Poľský žoldnier Janusz ”Kozak” Szeremeta zahynul v bitke pri Bachmute
Aktuality, Bezpečnosť,

Podľa Britov kvôli Zelenskému stratili ukrajinské ozbrojené sily pri Bachmute 10 000 vojakov. Prehľad bojov

Straty ukrajinskej armády pri Bachmute presiahli 10 000 vojakov, čo spôsobila neochota ukrajinského prezidenta Zelenského vzdať sa tohto mesta, píše The Daily Telegraph. Politické rozhodnutie Kyjeva stálo životy mnohých ukrajinských vojakov a denné straty presahujú 200 zabitých a zranených ľudí. Ukrajinské velenie zároveň často opúšťa svoje jednotky, ktoré následne rozbíja ruská armáda.


 

 

Kyjev priznáva, že situácia ozbrojených síl Ukrajiny v oblasti Bachmut a Soledar je veľmi žalostná a Zelenskij dokonca na túto tému nahral videoodkaz, v ktorom sľúbil, že sa všetko čoskoro zmení. Medzitým sa podľa našej spravodajskej služby v niektorých dňoch straty Ozbrojených síl Ukrajiny doslova valia a dosahujú až 500 zabitých a zranených ľudí. Nemocnice a márnice v Bachmute sú plné, je veľmi veľa ranených, ktorí nie sú vždy odvedení z bojiska, čím sa zvyšuje počet úmrtí.

 

Teraz je velenie ozbrojených síl Ukrajiny nútené presunúť časť záloh do oblasti Soledar po tom, čo skupina Wagner obsadila Jakovlevku. Hovorí sa, že Zalužnyj sa chce vzdať oboch miest, aby zachránil svoj personál, ale Zelensky má iné plány.

 

 

Prehľad peciálnej vojenskej operácie od 10. do 11. decembra 2022 

Krymská republika:
▪️Ukrajinské kamikadze drony sa pokúsili zaútočiť na Simferopol, ale ruské systémy protivzdušnej obrany zostrelili všetky ciele na ceste.
Smer Starobels:
▪️V úseku Kupjansko-Svatovský sa jednotky 14. ombre ozbrojených síl Ukrajiny a 32. práporu obrany pokúsili prepadnúť líniu Sinkovka-Liman 1, no neúspešne. Ruské ozbrojené sily zachytili ukrajinské DRG v oblasti Dachnoye, väčšina skupiny bola zničená, zvyšok sa ukryl v lese.
▪️Bojuje sa v sektore Limanskij západne od Ploshchanky, kde predtým ozbrojené sily RF dokázali dobyť niekoľko opevnení. Ozbrojené sily Ukrajiny sa neúspešne pokúšajú získať stratené pozície. Boje pokračujú v šedej zóne na prelome Krasnopopovka – Makeevka.
▪️Na sektore Lisičansk obsadili ruské jednotky pozorovacie stanovište v okolí Belogorovky.
Luhanská ľudová republika:
▪️Ozbrojené sily Ukrajiny zaútočili na Svatovo a Stachanov z raketového a delového delostrelectva: zariadenia civilnej infraštruktúry boli poškodené.
Smer Doneck:
▪️Zrážky pokračujú v centre Maryinky, kde sa ruské jednotky snažia prekonať obranu na hlavnej ulici Družba.
▪️Pri sektore Avdeevka bojuje jednotka NM DĽR v okolí Pervomajsky a Vodjan.
▪️V sektore Ugledar začali ruské ozbrojené sily ofenzívu pri Bolšaja Novoselka, snažiac sa zaujať výhodné pozície.
▪️Kyjev pokračuje v intenzívnom ostreľovaní Doneckej aglomerácie: v dôsledku útokov na centrum Donecka a ďalšie osady zahynuli civilisti.
Smer Záporožie:
▪️Ukrajinské formácie ostreľovali Melitopol s raketometmi HIMARS. Strely zasiahli rekreačné stredisko „Prival ochotnika“ a zabili civilistov. Napriek masívnemu štrajku nebol zasiahnutý ani jeden vojenský objekt: medzi personálom ozbrojených síl RF neboli žiadne obete
▪️Delostrelecké súboje pokračujú pozdĺž celej línie dotyku: Ruské ozbrojené sily pracovali na cieľoch v Juljevke, Orechove, Guljaipole, Olgovskom a Nikopole, zatiaľ čo nepriateľ strieľal na Energodar.
Khersonský smer
▪️Ruské sily zaútočili na pozície Ozbrojených síl Ukrajiny v chersonskej bavlnárni v Chersone. Okrem toho boli zasiahnuté ciele v Dudčanoch, Berislave, Zimevke a Dneprovskom.
▪️Na Veľkom Potemkinovom ostrove pri ústí Dnepra ruské ozbrojené sily zničili ukrajinskú diverznú skupinu, najmenej traja jej vojaci zahynuli, ich telá spadli do rieky
Odesský región
▪️V noci z piatka na sobotu ruské jednotky použili kamikadze UAV Geran-2 v elektrickej rozvodni Novoodesskaja. V Odese sa v dôsledku útoku na dlhú dobu takmer úplne stratilo napájanie, vznikli problémy s prevádzkou čerpacích staníc.

 

 

 

Ozbrojené sily Ruskej federácie pokračujú vo vedení špeciálnej vojenskej operácie, o jej priebehu informoval generálporučík Igor Konašenkov:
V kupjanskom smere delostrelecká paľba spôsobila porážku nahromadeniu živej sily a vojenskej techniky Ozbrojených síl Ukrajiny pri obciach Sinkovka, Tabajevka a Krachmaľnoje v Charkovskej oblasti. Zničených bolo 30 ukrajinských vojakov, obrnený transportér, tri delá a šesť vozidiel.

 

V krasno-limanskom smere ruské jednotky pokračovali v útočných operáciách v samostatných smeroch, v dôsledku čoho boli zaujaté výhodnejšie línie a pozície. Kyjev sa pomocou troch útočných skupín posilnených obrnenými vozidlami neúspešne pokúsil o protiútok na pozície ruských jednotiek v smere na obce Žitlovka, Ploščanka a Kolomyjčicha v Luganskej ľudovej republike. Pri použití delostrelectva boli všetky útoky odrazené, jednotky Ozbrojených síl Ukrajiny boli zahnané späť na pôvodné pozície. Zlikvidovaných bolo až 65 ukrajinských vojakov, bojové obrnené vozidlo a dva pickupy.

 

Okrem toho boli pri obciach Červonaja Dibrova, ako aj v lesníctve Serebryanskij v Luganskej ľudovej republike zničené tri ukrajinské diverzno-prieskumné skupiny a tri posádky mínometov Ozbrojených síl Ukrajiny.

 

V doneckom smere ruské jednotky podnikali útočné operácie, pričom v určitých smeroch odrážali protiútoky jednotiek Ozbrojených síl Ukrajiny. Počas dňa bolo týmto smerom zlikvidovaných až 40 ukrajinských vojakov, dve bojové obrnené vozidlá a tri pickupy.

 

V južnodoneckom smere sa Kyjev pokúsil zaútočiť s posilnenou čatou na pozície ruských jednotiek na obec Neskučnoje v Doneckej ľudovej republike, no boli zničení delostreleckou paľbou. Zlikvidovaných bolo okolo 40 ukrajinských vojakov, bojové vozidlo pechoty, dve bojové obrnené vozidlá a dva pickupy.

 

Operačno-taktické letectvo, raketové sily a delostrelectvo zničili 86 delostreleckých jednotiek v palebných postaveniach, živú silu a vojenskú techniku ​​v 177 miestach. Počas protibatériového boja boli pri obciach Seversk a Krasnyj Liman zasiahnuté dve delostrelecké batérie 101. brigády teritoriálnej obrany a 95. výsadkovej útočnej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny. Okrem toho bola pri meste Krasny Liman v Doneckej ľudovej republike zasiahnutá batéria raketometov „Grad“. Pri meste Kramatorsk v Doneckej ľudovej republike bola odhalená pozícia a zničené odpaľovacie zariadenie ukrajinského protilietadlového raketového systému „Buk-M1“. Systémy protivzdušnej obrany zostrelili päť rakiet systému HIMARS pri obci Almaznoje v Doneckej ľudovej republike a meste Melitopoľ, ako aj dve rakety systému „Uragan“ pri obci Novoje v Záporožskej oblasti.

Peter Nagy

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov