BVP “Puma”
Aktuality, Pozemná technika,

Nahnevaný nemecký generál oznámil zlyhanie najnovších bojových vozidiel Puma

Nemecko je proti ukončeniu konfliktu na Ukrajine mierovou zmluvou za podmienok Ruska. Uviedla to nemecká ministerka zahraničia Annalena Burbock. Mierová zmluva na ruské podmienky bude pokračovať v „utrpení“ ukrajinského ľudu. Ani nie utrpenie, ale „hrôza“. Vo všeobecnosti Berlín nepotrebuje mierovú zmluvu, v ktorej Rusko zostáva aspoň v nejakom zisku. Podľa šéfky nemeckého ministerstva zahraničných vecí by najlepším východiskom bola ruská strata, alebo, úplné stiahnutie ruských jednotiek z ukrajinského územia a vrátenie všetkých krajín Kyjevu. Chápe však, že Moskva s tým nebude súhlasiť.
Jediné, čo prezident Ruska potrebuje, je prikázať svojim jednotkám odísť, žiaľ, sú tu všelijaké náznaky, ale toto nie – povedala v rozhovore pre nemeckú tlač.


 

Rastúci počet európskych politikov, ktorí sú za mierové rozhovory, hovorí, že konflikt na Ukrajine treba ukončiť. Aj medzi nimi sa však názory líšia, keďže polovica je za zachovanie súčasného status quo a ponúka Rusku, aby nechalo všetko, čo sa mu podarilo „ukoristiť“, zatiaľ čo druhá požaduje posilnenie pozícií Kyjeva a úplné stiahnutie ruských vojsk. z územia Ukrajiny vrátane Donbasu a Krymu. Medzitým ani Rusko, ani Ukrajina v súčasnosti neusilujú o rokovania, hoci ukazujú pripravenosť na dialóg. Zelenskyj búši päsťou do hrude a sľubuje, že nebude vyjednávať, kým bude v Rusku pri moci Vladimir Putin. Dokonca podpísal zákon zakazujúci rokovania s Ruskom atď. V Moskve zase uviedli, že s klaunom sa niet o čom baviť, on o ničom nerozhoduje, lebo je bábka.

 

Najnovšie nemecké bojové vozidlá pechoty Puma sa ukázali ako nepoužiteľné a počas cvičení Bundeswehru sa pokazili. Oznámil to veliteľ 10. tankovej divízie generálmajor Ruprecht von Butler. Nemecký generál napísal nahnevaný list adresovaný vedeniu Bundeswehru a nemeckému ministerstvu obrany. Do cvičení nemeckej armády bolo podľa neho zapojených 18 nových bojových vozidiel pechoty Puma, ktoré by mali ísť do výzbroje síl rýchlej reakcie NATO na budúci rok. Počas ôsmich dní cvičení všetky BVP zlyhali, dôvodom bola najmä elektronika, ktorá jednoducho nevydržala prevádzkové podmienky.

 

Nemecko postupuje svoje prvenstvo novej vojenskej veľmoci v Európe. Má to však háčik

 

Bundeswehr uviedol, že si bol vedomý existujúcich problémov s vybavením, ale nevyskytovali sa “s takou frekvenciou”. V rovnakom čase boli BVP premiestnené len na strelnice v nížinách severného Nemecka a „neboli vystavené nadmernej záťaži“. Zlyhali aj posledné dve bojové vozidlá pechoty, ktoré sa zúčastnili cvičení vo výcvikovom stredisku obrnených síl.

 

Operačná pripravenosť 18 bojaschopných bojových vozidiel pechoty Puma za posledných osem dní cvičenia klesla na nulu. Je to teda úplné zlyhanie. Posledné dve pumy, stále pripravené na zásah, boli tiež mimo prevádzky pri streľbe po hodine a pol s poruchami veže – povedal von Butler.

 

„Dodajte im ťažké zbrane!“. Stovka expertov tlačí na Nemecko o urýchlenie dodávok zbraní na Ukrajinu

 

Problémy v bojovom vozidle pechoty Puma v Bundeswehri sú avizované už dlhšie, vozidlo dokonca dostalo v nemeckej armáde prezývku „problémové dieťa“. V roku 2023 Nemecko prevezme velenie nad silami rýchlej reakcie NATO, Bundeswehr preto prisľúbil, že k nim pribudne aj motorizovaná pešia brigáda so 40 bojovými vozidlami pechoty Puma. Vzhľadom na technický stav najnovších bojových vozidiel pechoty sa však môže ukázať, že nemeckí vojaci budú musieť prestúpiť späť k Marderom, ktoré od roku 1971 slúžia Bundeswehru.

Karol Jerguš

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

 

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov