Peresvet
Aktuality, Pozemná technika,

Rusko sa orientuje na bojové lasery

V máji tohto roka sa bývalý vicepremiér vlády RF Jurij Borisov (dnes je generálnym riaditeľom Roskosmosu) nechal počuť, že „nastupujú zbraňové systémy, ktoré budú určovať bojaschopnosť našich ozbrojených síl v budúcnosti“. Dal tým najavo, že Rusi vkladajú osobitú nádej do perspektívnych laserových zbraní.


 

Do akých, opýtal by sa každý. Aké laserové systémy už ruská armáda používa a čo sa čoskoro objaví na bojovom poli? Borisov odpovedal, že „naši fyzici dnes rozpracovali a prakticky už sériovo vyrábajú lasery, ktoré umožňujú tepelne ničiť rôzne prostriedky“. Inak povedané, máme tým na mysli reálne laserové zbrane, konkrétne spomenul komplex „Peresvet“, ktorý sa už sériovo dodáva vojskám.

 

Laser Peresvet

 

Poznáme ho piaty rok
O „Peresvete“ je už pomerne dosť informácií, veď jeho existenciu prezident V. Putin prezradil už v marci 2018. Borisov jeho informáciu v máji tohto roka rozšíril, keď povedal, že „Peresvet“ „môže oslepovať družicové systémy prieskumu protivníka na obežných dráhach do 1500 km,“ vyvádzajúc ich z prevádzky počas letu nad záujmovým územím.

 

Lenže objavili sa aj podrobnosti o nových laserových systémoch. Pričom takých, že „Peresvet“ sa pri nich stal zbraňou „dnešného alebo, dokonca, včerajšieho dňa“. Borisov to vyjadril na konkrétnom príklade, keď poukázal na nedávne testy, počas ktorých bol dron za päť sekúnd zničený laserom na vzdialenosť päť kilometrov. Následne v inom rozhovore upresnil – čo sa dá považovať za skutočnú senzáciu – že laserová zbraň s takými parametrami sa už testuje v boji s dronmi v špeciálnej operácii na východe Ukrajiny. Dokonca vyslovil aj názov tohto komplexu „Zadira“. No o jeho konkrétnych parametroch môžeme zatiaľ len špekulovať.

 

Vo svete sa už objavili informácie o obdobných systémoch. Napr. izraelská spoločnosť Rafael oznámila úspešné testovanie laserovej zbrane Iron Beam na boj proti dronom, delostreleckým granátom, krídlatým a protitankovým raketám. V budúcnosti má doplniť PRO komplex „Železná kupola“.

 

Koncept laserovej streľby HEL TVD od spoločnosti Dynetics, ktorý postaví 100 kilowattový laserový zbraňový systém pre americkú armádu s Lockheed Martin a Rolls-Royce

 

O efektivite odborník
„Hovoriac o efektivite takýchto komplexov, treba vnímať aj podmienky, v ktorých sa experiment prevádza,“ tvrdí Viktor Apollonov, ktorý je vedúcim oddelenia „Mohutné lasery“ inštitútu všeobecnej fyziky A. M. Prochorova Ruskej akadémie vied. „Ak je to púšť, suchý vzduch, je to jedna vzdialenosť, v tomto prípade sú podmienky dostatočne priaznivé. No nad morom a v podmienkach vysokej vlažnosti vzduchu mnohonásobne narastá strata výkonu. Čiže, znižuje sa aj vzdialenosť efektívneho pôsobenia na objekt.“

 

Prínos laserovej keramiky
V ZSSR sa pokusy s lasermi uskutočňovali už dávno, no všetko ovplyvňoval tlak na gigantomániu. Kedysi chemické a rôzne iné lasery, dnes sa ruskí vedci vrátili k laserom pevného skupenstva. Používajú laserovú keramiku, ktorá výrazne zvyšuje efektivitu a umožňuje konštruovať kompaktné systémy, vhodné aj pre mobilné nosiče.

 

Parameter ovplyvňuje všetko
Aj to, koľko kilogramov zariadenia treba na vytvorenie lúča s výkonom jedného kilowattu. Momentálne sa to pohybuje okolo 5 kg/kW a americká spoločnosť Lockheed-Martin sľubuje pomer 2 kg/kW, čo sa dá považovať za fantastické.

 

Aký výkon má mať laserový lúč aby ho bolo možné považovať za zbraň? Konštruktéri sa usilujú o taký, ktorý zaručene zničí techniku protivníka. Napríklad odreže krídlo lietadla alebo okrídlenej rakety. No a na to, aby spálil objekt vzdialený niekoľko kilometrov, musí mať výkon v desiatkach kilowattov.

 

V jednej z publikácií Viktora Apollonova čítame, že strategické a taktické laserové zbrane sú novou paradigmou vývoja zbraní, taktiky a stratégie jeho použitia. Pôsobia v okamihu a priamo, nepotrebujú balistické prepočty. Navyše v horných vrstvách atmosféry, a o to viac vo vesmíre, kde prakticky neexistuje pohlcovanie a rozptyl lúča, lasery ovplyvnia v stratégii ozbrojeného boja veľmi veľa, ak nie všetko.

 

Kam smerujú USA?
USA už na konci tohto roka plánujú vybaviť lietadlá kompaktnou a ľahkou laserovou výzbrojou, chcú spôsobilo ničiť ciele na desiatky a stovky kilometrov. V ďalšej etape, keď sa strategické lasery dostanú do vesmíru, začne byť veľmi zrozumiteľná skutočná hodnota novej zbrane.

 

Vo výškach 7-9 km je atmosféra omnoho priezračnejšia a pozorovacie vzdialenosti na zničenie lietajúcich aparátov môžu dosiahnuť desiatky kilometrov aj pre výkony 100-150 kW. A pokiaľ ideme hovoriť o megawattových výkonoch, tak vedci z USA i ZSSR experimentálne dokázali reálnosť pásma aktívneho operovania laserovej zbrane do sto kilometrov.

 

Ako dosiahnuť vývojový trhák?
Podľa Viktora Apollonova na dosiahnutie výrazného úspechu Ruska pri konštruovaní laserových zbraní sú nevyhnutné dodatočné organizačné opatrenia. Apollonov poukazuje na to, že v Rusku existuje monopol na konštruovanie taktických a strategických atómových zbraní, pričom v USA sa na konštruovaní vysokoenergetických zbraní podieľa Lockheed Martin, Textron, Noгthrop Grummаn, Boeing, Rаytheon, General Atomics a ďalšie spoločnosti.

 

Na zvýšenie konkurencie by, možno, stačilo vytvoriť v Rusku ešte jedno centrum, ktoré by sa zaoberalo vývojom elementárnej základne perspektívnych typov laserových zbraní z pevného skupenstva,“ nadhadzuje myšlienku Apollonov a podtrhuje, že „by to umožnilo vybaviť armádu Ruska modernou a perspektívnou vysokotechnologickou výzbrojou. Pričom nielen pozemnou“.
Vladimír Mikunda

 

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov