Previerka bojaschopnosti
Aktuality, Bezpečnosť,

V bieloruských jednotkách sa začala náhla kontrola bojovej pripravenosti. Zasiahne poľský a ukrajinský smer

V Ozbrojených silách Bieloruskej republiky sa v mene hlavy štátu Alexandra Lukašenka začala náhle previerka bojaschopnosti. Jednotky budú odoslané do uvedených oblastí, kde sa plánuje vybavenie pozícií, ako aj zabezpečenie ich ochrany. V rámci aktivít sa plánuje aj výstavba mostných prechodov cez rieky Neman a Berezina. Uvádza sa v správe oficiálneho telegramového kanála bieloruského ministerstva obrany.


 

 

V súvislosti s kontrolou bude na viacerých cestách a terénoch dočasne obmedzený pohyb civilných vozidiel. Venujeme pozornosť každej z hraníc našej vlasti. Ide o severozápadný aj južný smer. Prirodzene, južné hranice, hranica s Ukrajinou, vyvolávajú veľké obavy. Na pozadí špeciálnej vojenskej operácie, ktorú vykonáva Ruská federácia, Ukrajina prijala bezprecedentné opatrenia, aby prelomila všetko, čo nás spájalo, vymedzila, živo nakreslila čiaru – povedal náčelník bieloruského generálneho štábu generálmajor Viktor Gulevič.

 

 

Nedávno ruský minister obrany Sergej Šojgu spolu s vedúcim bieloruského ministerstva obrany Viktorom Chreninom podpísali dodatky k protokolu o spoločnom zabezpečení regionálnej bezpečnosti vo vojenskej oblasti.

 

Ukrajinské úrady tvrdia, že zatiaľ nevidia hrozby invázie ruskej armády z územia Bieloruska a účasti bieloruskej armády vo vojne, ale zároveň začali s výstavbou železobetónovej konštrukcie. plot s ostnatým drôtom na hraniciach s Bieloruskom. Odborníci z Amerického inštitútu pre štúdium vojny (ISW) sa tiež domnievajú , že bieloruská invázia na Ukrajinu v dohľadnej dobe je nepravdepodobná „kvôli vnútornej dynamike v krajine“.

 

Prečo sa v Bielorusku vytvára vojenská skupina

 

Pripomeňme, že v polovici októbra dorazili do Bieloruska prvé ešalóny s armádou z Ruska, ktoré sú súčasťou regionálneho zoskupenia vojsk. Bieloruské ministerstvo obrany vtedy zdôraznilo, že zoskupenie vzniklo výlučne v záujme posilnenia ochrany a obrany hranice zväzového štátu. Táto potreba bola vysvetlená pokračujúcou aktivitou v regiónoch Bieloruska hraničiacich s krajinami NATO. Minsk zároveň opakovane zdôraznil, že ozbrojené sily krajiny sa nezúčastnia konfliktu medzi Ruskom a Ukrajinou. Ozbrojené sily Ukrajiny však v tom istom čase silne zamínovali pohraničné oblasti a aktívne budovali obranné opevnenia.

Peter Nagy

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov