Naftali Bennett
Aktuality, Bezpečnosť,

Sprostredkuje mier na Ukrajine nakoniec Izrael?

Ukrajina odmietla rokovať s Ruskom o riešení konfliktu. Vojenská operácia Moskvy na ukrajinskom území, ktorá bola pozastavená 25. februára, pokračovala. Uviedol to hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Ruský prezident Vladimir Putin nariadil zastavenie invázie po tom, čo Kyjev ponúkol začatie rokovaní, uviedol Peskov. Kremeľ tvrdí, že ukrajinská strana nakoniec upustila od rokovaní, takže postup ruských jednotiek 26. februára pokračoval podľa plánu. Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že vojaci dostali rozkaz postupovať “vo všetkých smeroch”.


 

Poradca vedúceho Kancelárie prezidenta Ukrajiny Mychailo Podolyak povedal , že Ukrajina neupustila od rokovaní – predstavila svoju vyjednávaciu pozíciu. Podoljak zdôraznil, že Ukrajinu nebude možné zahnať do slepej uličky a ultimáta sú pre ňu neprijateľné. Rusko, ktoré spustilo ozbrojenú inváziu 24. februára, požaduje, aby Ukrajina uznala anexiu Krymu, takzvané „DĽR“ a „LĽR“, ako aj vykonala „denacifikáciu a demilitarizáciu“ – nie je jasné, čo sa myslí podľa posledných dvoch požiadaviek.

 

V piatok 26. februára večer Zelenského tlačový tajomník Sergej Nikiforov povedal, že Kyjev pokračuje v konzultáciách o možných rokovaniach s Ruskom. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov uviedol, že Moskva je pripravená uskutočniť stretnutie v Minsku. Kremeľ zároveň trvá na uznaní anexie Krymu a nezávislosti separatistických republík Donbasu. O niekoľko hodín neskôr však Vladimir Putin povedal, že rokovania so súčasnými ukrajinskými úradmi, ktoré nazval „neonacistami a narkomanmi“, sú sotva možné.

 

Podľa ukrajinského veľvyslanca v Izraeli Jevgenija Korneičuka Zelenskij v piatok počas telefonického rozhovoru požiadal izraelského premiéra Naftaliho Bennetta o sprostredkovanie rokovaní s Ruskom. Informoval o tom denník The New York Times.

Karol Jerguš

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov