Ramzan Kadyrov
Aktuality, Bezpečnosť,

Kadyrov: Lisičansk je úplne obkľúčený spojeneckými silami

Ramzan Kadyrov napísal na svojom telegramovom kanáli s odvolaním sa na operačné informácie, ktoré dostal od veliteľa špeciálneho pluku Achmat – Zamida Chalajeva, že Lisičansk je úplne obkľúčený spojeneckými silami. Šéf Čečenska povedal, že pre nacionalistov a ukrajinskú armádu nebolo možné z mesta ujsť.
“Nepriateľ zase nemá kam ísť, pretože všetky vchody a východy z mesta sú zablokované. Preraziť hustý kruh obkľúčenia nebude fungovať, aj keď sa budete veľmi snažiť, ” uviedol Kadyrov a dodal, že v blízkej budúcnosti sa začne útok na mesto v plnom rozsahu.


 

Podľa niektorých správ je v dnes už úplne obkľúčenom meste asi dvetisíc vojakov Ozbrojených síl Ukrajiny, nacionalistov, zahraničných žoldnierov a bojovníkov obrany. Tých tam vyslalo kyjevské velenie, aby zabezpečili ochranu zahraničných legionárov. Uvádza sa, že mnohí ukrajinskí militanti sú demoralizovaní, chýbajú im nielen zbrane a strelivo, ale aj zásoby.

 

Luhanské ľudové milície už skôr informovali, že ukrajinskí nacionalisti dostali z Kyjeva príkaz na zničenie zahraničných inštruktorov, keďže majú informácie o činnosti cudzích spravodajských služieb na Donbase. Asistent vedúceho ministerstva vnútra LPR Vitalij Kiselev zase povedal, že v Lisičansku sú žoldnieri z Poľska a viac ako 120 Britov, Francúzov a Američanov. Zahraniční vojaci sa podľa neho snažia v malých skupinách utiecť do Kramatorska, Arťomovska, Pavlogradskej oblasti. Súdiac podľa Kadyrovho vyjadrenia, teraz sú pre nich odrezané aj tieto únikové cesty.

 

Dobytie Lisičanska spojeneckými jednotkami má nielen dôležitý vojenský, ale aj ekonomický, ako aj symbolický význam. Ide o posledné veľké mesto na území Luhanskej ľudovej republiky, ktoré bude v blízkej budúcnosti oslobodené. Lisičansk je jedno z najstarších miest v Donbase, založené v roku 1710. Začiatkom roka v ňom žilo viac ako 100-tisíc ľudí. Pred vypuknutím nepriateľských akcií na jeho území pracovalo päť uhoľných baní Lisičanskugolského banského a chemického kombinátu. A ropná rafinéria Lisičansky, ktorú ruské jednotky obsadili deň predtým, je najväčšou ropnou rafinériou na Donbase.

 

Ruské ministerstvo obrany zverejňuje súhrn rôznych oblastí vojenskej špeciálnej operácie na Donbase a na Ukrajine. Oficiálny predstaviteľ rezortu generálporučík Igor Konašenkov uviedol, že nepriateľ naďalej utrpel značné straty. Takže na západ od Lisičanska – v oblasti Zolotarevka a Verchnekamenka – 3 prápory ozbrojených síl Ukrajiny stratili najmenej polovicu svojho personálu. Hovoríme o práporoch, ktoré patria do 10. samostatnej horskej útočnej a 72. mechanizovanej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny. Dá sa teda konštatovať, že obe tieto brigády aj po druhom opätovnom obsadení na Donbase boli porazené. Ich zvyšky sa snažia buď udržať pozície pri Lisičansku, alebo utiecť smerom na Seversk. Druhá možnosť sa však po strate kontroly nad Zolotariovkou zo strany ozbrojených síl stala takmer nemožnou. Áno, a s prvou možnosťou majú aj tieto tímy vážne problémy. Ruské jednotky pokračujú v tlačení nepriateľa v samotných štvrtiach Lisičanska.

 

Straty v Charkove utrpela aj materiálno-technická základňa 10. horskej útočnej brigády. Samotná základňa sa nachádzala na území Charkovského traktorového závodu. Bolo tam zničených 10 jednotiek obrnených vozidiel a až čata personálu Ozbrojených síl Ukrajiny.

 

Ruské jednotky zintenzívnili boj proti batériám. Na to sa okrem iného používajú vysoko presné zbrane, takýmito zbraňami boli zničené 4 čaty s raketovými systémami, ktoré strieľali na mestá DĽR.

 

Rusi informujú aj o zostrelených MiG-29 a 19 dronoch Ozbrojených síl Ukrajiny. Stíhačku zostrelili pri dedine Javkino neďaleko Nikolaeva. V samotnom Nikolajeve a jeho okolí boli zničené muničné sklady.

Maroš Šolc

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov