Patriot
Aktuality, Pozemná technika,

Ako zmenia americké systémy Patriot konflikt na Ukrajine

Tlačová služba Bieleho domu oficiálne potvrdila presun batérie protilietadlového raketového systému Patriot na Ukrajinu na ochranu kritickej infraštruktúry krajiny. Podľa vyhlásenia sa dodávka systémov protivzdušnej obrany uskutoční po tom, čo Američania vyškolia ukrajinských operátorov v tretej krajine na prácu v komplexe. Zatiaľ bude presunutá jedna batéria protivzdušnej obrany a protiraketovej obrany MIM-104 Patriot, ktorá môže obsahovať štyri až osem odpaľovacích zariadení po štyri rakety.


 

Jedna batéria SAM nebude mať výrazný vplyv na situáciu. Vzhľadom na cenu a význam systému bude Patriot vyslaný na pokrytie najdôležitejších strategických zariadení na Ukrajine. Avšak v spojení s dodávkou ďalších systémov protivzdušnej obrany, vrátane NASAMS, IRIS-T a možným presunom SAMP-T, bez zohľadnenia protilietadlových systémov krátkeho dosahu, vzniká vrstvený obranný systém proti vzdušným útokom podľa západného modelu aj na Ukrajine. Patrioty sú plne integrované s Integrovaným systémom protiraketovej a protivzdušnej obrany NATO (NATINADS), čo výrazne zjednodušuje ich používanie na Ukrajine.

 

High-tech vybavenie komplexu, ktoré zahŕňa radar AN / MPQ-53/65, však robí zo systému protivzdušnej obrany viditeľný cieľ detekcie. Prechod do bojového režimu sprevádza silný signál prichádzajúci z radaru zo systému protivzdušnej obrany. Odchádzajúce žiarenie sa dá ľahko určiť a lokalizovať v dostatočne veľkej vzdialenosti. Tento problém čiastočne rieši v NATO režim rádiového ticha a nízky čas nasadenia komplexu (do päť minút). V tomto prípade sa ciele sledujú pomocou stacionárnych radarov alebo palubných lietadiel včasnej výstrahy a riadenia typu E-3 a E-7.

 

Ale aj v tomto prípade bude práca a prenos informácií viditeľný cez taktický kanál výmeny údajov Link-11 používaný v spojeneckých silách NATO. A množstvo sa bude výrazne líšiť od charakteru činnosti v čase mieru. Deklarované výkonové charakteristiky naznačujú možnosť použitia proti balistickým raketám. Je to možné?

 

Skúsenosti s použitím „patriotov“ v Saudskej Arábii proti jemenským Húsíom svedčia o niektorých problémoch amerických systémov protivzdušnej obrany proti balistickým raketám: pozície, ropné a priemyselné zariadenia sa dostali do útokov so závideniahodnou frekvenciou. Na Arabskom polostrove však na rozdiel od Ukrajiny nepracovali pre saudskoarabskú armádu všetky spravodajské služby sveta a vesmírna skupina vo všeobecnosti obchádzala Jemen a udalosti, ktoré sa tam odohrávajú. Znalosť presnej oblasti odpálenia rakiet, trasy letu a konečného cieľa umožní umiestniť systém protivzdušnej obrany do najvhodnejšej polohy pre protiútok, čo teoreticky zvýši účinnosť odrazenia útoku.

 

Poľsko alebo Slovensko? Ťažká voľba Nemecka pre dodávku systémov protivzdušnej obrany Patriot

 

Vo výsledku presun jednej batérie nebude mať výrazný vplyv na boje. Ale s raketometmi HIMARS to bolo podobné: všetko tiež začalo s obmedzeným počtom. Na začiatok sa prevedie skromná suma na vyhodnotenie účinnosti použitia v podmienkach intenzívnych raketových útokov. A potom bude nasledovať postupné zvyšovanie objemov dodávok v závislosti od údajov analýzy. Samotný komplex možno len ťažko považovať za niečo nadprirodzené: skúsenosti z Jemenu potvrdzujú prítomnosť vážnych nedostatkov v obranných schopnostiach systému protivzdušnej obrany. Pri správnom prístupe je možné okamžite vyrovnať hrozbu zo strany systémov protivzdušnej obrany. Iniciatíva a správne použitie prieskumných a úderných prostriedkov velením ruských síl, podobne ako pri iných systémoch protivzdušnej obrany, môže zasiahnuť Patriot ihneď po prvom použití.

Milan Novický

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov