Stryker
Aktuality, Pozemná technika,

Misia „Atlantické odhodlanie“: armáda USA presúva ďalšie tanky do Európy

Bojová skupina 2. obrnenej brigády 1. pešej divízie americkej armády pôjde do Európy. Táto brigáda sídli vo Fort Riley v Kansase. V Európe sa zúčastní dlhodobej misie s názvom „Atlantic Resolve“. Teraz americká armáda venuje čoraz väčšiu pozornosť nasadeniu svojich jednotiek v Európe.


 

Do Južnej Kórey dorazí bojový tím z 2. brigády Stryker, 2. pešej divízie. Brigáda je trvalo umiestnená na spoločnej armádnej základni Lewis-McChord vo Washingtone. Hovorca americkej armády Jason Wagoner uviedol, že rotácia by sa mala začať okolo októbra 2022.

 

Bojový tím obrnenej brigády z Fort Riley by nahradil 3. brigádu 4. pešej divízie z Fort Carson v Európe. Hoci sily USA a NATO nie sú priamo zapojené do ozbrojeného konfliktu na Ukrajine, niet pochýb o tom, že táto jednotka bude zapojená do americkej vojenskej pomoci Kyjevu. Na jej základe sa dajú vycvičiť a vybaviť najmä ukrajinskí tankisti.

 

Už skôr sa kvôli udalostiam na Ukrajine predĺžila o tri mesiace aj rotácia 1. brigády 1. pešej divízie. Vojaci sa mali vrátiť do Spojených štátov v apríli, ale ruská špeciálna operácia tieto plány narušila. V určitom okamihu mala americká armáda v Európe súčasne tri obrnené brigády.

 

Čo sa týka kontingentu v Južnej Kórei, bolo rozhodnuté, že sa sem už nebudú presúvať obrnené jednotky. Tanky na základniach v Južnej Kórei zostanú ako záloha na rýchle nasadenie v prípade potreby, no teraz namiesto obrnených brigád budú službu na Kórejskom polostrove vykonávať brigádne jednotky na obrnených vozidlách Stryker. Bojový tím obrnenej brigády nahradí bojový tím 1. obrnenej divízie, ktorý predtým slúžil v Kórejskej republike.

 

Vojenský historik vysvetlil, prečo americké médiá šíria hoaxy o drevených raketometoch HIMARS

 

Veliteľ bojovej skupiny, plukovník Chad Roerman, vo vyhlásení tvrdil, že obrnené vozidlá Stryker boli prirodzenou a opodstatnenou voľbou vzhľadom na špecifiká kórejského terénu. Dôstojník poznamenal, že podľa plánu Pentagonu by americká armáda mala byť pripravená na operačné nasadenie po celom svete. Musí byť schopná bojovať v horskom, rovinatom, púštnom a mestskom prostredí, v interakcii s partnerskými krajinami.
Peter Nagy

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov