Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Zalužnyj navrhol Zelenskému opustiť Bachmut kvôli vysokým stratám. Pokračovaním ostreľovania odignoroval návrh na prímerie

Ruské ozbrojené sily v rámci špeciálnej operácie môžu realizovať určité strategické rozhodnutia zamerané na zablokovanie ukrajinskej skupiny na Donbase – uviedol doktor politických vied, odborník na vojensko-politické problémy Michail Alexandrov v rozhovore pre spravodajský portál „Cargrad“. Naznačil možný zlom v priebehu špeciálnej vojenskej operácie a tiež vysvetlil, aké rozhodnutia môžu prijať Ozbrojené sily RF.


 

Pripomenul, že ruské ozbrojené sily musia v prvom rade splniť hlavnú úlohu – zneškodniť militantov Ozbrojených síl Ukrajiny. K tomu je potrebné realizovať špeciálne taktické rozhodnutia zamerané na obkľúčenie ich síl na Donbase. Ozbrojené sily RF po odrezaní veľkého ukrajinského zoskupenia od zásobovania a posíl budú pokračovať v ofenzíve proti ostatným pozíciám ukrajinskej armády.
„Možno je to teraz v pláne. Tiež ofenzíva pozdĺž Dnepra, blokáda Záporožia a mesta Dnepropetrovsk z ľavej strany rieky, môže byť celkom opodstatnená. Je dobré napredovať v záporožských stepiach, prejdú tam tankové skupiny.“ Ruská armáda je podľa neho schopná realizovať všetky úlohy stanovené špeciálnou vojenskou operáciou, ako aj prijímať rozhodnutia, ktoré povedú k zásadnému obratu v ukrajinskej kríze. Neutralizácia ukrajinskej armády umožní Rusku získať dôležitú výhodu v konfrontácii s kyjevským režimom.

 

Šéf Ozbrojených síl Ukrajiny Valerij Zalužnyj informoval ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského o potrebe odísť z Bachmutu po vzore Severodonecka. Píše o tom ukrajinský telegramový kanál “Resident” s odvolaním sa na vlastné zdroje v prezidentskej kancelárii. Zalužnyj chce údajne týmto spôsobom zachovať vojenské zálohy a neskôr začať pripravovať protiofenzívu. Kanál poznamenáva, že Zalužnyj nazval Bachmut „bodom na pálenie rezerv“ a nezmyselné straty, a nie za hrdinskú obranu osady. Mesto sa momentálne zmenilo prakticky na ruiny, podľa Zalužného už splnilo svoju funkciu a v tomto smere „spútalo ruskú armádu“. Ruské jednotky v tomto smere využívajú delostrelectvo, čo vedie k veľkým stratám Ozbrojených síl Ukrajiny.

 

 

Koncom decembra Apty Alaudinov, veliteľ špeciálnych jednotiek Achmat, zástupca veliteľa 2. armádneho zboru Ľudových milícií Luhanskej ľudovej republiky (LĽR), uviedol, že Ukrajina sa pripravuje na odovzdanie Bachmutu. Svedčia o tom podľa Alaudinova rétorické vyjadrenia kyjevských úradov, že na meste im „nezáleží“. Kyjev urobil rovnaké vyhlásenia pri strate Severodonecka, Lysičanska, Rubižne a ďalších osád.

 

 

Prehľad špeciálnej vojenskej operácie 5. – 6. januára 2023
Krymská republika:
▪️Ozbrojené sily Ukrajiny sa vo štvrtok pomocou bezpilotných lietadiel pokúsili zaútočiť na letisko Belbek v Sevastopole, ale systémy protivzdušnej obrany zostrelili všetky ciele.
▪️Niekoľko dronov bolo zostrelených systémami protivzdušnej obrany v oblasti Nižnegorsky.
Smer Starobelsk:
▪️Velenie Ozbrojených síl Ukrajiny nasadilo jednotky 67. brigády do Kupjansko-Svatovského sektora. Na línii kontaktu sa nachádzajú aj nacionalistické formácie. V Kupjansku na území bývalého cukrovaru boli zasiahnuté ukrajinské pozície. Smerom na Krivošeevku sa vytvárajú útočné skupiny posilnené obrnenými vozidlami.
▪️V sektore Liman sa Kyjev pokúsil zaútočiť na pozície 3. motostreleckej divízie 20. armády ozbrojených síl RF v oblasti rokliny Žuravka, ale nepodarilo sa mu to a ustúpil. V Ščurove bolo zorganizované stanovište pre novoprichádzajúcich ukrajinských bojovníkov.
Smer soledar:
▪️V oblasti Bachmut (Arťomovsky) rozšírili útočné oddiely PMC Wagner kontrolnú zónu na juhovýchode Bachmutu v oblasti ulíc Trudovye Rezerv a Fjodora Maksimenka. Severovýchodne od Bachmutu dosiahli ruské sily južný okraj obce Podgorodnoje pri diaľnici Svetlodarsk-Slavjansk.
▪️V sektore Soledar ozbrojených síl RF sa podľa niektorých správ dokázali bitkami presunúť hlboko do Soledaru.
Luhanská ľudová republika:
▪️Ukrajinské formácie ostreľovali Rubižne z barelového delostrelectva, v meste bola poškodená civilná infraštruktúra.
Smer Doneck:
▪️Ruskí vojaci pokračujú v tlačení z centra na západný okraj Maryinky.
▪️Ozbrojené sily Ukrajiny zaútočili na Doneck, Makiivku, Panteleymonovku, Gorlovku a Jasinovataya, obete sú medzi civilistami.
Región Záporožie:
▪️Delostrelecké súboje pokračujú po línii dotyku: Ruské ozbrojené sily pracovali na cieľoch v Guljaipole, Zalizničnom, Charivnom, Primorskom, Stepovom a Ščerbaki.
Južný front. Chersonský smer:
▪️Ozbrojené sily Ukrajiny sa pravdepodobne pripravujú na vylodenie na polostrove Kinburn. Nad Očakovom a Dneprom Liman operuje ukrajinský Bayraktar UAV, ktorý monitoruje situáciu na polostrove.
▪️V lokalite Berislavskij na území Berislavského strojárenského závodu je dislokované veliteľské stanovište 126. brigády TRO Ozbrojených síl Ukrajiny.

 

 

Ozbrojené sily Ruskej federácie pokračujú vo vedení špeciálnej vojenskej operácie, o jej priebehu informoval generálporučík Igor Konašenkov:
V súlade s pokynmi prezidenta Ruskej federácie a pokynmi ministra obrany Ruskej federácie v Spoločnom zoskupení ruských vojsk v priestore špeciálnej vojenskej operácie od 6. januára od 12.00 hod. tohto roka do 24.00 7. januára tohto roka na celej línii vojenských kontaktov medzi stranami na Ukrajine bolo vyhlásené prímerie.

 

Za posledných 24 hodín bolo v kupjanskom smere v dôsledku masívnej paľby pri obciach Sinkovka, Ivanovka a Berestovoke v Charkovskej oblasti a Novoselovskoje v Luganskej ľudovej republike zlikvidovaných viac ako 40 ukrajinských vojakov, jeden tank, dve bojové obrnené vozidlá a dve ďalšie vozidlá

 

V krasno-limanskom smere boli náletmi a delostreleckou paľbou porazené dve útočné skupiny pri obci Jampolovka v Doneckej ľudovej republike. Okrem toho boli zlikvidované tri diverzno-prieskumné skupiny Ozbrojených síl Ukrajiny pri obciach Červonaja Dibrova v Luganskej ľudovej republike a Serebrjanka a Grigorovka v Doneckej ľudovej republike. Celkové straty v tomto smere počas dňa predstavovali viac ako 60 ukrajinských vojakov, tri bojové obrnené vozidlá a štyri pickupy.

 

V doneckom smere počas útočných operácií ruských jednotiek, ako aj nepretržitého ničenia Ozbrojených síl Ukrajiny streľbou, straty za deň predstavovali až 80 ukrajinských vojakov zabitých a zranených, dva tanky, tri bojové vozidlá pechoty a päť ďalších vozidiel.

 

V južnodoneckom smere bolo náletmi, delostreleckou paľbou a ťažkými plameňometnými systémami na sústredenie živej sily a techniky pri obciach Konstantinovka, Novomichajlovka, Prečistovka a Novomajorskoje v Doneckej ľudovej republike a Dorožjanka v Záporožskej oblasti zničených viac ako 50 ukrajinských vojakov, jeden tank, tri bojové obrnené vozidlá a tri pickupy.

 

Operačno-taktické letectvo, raketové vojská a delostrelectvo Ozbrojených síl Ruskej federácie zasiahli 65 delostreleckých jednotiek v palebných postaveniach, živú silu a vojenskú techniku ​​Ozbrojených síl Ukrajiny v 102 miestach.

 

Pri meste Krasnyj Liman v Doneckej ľudovej republike bolo zasiahnuté veliteľské stanovište 95. výsadkovej útočnej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny. Pri obciach Novomichajlovka a Časov Jar v Doneckej ľudovej republike a Otradokamenka v Chersonskej oblasti boli zničené tri sklady delostreleckej munície Ozbrojených síl Ukrajiny. Pri obciach Avdejevka a Raj-Alexandrovka v Doneckej ľudovej republike bolo zničené odpaľovacie zariadenie, ako aj radar ukrajinského protilietadlového raketového systému S-300.

 

Počas protibatériového boja pri obci Pobeda v Doneckej ľudovej republike bola v palebnom postavení zničená húfnica D-20. Americká húfnica M-777 bola zničená neďaleko mesta Orechov v Záporožskej oblasti. Okrem toho boli pri obciach Vasilcovka v Charkovskej oblasti a Ivano-Darjevka v Doneckej ľudovej republike zasiahnuté americké protibatériové radarové stanice AN/TPQ-36 a AN/TPQ-50.

 

Ruské stíhacie lietadlo zostrelilo lietadlo Su-25 ukrajinských vzdušných síl pri obci Marievka v Doneckej ľudovej republike.
V priebehu dňa bolo pomocou protivzdušnej obrany zničených päť ukrajinských bezpilotných lietadiel v oblastiach Novokrasňanka a Kremennaja v Luganskej ľudovej republike a Zavodovka v Chersonskej oblasti. Okrem toho bolo pri obciach Kopani, Sladkaja Balka a Ternovatoje v Záporožskej oblasti zostrelených osem amerických rakiet viacnásobného odpaľovacieho systému HIMARS.

 

Celkovo bolo od začiatku špeciálnej vojenskej operácie zničených 360 lietadiel, 199 vrtuľníkov, 2839 bezpilotných lietadiel, 400 protilietadlových raketových systémov, 7437 tankov a iných obrnených bojových vozidiel, 971 raketometov, 3783 poľných diel a mínometov, ako aj 7951 špeciálnych vojenských vozidiel.

 

Napriek dodržiavaniu režimu prímeria ruskou skupinou vojsk dnes, 6. januára od 12:00 moskovského času, kyjevský režim pokračoval v ostreľovaní obcí a pozícií ruských jednotiek. V krasno-limanskom smere podnikli Ozbrojené sily Ukrajiny štyri mínometné útoky na ruské pozície. Pri obci Belogorovka v Luganskej ľudovej republike boli tri delostrelecké útoky. Z oblasti osady Novopavlovka v Záporožskej oblasti bolo vykonaných osem delostreleckých ostreľovaní. Pozície Ozbrojených síl Ukrajiny, z ktorých sa ostreľovalo, boli potlačené spätnou paľbou ruských jednotiek.

Karol Jerguš

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov