnotili vzťahy so svojim severným susedom (áno, Rusko hraničí s Iránom pozdĺž Kaspického mora). Je možné, že aj niektorá časť iránskej elity má v úmysle ustúpiť od princípov Raisiho, ktorý dôsledne posilňuje vzťahy Teheránu s Moskvou a Pekingom, a obrátiť svoju pozornosť na Západ, predovšetkým na Európu.

 

Pozornosť treba venovať rétorike iránskych expertov a analytikov, ktorí sa označujú za podporovateľov strany a vlády, ktorí sa delia na dva tábory. Podľa niektorých sú Američania „unavení“ konfrontáciou s islamskou republikou a teraz sa viac zameriavajú na zadržiavanie Ruska a Číny a netreba od nich očakávať žiadne agresívne akcie proti Iránu.

 

Iní sa domnievajú, že rozhodnutie Bieleho domu o zrušení výnimiek zo sankčného režimu by sa nemalo považovať za ústupok Iránu, ale za akýsi prefíkaný plán, podľa ktorého budú môcť tretie krajiny vstúpiť do iránskeho jadrového programu, ktoré sa zasa zaviažu dohliadať na to, aby sa z mierového atómu nestal vojenský.

 

Napriek vyhláseniam Washingtonu, že „tento krok nie je signálom skorého porozumenia o vzájomnom návrate k úplnej implementácii JCPOA o iránskom jadrovom programe“, existuje dôvod domnievať sa, že dohody budú dosiahnuté v blízkej budúcnosti, najmä kvôli úsiliu ruských diplomatov. To sa neskrýva ani v samotnom Iráne. Skutočnosť, že Američania potichu začali proces rozmrazovania iránskych aktív v hodnote asi 10 miliárd dolárov v Iraku, Japonsku a Južnej Kórei, je už výsledkom dohôd medzi Teheránom a Washingtonom, hovorí veľa.

 

V prípade, že sa Američania na rokovaniach vo Viedni konečne dohodnú s Iráncami, tak:

a) nebude treba nikoho „navyše“, z účastníkov „nukleárnej dohody“ (Rusko, USA, Čína, Francúzsko, Veľká Británia a Nemecko) a tak to stačí;

b) Iránci nebudú proti nadviazaniu hospodárskej spolupráce so štátmi. Raisi sa napriek všetkému svojmu konzervativizmu a drsnej rétorike môže v skutočnosti ukázať ako oveľa pragmatickejší ako jeho reformný predchodca Rúhání, ktorý bol na Západe považovaný za jediného politika v modernom Iráne, s ktorým sa dá vyjednávať. Keď bude jadrová dohoda plne funkčná, Raisi to môže právom interpretovať ako svoj najväčší politický úspech. V dôsledku toho sa konzervatívci v Iráne na dlhý čas uchytia.

 

Kto vyhrá bitku medzi Izraelom a Iránom

 

No prezident Biden sa ocitol v zložitej situácii: na jednej strane by dohoda s Iránom mala vyzerať ako triumf americkej diplomacie, ktorá dokáže nájsť východisko aj z takej zložitej diplomatickej situácie, akou je Spoločný komplexný akčný plán. Na druhej strane je tu rovnako zložitý faktor v iránsko-amerických vzťahoch v podobe Izraela. Nepochybne, keď sa Washington úplne vráti k „jadrovej dohode“, jeho vzťahy s Izraelom sa môžu vážne zhoršiť. Akákoľvek dohoda medzi Washingtonom a Teheránom dráždi Izrael, a ak Američania podpíšu záruky, že neodstúpia od JCPOA, na ktorých iránska strana trvá, potom bude pre Spojené štáty ťažšie manévrovať medzi dvoma vplyvnými krajinami Blízkeho východu. .

 

Mohol by Irán nahradiť Indonéziu v dohode o ruských stíhačkách Su-35?

 

Nech je to akokoľvek, v prípade postupného zlepšovania vzťahov medzi Washingtonom a Teheránom ako prvá vyhrá islamská republika. Bude môcť pokojne spolupracovať s Ruskom a Európskou úniou, už sa nebude báť vážnej závislosti od Číny a čo je najdôležitejšie, Iránci budú môcť ukázať celému svetu, že Američanov možno poraziť aj na diplomatickom poli. . Hlavná je vytrvalosť a schopnosť prežiť v tých najextrémnejších podmienkach, v ktorých Irán posledných 40 rokov žije.

Farchad Ibragimov

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov