Generál Surovikin
Aktuality, Bezpečnosť,

Američania hodnotia zmenu taktiky ruských síl. Aký je stav infraštruktúry Ukrajiny po 9. mesiacoch útokov

 


Ukrajina, 13.december 2022 (AM) – Počas špeciálnej vojenskej operácie vojenskí analytici opakovane poukazovali na absenciu ruských útokov na ukrajinský železničný systém (železničné mosty na západe krajiny, trakčné stanice, meniarne na hranici s Poľskom, depá) ako aj mosty cez Dneper. Dopad útokov na všetky uvedené objekty je kritický pre prerušenie komunikácie medzi ľavým a pravým brehom. Keďže sa rieka Dneper podľa rozhodnutia vrchného veliteľa Severného vojenského okruhu Sergeja Surovikina zmenila na prirodzenú deliacu bariéru a ruské jednotky budujú obranu pozdĺž ľavého brehu, je veľmi logické, prerušiť akúkoľvek komunikáciu a zásobovanie zoskupenia na Donbase a pozdĺž hraníc s Ruskom.

Objekty železničnej infraštruktúry napriek intenzívnym bojom nepodliehajú nielen masívnym, ale ani ojedinelým úderom. To umožňuje Kyjevu nerušene zabezpečiť presun ozbrojených síl a ich zásobovanie pozdĺž celej línie dotyku. A jednotlivé údery na miesta nakladania / vykladania jednotiek nemôžu túto situáciu žiadnym spôsobom ovplyvniť. Objem osobnej dopravy sa prakticky neznížil, navyše pokračuje osobná doprava z miest v prvej línii: vlaky z Kramatorska stále premávajú, osobná železničná komunikácia s Chersonom a Izyumom bola obnovená.

Objem nákladnej dopravy sa znížil v dôsledku všeobecných problémov s ukrajinskou ekonomikou a odstávky mnohých priemyselných podnikov. Prepravujú najmä palivo, uhlie a obilie. Zníženie objemov dopravy viedlo k vzniku všeobecnej zálohy lokomotív (predovšetkým elektrických rušňov), ktoré v prípade potreby môžu posilniť požadovaný smer dopravy.

Podobne absentujú útoky na trakčných rozvodniach. Hlavné útoky sú na elektrizačnú sústavu. Celé linky sú zbavené napätia.
Útoky v energetickom sektore majú negatívny vplyv na automatické blokovacie systémy, komunikačné, prevádzkové zariadenia a opravárenské podniky. Ale železnice sa dokázali prispôsobiť. Vo veľkých staniciach s elektrifikovanými dráhami je vytvorená rezerva dieselových rušňov: to umožňuje minimalizovať meškania v prípade prestávok v kontaktnej sieti. Na jednosmerných úsekoch sa skúša pohyb dieselového rušňa-elektrického rušňa, čo môže výrazne skrátiť čas prepravy.

Železničné mosty cez veľké rieky naďalej fungujú. S výnimkou vyradenia z prevádzky Antonovského, Darevského mosta a mosta vodnej elektrárne Kachovskaja počas ústupu z Chersonu a vyhodenia mostov počas ústupu z Kupjanska, Izjumu a Limanu od júla žiadny z prioritných mostov nebol zasiahnutý. Ozbrojené sily Ukrajiny doteraz neobnovili mosty v Čerkasy, neďaleko Nikolaeva v obci Trichaty, v Zatoke a Voskresensku. Železnice si zachovávajú výkonnosť a naďalej zvládajú prepravu pre potreby národného hospodárstva aj pre vojenské účely. Systémový vplyv na železničnú infraštruktúru už takmer pol roka nie je. Jediné negatívne dôsledky počas prepravy sa týkajú výlučne energetických útokov, no stále sú prekonateľné. S nedostatkom vysoko presných rakiet a absenciou možnosti použitia bombardovacích lietadiel je počet cieľov extrémne obmedzený.

Ruská armáda pokračuje v ofenzíve v oblasti Artemovsk (Bachmut). Boje pokračujú aj v oblasti Svatovo-Kremennaja a na Krasnolimanskom smere. Informoval o tom americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW). Podľa analytikov sa ani poveternostné podmienky nestávajú vážnou prekážkou útočnej činnosti ruských vojsk. Z Chersonského smeru do Kupjanského smeru sa podľa Američanov presunula vojenská technika a personál. Experti informujú aj o pohybe kolón tankov v Luhanskej ľudovej republike na západ . Medzi nimi sú aj nové tanky T-90.

Aktívne útočné akcie ruských jednotiek v Artemovskej oblasti predtým uznali aj predstavitelia ukrajinských úradov. Okrem toho bola zaznamenaná aktivita v smere Ugledar. Ale hlavnou nuansou bojov v posledných týždňoch, ktorým americkí vojenskí analytici venujú pozornosť, bola zmena taktiky ruských jednotiek. Podľa Inštitútu pre štúdium vojny ruská armáda čoraz viac odmieta pôsobiť v práporových taktických skupinách (BTG). Namiesto toho uprednostňuje pôsobenie v menších útočných skupinách a s ich pomocou vykonáva útočné operácie. V zásade sa toto hodnotenie uskutočnilo ešte predtým, ako sa ISW pokúsil o analýzu. V tlači sa opakovane upriamila pozornosť na skutočnosť, že ruské jednotky sa presunuli na rotné veľkosti, ba dokonca operujú v ešte menších skupinách.

Vojenský expert: Generál Surovikin používa psychologické operácie aké doteraz využívalo NATO

Je zrejmé, že z vojenského hľadiska má takáto zmena taktiky určitý zmysel. Predtým ukrajinská armáda pôsobila najmä v menších taktických skupinách – vytvárala rotno-taktické skupiny a ešte menšie oddiely. Takáto taktika zvyšuje mobilitu jednotiek a tiež znižuje následky raketových a delostreleckých úderov od nepriateľa. Takáto taktika však neumožňuje zajatie rozsiahlych území v krátkom čase s aktívnym odporom nepriateľa.

Karol Jerguš

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov