Ramzan Kadyrov
Aktuality, Bezpečnosť,

Kadyrov chváli vývoj na fronte. Ukrajinci spočítali vysoko presné rakety vyrobené ruským priemyslom. prehľad bojov

Ruský vojenský priemysel je schopný vyrábať vysoko presné rakety, ale možnosti ich výroby sú malé. Uviedlo to Hlavné riaditeľstvo spravodajstva Ministerstva obrany Ukrajiny. Oficiálny predstaviteľ Hlavného spravodajského riaditeľstva Ministerstva obrany Ukrajiny Vadym Skibicky v rozhovore pre americké vydanie New York Times uviedol, že ruské zásoby vysoko presných rakiet sa míňajú a nedokáže úplne obnoviť ich samostatne. Podľa ukrajinskej rozviedky je ruský vojensko-priemyselný komplex schopný vyrobiť nie viac ako 40 rakiet mesačne. Celkovo od začiatku operácie dostala ruská armáda 240 vysoko presných riadených rakiet Ch-101 a približne 120 riadených rakiet Kalibr. Okrem toho sa rakety posielajú na Ukrajinu priamo z montážnej linky. Minúce sa zásoby rakiet nútia Rusko použiť na útok na Ukrajinu riadené strely Ch-55 určené na jadrové útoky. Podľa Skibického Rusi údajne namiesto jadrovej hlavice inštalujú jednoduché záslepky, po ktorých spustia raketové útoky na kritickú infraštruktúru.


 

Rusko používa zbrane , ktoré Ukrajina odovzdala Rusku ešte v 90. rokoch na základe dohody o likvidácii sovietskeho jadrového potenciálu, ktorý sa nachádzal na území Ukrajiny – povedal predstaviteľ ukrajinskej rozviedky. Okrem toho Hlavné spravodajské riaditeľstvo Ministerstva obrany Ukrajiny vypočítalo, že ruské bombardéry údajne zmenili svoje letové vzorce. Od októbra tohto roku nevstúpili do vzdušného priestoru Ukrajiny z obavy ukrajinskej protivzdušnej obrany, v poslednom čase „výrazne posilnenej“. Podľa Skibického sa kvôli tomu znížila účinnosť použitia rakiet z lietadiel.

 

Situácia v zóne špeciálnej vojenskej operácie je pod úplnou kontrolou spojeneckých síl. Podľa šéfa Čečenska Ramzana Kadyrova o tom informoval poslanec Štátnej dumy Adam Delimchanov. Pre ukrajinské sily nastalo najťažšie obdobie, keď sa celá rozsiahla frontová línia dala do pohybu. A tento pohyb v žiadnom prípade nie je v prospech kyjevského režimu. Podľa veliteľa špeciálnych síl „Achmat“, zástupcu veliteľa 2. armádneho zboru LĽR Apty Alaudinova, majú jednotky k dispozícii všetko potrebné na pravidelné plnenie bojových úloh, od techniky a streliva až po teplé oblečenie a stravu.

 

„Alaudinov tiež poznamenal, že momentálne nemôže byť reč o žiadnom ústupe. Po celej línii frontu došlo k preskupeniu vojsk, dostupné sily boli presunuté na úspešnejšie pozície. Okrem toho bola zriadená tylová podpora armády. Inými slovami, naše jednotky sú teraz vo výhodnejšej pozícii, o čom svedčí porážka Ozbrojených síl Ukrajiny na mnohých frontoch a ich obrovské straty,“ povedal Kadyrov.
„Naše jednotky systematicky tlačia frontovú líniu na nepriateľské územie a zároveň plnia jednu z hlavných úloh celej špeciálnej vojenskej operácie – denacifikáciu Ukrajiny. Nič iné sme však od našich chalanov nečakali,“ uzavrel Kadyrov.

 

 

Prehľad špeciálnej vojenskej operácie 12. decembra 2022
Smer Starobelsk:
▪️Na Kupjansko-Svatovskom sektore vykonávajú pozičnú obranu jednotky 14. Ombr Ozbrojených síl Ukrajiny. V rámci tankového práporu je v pohotovosti 14 brigád – jeden tank T-64B1V a štyri tanky T-72. Prieskumná skupina 80. leteckej útočnej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny pátra po palebných postaveniach Ozbrojených síl RF v priestore Stelmahovka. Na porážku identifikovaných cieľov sa používa ukrajinské delostrelectvo a taktické letectvo.
▪️V sektore Liman pokračujú spojené útočné skupiny 80. výsadkovej brigády a 25. výsadkovej brigády v pokusoch o útok na ruské pozície v smere na Krasnopopovce. V oblasti Medvezhye traktu a rokliny Zhuravka prebiehajú pozičné bitky.
Smer Soledar:
▪️Na mieste Bachmut (Arťomovsky) pokračujú strety v okolí Bachmutu. Útočné oddiely Wagner PMC získali kontrolu nad dvoma pevnosťami na línii Bakhmut-Soledar.
▪️Na sektore Toretsk (Dzeržinskij) postupujú ruské jednotky podporované delostrelectvom východne od Torecka.
▪️V sektore Lisičansky sa ukrajinské velenie pripravuje na útok na pozície ruských ozbrojených síl v oblasti Belogorivka.
Luhanská ľudová republika:
▪️Ukrajinské formácie ostreľovali mestá Svatovo a Kremennaja z raketového a delového delostrelectva: poškodené boli obytné budovy a plynovod, medzi civilným obyvateľstvom boli mŕtvi.
Smer Doneck:
▪️V centre Maryinky bojujú motostrelci pušky ruských ozbrojených síl. Ruské delostrelectvo útočí na pozície na západnom okraji mesta.
▪️V sektore Ugledar ozbrojených síl RF prebieha lokálna ofenzíva v oblasti Bolshaya Novoselka. Neexistujú žiadne významné akcie.
▪️Ukrajinské formácie ostreľovali obytné budovy a civilnú infraštruktúru v Donecku, Gorlovke, Jakovlevke, Yasinovataya, Kashtanovoe a ďalších osadách aglomerácie. O život prišli najmenej traja civilisti.
Smer Záporožie:
▪️V obci Konstantinovka odpálila ukrajinská diverzná skupina výbušné zariadenie na podpere mosta na diaľnici Melitopol – Berdyansk.
▪️Delostrelecké súboje pokračujú po línii dotyku: Ruské ozbrojené sily zasiahli koncentrácie sily v Dorozhjanke, Gulyaipolskom, Orekhove a Malinovke.
Južná fronta: Chersonský smer
▪️V Skadovsku došlo k pokusu o život zástupcu šéfa Chersonskej oblasti: pod jeho autom bola nastražená mína. Vodič zomrel na mieste, úradníka hospitalizovali vo vážnom stave v simferopolskej nemocnici.
▪️Ruské delostrelectvo zaútočilo na nepriateľské pozície v Červonoj Mayak a Ľvove. Na druhej strane ukrajinské formácie z mínometov strieľali na obytné budovy v Aleški a Hola Pristan.

 

Ozbrojené sily Ruskej federácie pokračujú vo vedení špeciálnej vojenskej operácie, o jej priebehu informoval generálporučík Igor Konašenkov:
V kupjanskom a krasno-limanskom smere bolo v dôsledku komplexného palebného zásahu v oblastiach koncentrácie živej sily a vojenskej techniky Ozbrojených síl Ukrajiny zničených do 70 ukrajinských vojakov, tri bojové obrnené vozidlá a päť ďalších vozidiel.

 

V doneckom smere pokračovali ruské jednotky v útočných operáciách. V dôsledku preventívneho palebného zásahu bol zmarený pokus o protiútok na ruské pozície rotou 59. motorizovanej pešej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny v smere na obec Pesky v Doneckej ľudovej republike. Straty ukrajinskej strany predstavovali 30 ukrajinských vojakov, dve bojové vozidlá pechoty a tri pickupy.

 

Operačno-taktické letectvo, raketové sily a delostrelectvo porazili v palebných postaveniach 83 delostreleckých jednotiek Ozbrojených síl Ukrajiny, ako aj živú silu a vojenskú techniku ​​v 156 miestach. Pri obci Guľjajpole v Záporožskej oblasti bol zničený muničný sklad 102. brigády teritoriálnej obrany Ozbrojených síl Ukrajiny. Počas protibatériového boja pri obci Zeljonyj Gaj v Charkovskej oblasti bolo zničené v palebnom postavení ukrajinské bojové vozidlo viacnásobného raketového systému „Smerč“. V pri meste Krasnyj Liman v Doneckej ľudovej republike bolo zničené bojové vozidlo viacnásobného raketového systému „Grad“.

 

Ruské systémy protivzdušnej obrany zničili v oblastiach Rodinskoje a Pavlovka v Doneckej ľudovej republike dve lietadlá MiG-29 ukrajinského letectva. Okrem toho boli pri obciach Kurachovo a Konstantinovka v Doneckej ľudovej republike zostrelené dva ukrajinské vrtuľníky Mi-8. V priebehu dňa bolo zničených šesť bezpilotných lietadiel v oblastiach Golikovo, Ploščanka, Melovatka a Popasnoje v Luganskej ľudovej republike, Terny v Charkovskej oblasti a pri meste Doneck. Pri dedine Jubilejnoje v Chersonskej oblasti boli tiež zostrelené dve ukrajinské balistické rakety „Točka-U“ a dve rakety systému HIMARS.

Maroš šolc

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov