Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Bezpečnostný expert: “Moskva sa pokúsi s Amerikou rozhodnúť o osude Donbasu”

DĽR a LĽR evakuujú civilistov do Ruska, v republikách bola vyhlásená mobilizácia. Stalo sa tak potom, čo sa situácia na demarkačnej línii vyhrotila a ukázalo sa, že ozbrojené sily Ukrajiny sú pripravené na útok na Donbas. Stále je však možné zadržať Kyjev od vojenského riešenia problému, tvrdia experti. Ale po rezignácii Angely Merkelovej o tom teraz bude musieť Moskva rokovať nie s Berlínom, ale s Washingtonom.


 

Lídri Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky Denis Pušilin a Leonid Pasečnik v sobotu podpísali dekréty o všeobecnej mobilizácii miestneho obyvateľstva. Tieto rozhodnutia nasledovali po núdzovej evakuácii civilného obyvateľstva do Ruska, ktorá sa začala predošlú noc v dôsledku prudkého zhoršenia situácie na demarkačnej línii s Ukrajinou. V oboch republikách platí zákaz odchodu mužov vo veku 18 až 55 rokov. Pasečnik tiež podpísal dekrét o prechode vládnych agentúr, podnikov a organizácií do vojnových podmienok.

 

 

V Donecku a Luhansku bolo oznámené, že Ozbrojené sily Ukrajiny (AFU) viedli za posledných 24 hodín aktívnu mínometnú a delostreleckú paľbu na neuznané republiky. Podľa DĽR bolo na ich území vypálených asi 600 striel. V LPR hovoria o viac ako 30tich ostreľovanich ich územia denne. V Kyjeve tieto správy tradične popierajú a vyhlasujú paľbu z nekontrolovaných území.

 

V sobotu sa situácia naďalej zhoršovala. Objavil sa správy o výbuchu granátu už na území Ruska – v okrese Tarasovskij v Rostovskej oblasti, kilometer od štátnej hranice Ruska s Ukrajinou. Vyšetrovatelia hlavného odboru pátrania vo veci začali trestné stíhanie. Príslušný príkaz vydal predseda Vyšetrovacieho výboru (IC) Ruska Alexander Bastrykin. A o niekoľko hodín neskôr v tej istej oblasti miestni obyvatelia našli miesto, kde vybuchol ďalší náboj.

 

Informácie o ľudských obetiach na území DĽR a LĽR v dôsledku vyostrenia konfliktu zatiaľ neboli prijaté – sú známe len o zranení civilistu. Poškodených však bolo niekoľko zariadení civilnej infraštruktúry. Takže v sobotu večer v Luhansku boli dva výbuchy na plynovode. A v DĽR bol poškodený vodovodný kanál na juhu Donbasu. Teraz môže zostať bez vody viac ako 40 miest a obcí. Toto potrubie zásobuje vodou obyvateľov na oboch stranách demarkačnej čiary.

 

V sobotu ráno bolo podľa medializovaných informácií z Donbasu evakuovaných viac ako 10 000 ľudí. V LPR hovoria o 25 000 evakuovaných. Ministerstvo pre mimoriadne situácie DĽR plánuje celkovo evakuovať do Rostovského regiónu asi 700-tisíc obyvateľov. Nebolo hlásené, koľkých plánovali evakuovať z LPR. Podľa Štátneho štatistického výboru LPR však na území samozvanej republiky trvalo žije niečo vyše 1,4 milióna ľudí.

 

Ľudí začali rozvážať najmä autobusy, no v sobotu začali na tento účel pripravovať vlaky. Ako prví sú evakuovaní obyvatelia z regiónov susediacich s Ukrajinou. Väčšina ľudí je ubytovaná v pionierskych táboroch a sanatóriách na území susedného Rostovského regiónu. Každý prichádzajúci utečenec dostane na príkaz ruského prezidenta Vladimira Putina 10 000 rubľov jednorazovo. Na tieto účely už bolo z federálneho rozpočtu vyčlenených 5 miliárd rubľov. Pripravenosť prijať utečencov vyjadrilo viac ako 20 regiónov vrátane regiónov Orenburg a Penza , Jakutsko a Baškiria , Krym. Očakávajú ich aj v Abcházsku .

 

 

Hlavnou otázkou však je, ako sa skončí nové vyhrotenie situácie na Donbase. Ľudové milície DĽR v sobotu zverejnili plány ofenzívy Ozbrojených síl Ukrajiny, ktoré sa rozviedke podarilo získať. Predpokladajú hlavný úder v smere Kramatorsk – Debaľcevo a následne prístup k hraniciam s Ruskom do dvoch dní z línie Alčevsk – Jenakijevo. „Bezprostrednou úlohou je dosiahnuť líniu Alčevsk-Jenakijevo do troch dní. Ďalšou úlohou skupiny je dostať sa k hraniciam Ruskej federácie do dvoch dní, “uviedol Eduard Basurin, zástupca vedúceho oddelenia ľudových milícií DĽR. Uvádza, že ukrajinské velenie plánuje blokádu Donecka, Luhanska, Gorlovky a Alčevska, ako aj zničenie vojenskej a civilnej infraštruktúry v DĽR a LĽR.

 

Politológ a publicista Vladimir Kornilov sa domnieva, že verejné vyjadrenia ukrajinských politikov o odmietnutí Kyjeva plniť Minské dohody naznačujú len jeden scenár vývoja situácie – obnovenie vojny:

„Ukrajina prudko zvýšila útoky a začala väčším rozsahom konfliktu ako predtým. Frekvencia ostreľovania a zásahov do infraštruktúrnych zariadení Donbasu sa výrazne zvýšila. Verí však, že Kyjev touto ofenzívou nevyrieši svoju úlohu, ale len zhorší svoju pozíciu.

 

„Nakoniec boli Minsk-1 a Minsk-2 podmienkami pre ukončenie rozsiahlych bojov. V dôsledku obnovenia tejto vojny je možné, že Ukrajina bude nútená podpísať podmienečný Minsk-3, pretože pokusy prinútiť ju k dodržiavaniu minských dohôd skončili márne,“ hovorí Kornilov.

 

Zástupca riaditeľa Inštitútu krajín SNŠ Vladimir Žarichin však považuje za nepravdepodobné, že by prinútili Ukrajinu, aby si sadla za rokovací stôl násilím a podpísala Minsk-3. Podľa jeho názoru „skutočnými subjektmi rokovaní boli Putin a Merkelová (Angela Merkelová bola kancelárkou Nemecka pred Olafom Scholzom)“.

„Teraz neexistuje Merkelová a Biden nemôže byť predmetom rokovaní, pretože Spojené štáty nemajú záujem stabilizovať situáciu na Ukrajine. Preto nie je potrebné snívať o Minsku-3,“ vysvetlil hovorca.

 

Za jedinú možnú možnosť Žarichin označil „zmrazenie situácie na línii, ktorá vznikne po útoku Kyjeva a reakcii republík Donbasu s podporou Ruska“. „Kyjev už premeškal príležitosť vrátiť republiky Donbasu. Preto tak či onak, po všetkých smutných udalostiach, tieto dve republiky Rusko uzná so zodpovedajúcimi problémami, ktoré nastanú pre každého, “navrhol odborník.

 

Takýto scenár je podľa neho možný, ak vo vedení USA zvíťazí „vojnová strana“ a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dostane príkaz zaútočiť. Ale „po pravdepodobnom vojenskom konflikte súčasné kyjevské úrady pravdepodobne nevydržia a voči Rusku budú uvalené plné sankcie,“ hovorí expert. „Problémy budú mať aj republiky Donbasu. Nie je to príliš sladký chlieb, aby ho uznala len jedna krajina. Toto je známe v Abcházsku a Severocyperskej tureckej republike. Ale zároveň vyhrávajú Spojené štáty, ktoré skonsolidujú Európu a vytvoria pre Rusko ekonomické a vojensko-politické problémy. Američania sa teda pokúsia neutralizovať Rusko v procese konfrontácie medzi USA a Čínou,“ naznačil Zharichin.

 

„Mnohí v Rusku veria, že jediný spôsob, ako zabrániť konfliktu, je uznať tieto republiky, podpísať s nimi dohody a poslať vojakov na líniu kontaktu,“ povedal Andrey Kortunov, generálny riaditeľ Ruskej rady pre medzinárodné záležitosti. diskusnom klube Valdaj. Ak však Rusko uzná republiky Donbasu a zavedie jednotky, potom sa podľa jeho názoru „úlohy zmenia“.

 

“Nedostatok síl”. Poľský generál vysvetlil prečo Rusko nakoniec nepochopiteľne nezaútočilo na Ukrajinu

 

„Celý čas sme obviňovali Kyjev, že neplní Minské dohody, nie je k tomu motivovaný, že je selektívny. A Západ bol nútený reagovať, aj keď nie tak razantne, ako by sme chceli, no napriek tomu túto otázku položili pred Kyjev tí, čo tam išli. A ak uznáme DĽR a LĽR, potom sa úlohy zmenia – a už budeme obviňovaní, že sme skutočne porušili Minské dohody. A v týchto podmienkach bude potrebné začať proces vyjednávania prakticky od nuly a možno to bude trvať veľmi dlho,“ vysvetlil odborník.

 

Zharichin však verí, že zostáva možnosť víťazstva, ak nie pre „mierovú stranu“, tak aspoň pre pragmatikov, ktorí si netrúfajú „tlačiť Rusko do náručia Číny“ a udržia situáciu na súčasnej úrovni konfrontácie a územného vymedzenia v blízkej budúcnosti.

 

Súhlasí s ním aj politológ, bývalý šéfredaktor denníka Kiev Telegraph Vladimir Skačko. Najúspešnejším východiskom zo situácie by podľa neho bola dohoda medzi Spojenými štátmi a Ruskom. Tu sú možné tri možnosti: zmrazenie konfliktu, ktorý je plný ďalšej eskalácie. Druhou možnosťou je prinútiť Kyjev, aby dodržiaval Minské dohody („Minsk-2“). Tretím je podpísanie novej dohody o osude Donbasu – podmienečný „Minsk-3“. „Teraz je tu akási karibská kríza, po ktorej ZSSR a USA stáli nos pri nose, raketa proti rakete, ale všetko sa skončilo kompromisom. A tu, verím, zvíťazí zdravý rozum,“ dúfa Skačko.

 

Frontová analýza. Ukrajina pripravuje proti Donbasu dva hlavné údery

 

Stojí za zmienku, že Rusko a Spojené štáty sa už dohodli na termíne rokovaní o situácii na Ukrajine: Hovorkyňa Bieleho domu Jen Psakiová uviedla, že americký minister zahraničných vecí Anthony Blinken súhlasil so stretnutím s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom v stredu, 23. február.

 

“Prijal pozvanie a v stredu sa stretne so svojím ruským partnerom, pokiaľ, samozrejme, nespustia inváziu,” povedala. Blinken už skôr počas telefonického rozhovoru s Lavrovom povedal, že možnosti na vyriešenie krízy okolo Ukrajiny stále zostávajú.

Andrej Rezčikov

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov