Ilustračné foto: Ťažký bojový tank ruskej výroby T-90S Bhishma vo výzbroji Indickej armády, zdroj: topwar.ru/wiki commons
Aktuality, Bezpečnosť,

Ako môžu krajiny BRICS pomôcť Rusku oklamať Západ

Na Západe sú pobúrení, že množstvo veľkých krajín pomáha Moskve obchádzať protiruské sankcie. Hovoríme predovšetkým o krajinách združenia BRICS a takéto vyhlásenia robia napríklad predstavitelia Indie. Aká je to pomoc v skutočnosti a prečo sú niektoré krajiny pre Rusko ešte dôležitejšie?


 

BRICS sa chystá pomôcť Rusku obísť sankcie. Presne k tomuto záveru dospeli mnohí ruskí a západní experti zo slov vedúcej indickej delegácie Purnima Ananda na ruskom fóre Technoprom. „Partneri BRICS sa otvárajú Rusku a stávajú sa príležitosťou na prekonanie dôsledkov sankcií,“ – povedala .

 

„Väčšina krajín vytvára rôzne mechanizmy na obchádzanie sankcií. Tie siahajú od využívania výmenného obchodovania až po obchodovanie s vlastnou menou. Platí to najmä pre Brazíliu, Čínu, Južnú Afriku a Indiu (skupina BRICS), ktorých celkový HDP predstavuje viac ako 24 % svetového ukazovateľa a ich podiel na medzinárodnom obchode je približne 16 %, “ rozhorčuje sa americký The Hill. .

 

V skutočnosti je všetko o niečo komplikovanejšie. Moskva skutočne počíta s pomocou svojich partnerov BRICS pri znižovaní škôd spôsobených západnými sankciami, ale táto pomoc je dosť mnohostranná.

 

V prvom rade, samozrejme, hovoríme o vysporiadaní v národných menách. „Zúčtovanie v národných menách je hlavným mechanizmom na prispôsobenie sa sankciám, ktoré je teraz žiadané,“ vysvetľuje Ivan Timofeev, programový riaditeľ Valdajského klubu. Je to hlavné, pretože umožňuje obísť dolár ako platobný prostriedok – a teda obísť americké ministerstvo financií, ktoré sleduje dolárové transakcie.

 

„Obchodné a ekonomické vzťahy s krajinami BRICS môžu byť nezávislé od Západu a západnej finančnej infraštruktúry, ktorú kontroluje ministerstvo financií USA.

 

Ak sa obchodné vyrovnania uskutočňujú v národných menách, potom sú mimo kontroly Spojených štátov a ministerstvo financií USA nemôže zablokovať príslušné prevody, “hovorí Dmitrij Suslov, zástupca riaditeľa Centra HSE pre komplexné európske a medzinárodné štúdie. .

 

Samozrejme, na jednej strane tieto kroky bránia implementácii koncepcie jednotnej svetovej obchodnej meny (ktorej existencia značne zjednodušuje proces medzinárodného obchodu a hospodárskej interakcie). V situácii, keď túto menu kontroluje jediný štát pre svoje sebecké účely, však niet iného východiska.

 

Krajiny BRICS tiež pomáhajú Rusku obchádzať sankcie pokračovaním v dovoze jeho tovaru – a dokonca aj zvyšovaním dovozu napriek americkému tlaku. „Krajiny BRICS sú pre Rusko skutočne mimoriadne cennými partnermi pri minimalizácii účinkov západných sankcií. Po prvé, pretože krajiny BRICS zvýšili a naďalej zvyšujú dovoz ruských energetických zdrojov a ďalší ruský export. Po druhé, pretože krajiny BRICS naďalej spolupracujú s ruskými podnikmi ruského vojensko-priemyselného komplexu a dovážajú ruské vojenské produkty,“ pokračuje Dmitrij Suslov.

 

V chápaní Rusov však pomoc pri obchádzaní sankcií nespočíva ani tak v obchodovaní s národnou menou a nákupe ruského tovaru, ako skôr v zavádzaní „paralelných dovozov“, teda inými slovami dovozu technológií a tovaru zo Západu do Ruska cez tretie krajiny. A tu nastáva problém.

 

„Neexistuje jednotný postoj BRICS k otázke prispôsobenia sa Ruska sankciám. Všetko závisí od toho, s čím konkrétne im bude ponúknutá spolupráca a kde. Tam, kde hrozia americké sankcie a strata západných trhov, bude spolupráca veľmi opatrná, ak vôbec bude existovať,“ hovorí Ivan Timofeev.

 

„Teoreticky, samozrejme, krajiny BRICS môžu otvorene porušovať západné sankcie, ale do veľkej miery sa tomu budú snažiť vyhnúť. Súkromné ​​spoločnosti sa budú snažiť najmä – zo strachu, že spadnú pod sekundárne sankcie USA a stratia prístup na domáci trh USA, “súhlasí s ním Dmitrij Suslov. Indické, čínske a iné firmy nie sú pripravené padnúť pod kladivo západných sankcií kvôli ich obchodu s Ruskom a vlády týchto krajín nie sú pripravené chrániť svoje spoločnosti pred týmto kladivom.

 

Áno, už existujú precedensy na ochranu ich obchodných a ekonomických vzťahov s Ruskom pred americkým tlakom. „India to už urobila – napriek uvaleniu amerických sankcií proti takmer všetkým podnikom ruského vojensko-priemyselného komplexu Naí Dillí naďalej dováža ruské zbrane a vojenské vybavenie. Zároveň sa USA vyhrážajú Indom sankciami, ale neukladajú ich, pretože India je kritickým partnerom Ameriky v tichomorskej oblasti,“ hovorí Dmitrij Suslov.

 

Ale stále je to iné. Jedna vec je brániť svoje národné právo dovážať ruské výrobky a druhá vec je brániť právo reexportovať západné tovary a technológie do Ruska (teda v skutočnosti sa zapájať do pašovania). Najmä v situácii, keď, ako správne povedal Ivan Lizan, vedúci analytického úradu SONAR-2050, „pre Spojené štáty je potrestanie Ruska už vecou prestíže a princípu“.

 

Teoreticky tu samozrejme existujú riešenia. „V Číne sú spoločnosti, ktoré sú v úplnom vlastníctve štátu, ktoré nie sú závislé od medzinárodných trhov a Spojených štátov. Môžu sa dohodnúť na spolupráci s Ruskom v oblastiach, ktoré sú zakázané jednostrannými sankciami Západu,“ hovorí Dmitrij Suslov. To by však bola skôr výnimka ako pravidlo.

 

Áno, je tu aj iná možnosť. „Môžeme hovoriť o využívaní technológií a tovarov, ktorých výroba nesúvisí s kontrolou exportu USA. Produkt podmienečne vyrobený čínskymi silami v Číne nemusí podliehať licenčným požiadavkám zo strany USA.

 

Hovorí Ivan Timofeev “S pomocou BRICS dokážeme nielen obísť západné sankcie, ale aj nahradiť západné technológie a rôzne high-tech produkty, ktoré sú pre nás momentálne nedostupné. Napríklad odchod Nokie a Ericsonu z Ruska dramaticky zvýšil význam technológií Huawei v oblasti mobilnej komunikácie. V Indii máme záujem o farmaceutické produkty, malotonážnu chémiu,“ hovorí Ivan Lizan.

 

„Nie všetko sa však dá nahradiť. Napríklad v Číne neexistuje technológia na skvapalňovanie zemného plynu. Aké technológie nám môže poskytnúť Južná Afrika, Brazília? Áno, Brazília má Embraer, ale kúpil ho Boeing, takže je nepravdepodobné, že by sme odtiaľ niečo dostali,“ pokračuje Ivan Lizan.

 

Vo všeobecnosti je podľa jeho názoru hlavnou pomocou krajín BRICS nahradenie západných trhov s ich pomocou, ako aj vytváranie vlastných technológií v spolupráci s nimi. A v rámci tohto cieľa sa Moskva v žiadnom prípade nezameriava na BRICS.

 

Taiwanská kríza zblížila Čínu a Rusko. Čo bude nasledovať?

 

India a Čína sú pre nás zaujímavé ani nie tak preto, že sú členmi BRICS, ale kvôli veľkosti ich ekonomík a strategickému partnerstvu medzi nimi a Ruskom. „Máme záujem aj o ďalšie krajiny, do tej miery, do akej sú pripravené s nami spolupracovať,“ hovorí Ivan Timofeev. – Tu však musíte pochopiť, že Brazília a Južná Afrika majú s nami nízky obchodný obrat. A vysoký ho má napríklad Turecko, ktoré nie je členom BRICS, ale NATO. Preto je obchod s Tureckom pre nás veľmi dôležitý.“ Je to však dôležité s každým, kto je pripravený s nami spolupracovať a rešpektovať naše záujmy.

Peter Nagy

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov