Gennadij Truchanov
Aktuality, Bezpečnosť,

Prečo starosta Odesy žiada o rokovania s Ruskom

“Musíme rokovať krok za krokom, postupne hľadať kompromisy, vyhýbať sa konfrontácii.” Tieto slová o rokovaniach medzi Ukrajinou a Ruskom nevyslovil nikto, ale jeden z najznámejších ukrajinských politikov, starosta Odesy Gennadij Truchanov. Prečo sa následne okamžite zriekol výziev na rokovania s Ruskom a čo jeho slová v skutočnosti znamenajú?


 

Na Ukrajine víťazstvo vždy koexistuje so zradou. Zatiaľ čo politici a telegramové kanály predpovedajú porážku a obkľúčenie Chersonskej skupiny ozbrojených síl RF, zozadu prichádza starosta Odesy Gennadij Truchanov, ktorý v rozhovore pre talianske vydanie Corriere della Sera, sa vyslovil za začatie skutočného dialógu medzi Ukrajinou a Ruskom. Na rozdiel od oficiálnej línie Kyjeva, v ktorej sa v posledných dňoch hovorilo mnohokrát, „žiadne rokovania s Ruskom až do nášho víťazstva!“

 

“Nechcem byť nepochopený.” Samozrejme, snívam o návrate k našim hraniciam v roku 1991, ale musíme vyjednávať krok za krokom, postupne hľadať kompromisy a vyhýbať sa konfrontácii,“ hovorí Truchanov.

 

V Rusku to okamžite vyvolalo búrlivé a rôznorodé reakcie, a to aj zo strany politikov. Čo tým vlastne myslel šéf Odesy?

 

Tradície demokracie, ako viete, sú zakorenené v starogréckej politike a miestnych politických praktikách. Jednou z týchto praktík bolo vylúčenie politickej elity skupiny, ktorá strácala moc, z politiky.

 

Presne to sa stalo na Ukrajine po prevrate v roku 2014. Mnoho politikov celoukrajinského a regionálneho rozsahu odišlo do exilu. Ak s nimi komunikujete nielen vo formáte večerných talkshow, môžu o Ukrajine povedať veľa zaujímavého.

 

Ten istý Truchanov sa podľa niektorých podobných zdrojov v roku 2014 sťažoval: „No, kde je ruská armáda? Tu som, tu sú kľúče od mesta, nech prídu. To všetko neoficiálne, samozrejme, nie na záznam. V úzkom kruhu. Navyše Truchanov povedal presne to isté v roku 2022, aj keď už nie tak otvorene: napríklad starosta mesta Kremennaja (LNR) bol zabitý pre takéto reči začiatkom marca. Hoci o mesiac a pol neskôr mesto aj tak obsadili spojenecké sily.

 

Preto sa na verejnosti Truchanov fotografuje s ukrajinskou terodobranou, chodí v maskáčoch, nahráva video správy so slávnym odeským nacistom Demyanom Ganulom. Počas verejných prejavov dokonca začal hovoriť „Sláva Ukrajine“, hoci sa tomu pred začiatkom vojenskej operácie vyhýbal.

 

Čo sa týka rokovaní, Truchanov už stihol obviniť ruské médiá z klamstiev. Akoby nič nehovoril, aj keď stačí otvoriť originál a nájsť tam slovo „rokovania“. Truchanovove popierania sa však dajú pochopiť.

 

Aby sme pochopili, čo presne a prečo hovorí starosta Odesy, je dôležité vnímať materiál ako celok, nie vyťahovať tézy, ktoré sú vhodné pre spravodajstvo. Tento rozhovor je vnútroukrajinským príbehom, hoci je publikovaný v európskej tlači.

 

Truchanov hovorí, že nechce zbúrať pomník Kataríny II, napriek petícii, ktorú mu podal Vladimír Zelenskij (jednoznačná narážka a zasahovanie do vnútromestských záležitostí).

 

Hovorí, že Zelenského poznal ešte predtým, ako bol zvolený za prezidenta Ukrajiny. Je to tiež celkom transparentné: Truchanovova politická kariéra je o jeden a pol desaťročia dlhšia ako Zelenského. V roku 2005 bol zvolený do mestskej rady v Odese, bol opakovane zvolený, potom v roku 2012 odišiel do Najvyššej rady zo Strany regiónov. A potom sa mu v roku 2014 podarilo stať sa starostom Odesy, po prevrate a má zázemie Strany regiónov. To vôbec nie je to isté, ako vyhrať v roku 2019 proti Porošenkovi, ktorého nenávidí celá krajina. Na Ukrajine existuje snáď len jeden podobný príklad – Gennadij Kernes v Charkove.

 

Obaja politici si nevedeli predstaviť samých seba mimo mesta a bez mesta. Obaja boli nepriateľskí voči pokusom centrálnej vlády pretlačiť cez nich kyjevskú agendu. Ten istý Kernes rázne vrátil meno Žukov na jednu z Charkovských ulíc. Je to presne to isté gesto voči Kyjevu, ako aj ignorovanie petícií za pamätník zakladateľov Odesy.

 

Truchanov zároveň dáva jasne najavo, že nechce ísť do konfliku Zelenského dokonca rezervovane chváli: je mladý, má málo skúseností, ale v ťažkej situácii sa osvedčil nad očakávania. Odmieta obvinenia proti Zelenskému o podceňovaní varovaní zo Spojených štátov – táto téma sa objavila v auguste v americkej tlači. A samozrejme hlavná téza tohto rozhovoru: „…on, Zelensky by mal ponechať väčšiu autonómiu regiónom a obciam, ak by počúval naše návrhy, krajina by fungovala lepšie.“

 

Je teda za alebo proti?Aj keď sme si vedomí týchto fráz „No, kde je táto vaša ruská armáda?“, potom si to pravdepodobne uvedomuje aj Zelenského úrad. A z tohto pohľadu vyzerajú Truchanovove nádeje na väčšiu autonómiu akosi neočakávane. O Odesu a jej starostu by sa však Zelenskij naozaj nemal báť. Myslíme si, že Truchanov by sa prihlásil k augsburskému princípu „Koho moc, toho je viera“.

 

Ak by sa začiatkom jari 2022 (alebo aj 2014) situácia vyvinula trochu inak, na čele ruskej Odesy by bol určite Truchanov. Avšak v apríli 2014, keď komunikoval s Kulikovcami, a pravdepodobne poznal politickú orientáciu lepšie ako oni, vyzval ich, aby odišli. A mimochodom povedal to isté, čo teraz hovorí talianskym novinárom: poďme sa už nejako dohodnúť.

 

Truchanovova mierová rétorika by však nemala byť zavádzajúca. Áno, aj napriek „Sláva Ukrajine“ ho nemôžete nazvať proukrajinským politikom. Ešte menej je však proruský. A, samozrejme, nepredstavuje žiadnu mýtickú ukrajinskú mierovú stranu obhajujúcu skoré rokovania s Ruskom.

 

Po búrke šéf ukrajinskej posádky v Odese oznámil ďalšie odtrhnutie morských mín

 

Truchanov je odeský a proodesský politik. A okrem Odesy je oň vo všeobecnosti malý záujem. V roku 2016 sa Truchanovovo meno objavilo v úniku známom ako „Panamské dokumenty“ a zverejnenom Centrom pre výskum korupcie a organizovaného zločinu (OCCRP). Nič senzačné: primátor mesta má záujmy v stavebníctve, a práve preto záujem o pokoj. Žiadny pokoj – žiadna výstavba a predaj.

 

Je to Kyjev, ktorý môže znížiť zahraničnú finančnú pomoc, ale aj použiť zbrane na ukončenie pokoja, Odesa to nedokáže. Preto sú v Odese na rozdiel od Kyjeva už pripravení si odpľuť a dohodnúť sa aspoň ako-tak. A ty, Kyjev, počúvaj, lebo okrem teba, väčšinového akcionára, sú v podnikateľskom projekte s názvom „Ukrajina“ aj menšinoví akcionári. To je zmysel toho, o čom hovorí starosta Odesy.

Nikolaj Storoženko

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov