Ukrajinskí vojaci vo vojenskom výcvikovom priestore Libavá v Olomouckom kraji v ČR. Snímka TASR.
Aktuality, Bezpečnosť,

Surovikinov „mlynček na mäso“ a krach taktiky NATO. Prečo západní inštruktori nedokážu rýchlo vyrobiť z Ukrajincov univerzálnych vojakov?

Ukrajina na zastavenie neúprosného postupu Ruska v podstate denne prisúva na Artemovský smer zálohy a pokúša sa aplikovať moderné taktické prvky NATO. Generál Sergej Surovikin však preukazuje vysokú bojovú kvalifikáciu, predvádzajúci protivníkovi na línii dotyku „ruský mlynček na mäso“, pritom však starostlivo chráni životy svojich vojakov, využívajúc prevahu svojho delostrelectva a kvalitu ruskej vojenskej techniky.


 

Čo sa deje na najexponovanejšej časti bojovej línie na Donbase, prečo taktika NATO s názvom COIN proti Rusku nefunguje a v čom je strategická dôležitosť Artemovska (po ukrajinsky Bachmuta)? Na tieto otázky odpovedal v éteri rádia „Komsomoľská pravda“ vojenský expert, komentátor TASS, plukovník vo výslužbe Viktor Litovkin.

 

Samohyný protilietadlový sysém Gepard.

 

– Keď hovoríme o Bachmute-Arťomovsku, Kyjev priznáva, že je to preň problém. Situácia je tam ťažká, no my postupujeme. Prečo je to pre nás strategicky dôležité?
Pretože Bachmut, ktorý je ruským územím a preto je správnejšie nazývať ho Artemovsk, je dôležitým cestným a železničným uzlom. Prechádzajú cezeň vlaky, automobilové kolóny, prevážajúce výzbroj a muníciu na bojovú líniu. Pri Arťomovsku sa nachádzajú soľné bane, v ktorých sa sústreďuje bojová technika, munícia, kde sú ukrajinské nemocnice a mnoho ďalšieho.

 

Čiže odtiaľ prebieha doplňovanie ukrajinskej armády?
– Vrátane toho. Aj keď toto dopĺňanie nie je vždy dostatočne pripravené. Ide však o dopĺňanie, ktoré neriadia ukrajinskí majori a plukovníci, často to robia americkí inštruktori a ešte častejšie Poliaci.

 

Má protivník na tomto úseku veľké straty?
– Hynie ich tu veľmi veľa. Ukrajina na Donbase zapĺňa diery vo svojej obrane ľudským mäsom. Práve preto sa nám tu postupuje tak ťažko.

 

My máme na tomto smere menej ľudí?
– Zato tu máme viac diel a raketometov. Preto pokračujeme v útokoch a aj v postupe. Lenže postupujeme pomerne pomaly.
Je to preto, lebo proti nám stojí protivník so ženijne dobre vybudovanými postaveniami. V niekoľkých čiarach. So zabetónovanými podzemnými bunkrami. Prekonať ich bez strát je veľmi ťažké, no možné. Naše velenie sa vždy usiluje zaobísť sa bez strát a robí všetko, aby chránilo životy ruských vojakov.

 

Prečo Ukrajincom nefungujú moderné taktiky NATO?
– Pretože absolvujú rôzne stupne prípravy. Kyjev často posiela svojich vojakov a dôstojníkov do prípravky v cudzine. Treba si však uvedomiť, že naťácke taktické programy sú preberané v zrýchlenom tempe. Preto len zriedka zodpovedajú ozajstným podmienkam boja proti reálnej a silnej armáde. Takou je aj ruská. Za dva-tri týždne nevycvičia vo Veľkej Británii z Ukrajincov Rambov. Na anglických, nemeckých a českých polygónoch sa ukrajinskí vojaci neučia praktikám súčasného boja. Zastrieľajú si na papierové terče, „zájdu si „na prieskum“, usporiadajú niekoľko „pascí“, ktoré „nikoho nezabolia“. Nebodaj toto im má vštepiť návyky na skutočný boj s modernými tankami? Alebo ich to pripraví na boj s krídlatými raketami?

 

Nepripraví?
– Samozrejme, že nie! Ba čo viac, Kyjev ani nemá také prostriedky, ktoré sú schopné zastaviť let takýchto rakiet. Ukrajinských vojakov necvičia pracovať s modernými systémami protivzdušnej obrany. No a tie systémy, ktoré Západ stihol dodať Ukrajine, neobsluhujú Ukrajinci, ale ľudia tých štátov, ktoré im ich dodali.

 

Asi ich je nemálo?
– Zatiaľ je to mizivé množstvo. Sedem systémov „Gepard“ nedokáže prekryť nebo o šírke tisíc kilometrov. Ukrajina katastrofálne stráca ľudí. Ursula von der Leyen uviedla počet 100 tisíc ľudí! Ja si myslím si, že tento počet bol znížený. Ukrajina má väčšie straty. Podľa vojenskej štatistiky pripadajú na každého padnutého v boji ďalší traja-štyria, ktorí zomrú na následky zranení, nerátajúc do toho ďalších šesť až sedem ranených a dokaličených. Aj podľa tohto si človek môže vytvoriť predstavu koľko ľudí stráca Ukrajina denne.
Vladimír Mikunda

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

 

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov