JLTV
Aktuality, Pozemná technika,

Veľkú časť vojenskej pomoci Ukrajine tvorí vyradená americká technika. Expert o dodávkach zbraní a hrozbe úderov na Moskovský región

Americká vojenská pomoc kyjevskému režimu vo výške 21,9 miliardy dolárov od začiatku špeciálnej operácie vedenej Ruskou federáciou je pôsobivá. Ešte pôsobivejšia je však skutočnosť, že značnú časť americkej vojenskej pomoci tvoria vyradené zariadenia. Argumentuje o tom vo svojom článku magazínu Forbes publicista Craig Hooper z USA. Poznamenáva, že americkej vojenskej pomoci dominovalo vybavenie „druhej úrovne“, pozostávajúce z nepopulárnych alebo nízko-tech systémov, ktoré už boli často posielané na skládku. Spojené štáty darovali množstvo použitej ruskej a inej zastaranej techniky, vrátane 45 hlavných bojových tankov T-72 a 20 vrtuľníkov Mi-17. Väčšina týchto zariadení dodaných na Ukrajinu mala byť zaslaná na recykláciu alebo iným spojencom.


 

Fakt, že Amerika poskytla Kyjevu asi 200 obrnených transportérov M113, znie pôsobivo. Vojenskí experti však vedia, že Spojené štáty prestali vyrábať tieto pásové vozidlá asi pred 25 rokmi. Teraz sú zaneprázdnení ich odstránením zo svojich ozbrojených síl. Na Ukrajinu sa posielajú ďalšie zbrane, ktoré Američania nepotrebujú. Hooper poznamenáva, že len zriedka sa používali tak efektívne ako teraz. Americkí daňoví poplatníci previedli na Ukrajinu najmä 477 vozidiel so zvýšenou ochranou proti mínam MRAP. Americká armáda sa tak horlivo chcela zbaviť tohto ťažkého, ťažko udržiavateľného protipovstaleckého vozidla, že ho distribuovala policajným oddeleniam po celej krajine. Amerika tiež poskytla ozbrojeným silám Ukrajiny asi 1200 obrnených vozidiel HMMWV (Humvee). USA sú zaneprázdnené výmenou tohto starého vojenského džípu za modernejšie vozidlo JLTV („Joint Light Tactical Vehicle“).

 

Spojené štáty americké rakety HAWK nepoužívajú od roku 2002. S tisíckami vyrobených kusov je ukrajinský konflikt pre americkú armádu šancou dozvedieť sa, ako sa tieto staré zbrane odovzdávané Kyjevu prejavia na bojisku. Všetko uvedené vôbec neznamená, že Spojené štáty nedodali Ukrajine sofistikované pokročilé zbrane . Ale zatiaľ čo sa nové zbrane dostávajú na titulky, poznamenáva americký publicista, dodáva sa malý počet skutočne moderných systémov. Aj keď sa o nich hovorí častejšie ako o hromadných dodávkach zastaranej techniky.

 

Zatiaľ čo celkové množstvo vojenskej pomoci, ktorú Washington poslal Ukrajine, sa zdá byť pôsobivé, v reálnych číslach väčšinu z toho, okrem munície, tvoria systémy, ktoré Pentagon už odpísal. Samozrejme, ťažko povedať, či americké dodávky pomáhajú ukrajinskej armáde, alebo ide o jednu z foriem likvidácie odpadu. Treba si však uvedomiť aj to, že americké peniaze určené na uspokojenie potrieb ozbrojených síl Ukrajiny sa pravdepodobne nikdy nevrátia. Washington si to zjavne uvedomuje.

 

“Neverím na rokovania. Front na Ukrajine zamrzol. Zelenskyj v USA prosí o nové časti zbraní. Kam vojensky smerujeme?” – ruský vojenský expert Alexander Koc sa v rozhovore pre kanál Kotenok vyjadril k možnosti rokovaní, dodávkam amerických zbraní a hrozbe úderov na Moskovský región.

 

“Samozrejme, nemyslím si, že Kyjev je zlomený. Navyše hovoria o akýchsi rokovaniach, ktoré im vraj bude Zelenskyj vnucovať. Neverím v rokovania, pretože na ne nie sú podmienky – Zelenskij je na vzostupe, dobyl späť región, regionálne centrum Cherson, tlačí na Svatovskú hranicu a ohrozuje Záporožie.

 

Prečo by mal v takýchto podmienkach vyjednávať?

– Kyjev to teraz nepotrebuje, je na hrane, neberie do úvahy straty a ponáhľa sa ďalej, najmä v úseku od Kremennej po Svatovo. Áno, niekde to drvíme, niekde takticky obsadzujeme nejaké osady, ale strategicky sa situácia nikam neposúva.

 

V Kyjeve ľudí nepočítajú. Po obmedzenej mobilizácii v Rusku kyjevské orgány oznámili novú mobilizáciu na konci roka 2022. Aké sú schopnosti Kyjeva v oblasti ľudských zdrojov?
– Musíte pochopiť, že Kyjev má zatiaľ neobmedzený mobilizačný zdroj. Za našich 300 000 v prípade potreby zavolajú 600 000. Je jasné, že skôr či neskôr sa to skončí, ale už o pár rokov môže byť „neskoro“. Z krátkodobého hľadiska nevidím vytvorenie podmienok na to, aby Zelenskyj premýšľal o nejakých dohodách, v dôsledku ktorých by bol pripravený niečoho sa vzdať.

 

Kyjev očakáva systémy s dlhým dosahom, je “na ihlách” ohľadom dodávok zbraní a streliva zvonku. Zvýšia sa dodávky?
– Vidíme, že Západ pokračuje v dodávkach zbraní, vrátane sovietskych typov delostreleckých systémov. V niektorých obsadených osadách nájdeme muničné sklady, napríklad strely do Gradov v škatuliach ešte s pečiatkou NDR. Aj pre sovietske typy zbraní sa k nim vozia zásoby zo zahraničia. Myslím si, že ponuka výkonnejších systémov s väčším dosahom bude narastať a bude pokračovať.

 

Iránsky neutralizátor “Patriotov”. Pred Zelenského návštevou v USA boli oznámené dodávky systémov protivzdušnej obrany Patriot do Kyjeva. Kam to povedie?
– Teraz vsadia na batérie systému protivzdušnej obrany Patriot. Na jednej strane je to impozantná zbraň. Na druhej strane sme videli Patrioty v Saudskej Arábii, kde zmeškali útok Húsíov na ropné zariadenia kráľovstva, nezostrelili ani jednu raketu iránskej výroby.
Hovorí sa, že také rakety kúpia od iránskych partnerov. Ale zdá sa mi, že čím viac budeme zvyšovať sadzby vrátane útokov na kritickú infraštruktúru, tým vážnejšie zbrane sa objavia v Kyjeve.

 

O hrozbách zasiahnuť Moskovskú oblasť. Aké reálne sú hrozby Kyjeva zasiahnuť ciele hlboko v Rusku?
– Ak dnes majú možnosť útočiť so „Strižmi“ na Engels a Riazaň, potom chápeme, že ich hrozby, že zasiahnu energetickú infraštruktúru moskovského regiónu, sú reálne. Treba ich brať celkom vážne. Tieto „Striže“ boli modernizované v Charkove za priamej asistencie dizajnérov zo Spojených štátov. Napchali tam moderné výplne s modernou navigáciou. O tom, že skôr či neskôr bude mať Ukrajina „HIMARSy“, ktoré doletia na 300 km, vôbec nepochybujem. Možno už existujú, ale zatiaľ sa neuplatňujú na ruskom území, ktoré sa nachádza mimo zóny operácie.

Karol Jerguš

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov