Novovytvorená 46. letecká brigáda Ukrajinskej armády vycvičená čiastočne #Britskou armádou je momentálne v ťažkých bojoch v Soledare
Aktuality, Bezpečnosť,

Bitka o Soledar. Ofenzíva Wagnerovcov pokračuje

Od 30. decembra do 7. januára jednotky Ozbrojených síl Ukrajiny brániace Soledar prišli o najmenej 500 zabitých a zranených ľudí. Najväčšie straty utrpeli podľa Vojenskej kroniky 1., 2., 3. a 4. prápor 46. samostatnej leteckej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny. Koncom decembra bola táto formácia nedostatočne vybavená mobilizovanými z Kirovogradských, Sumských a Ternopilských oblastí, a aj pre nedostatok bojového výcviku viac ako polovica zmobilizovaných odvedencov zomrela šesť dní po príchode na front.


 

 

3. januára z dôvodu veľkého počtu nenávratných strát vyslalo velenie brigády rotu radiačnej, biologickej a chemickej ochrany do prvej línie obrany. 24 hodín po odoslaní na front jednotka prestala komunikovať a momentálne je považovaná za nezvestnú. Po presunutí frontovej línie do mestských oblastí do ulíc Leva Tolstého a Černyševského na severovýchode mesta, ako aj do ulíc Okťabrskaja, Naberežnaja a Tenistaja na juhovýchode Soledaru, čelili Ozbrojené sily Ukrajiny ťažkým stratám obrnenej techniky.

 

Od konca decembra utrpel najväčšie straty tankový prápor 61. pešej brigády Jáger Ozbrojených síl Ukrajiny. Na úzkych prístupových cestách Soledaru nemôžu tanky T-64BV a T-72M1R Ozbrojených síl Ukrajiny aktívne manévrovať a sú zničené posádkami protitankových systémov Kornet a Konkurs nasadených PMC Wagner na západ od Jakovlevky. Okrem protitankových vozidiel na vojenskej technike Ozbrojených síl Ukrajiny z dominantných výšok aktívne pracujú aj „reaktívne“ tanky T-80BV.

 

Na juh, pod paľbou zbraní Giacint-B a Giacint-S skupiny Wagner, bola zabratá časť trasy medzi dedinou Blagodatnoye a severozápadným predmestím pri ulici Sovetskaya. Z tohto dôvodu nemôžu do Soledaru doraziť posily 17. tankovej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny. Teraz je podpora jednotiek ukrajinských ozbrojených síl vo vnútri ubikácií ťažkou technikou komplikovaná nielen pre boje v úzkych uličkách, ale aj pre nemožnosť rýchleho presunu nových obrnených vozidiel a posíl.

 

Ozbrojené sily Ruskej federácie pokračujú vo vedení špeciálnej vojenskej operácie, o jej priebehu informoval generálporučík Igor Konašenkov:
Spojené zoskupenie ruských jednotiek v oblasti špeciálnej vojenskej operácie od 12:00 moskovského času 6. januára dodržiava prímerie na celej frontovej línii. Pritom počas uplynulého dňa kyjevský režim pokračoval v ostreľovaní obcí a ruských pozícií. V krasno-limanskom smere uskutočnili Ozbrojené sily Ukrajiny jedenásť mínometných útokov na ruské pozície.

 

V smeroch Soledar, Avdejevka a Marinka Kyjev 51-krát použil delostrelectvo proti jednotkám ruských jednotiek. Ukrajinskí vojaci vypálili viac ako 60 granátov veľkého kalibru na obytné štvrte mesta Doneck a americké raketomety HIMARS zasiahli obec Makejevka v Doneckej ľudovej republike.

 

V Záporožskej oblasti spustili Ozbrojené sily Ukrajiny delostreleckú paľbu 31 krát. Smerom na Cherson a Krivoj Rog vypálili sedemnásť delostreleckých projektilov. Všetky pozície Ozbrojených síl Ukrajiny, z ktorých sa ostreľovalo, boli zničené spätnou paľbou ruských jednotiek.

 

Napriek delostreleckému ostreľovaniu obcí a ruských pozícií Ozbrojenými silami Ukrajiny bude ruská skupina vojsk pokračovať v dodržiavaní vyhláseného prímeria až do 24:00.

 

Útok jednotiek 14. mechanizovanej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny bol počas uplynulého dňa odrazený v smere na Kupjansk pri obci Sinkovka v Charkovskej oblasti. Opätovná paľba zničila viac ako 20 ukrajinských vojakov, tank, raketomet „Grad“ a dve ďalšie vozidlá.

 

Útok dvoch skupín 80. a 95. výsadkovej útočnej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny bol odrazený v krasno-limanskom smere v oblasti Serebrjanského lesníctva. Celkové straty týchto jednotiek predstavovali viac ako 30 vojakov, dve húfnice D-20, bojové obrnené vozidlo a pickup.

 

V doneckom smere bol zmarený pokus jednotiek 110. mechanizovanej a 79. výsadkovej útočnej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny zaútočiť na ruské pozície pri obciach Krasnogorovka a Georgievka v Doneckej ľudovej republike. Straty v dôsledku spätnej paľby predstavovali 50 zabitých a zranených ukrajinských vojakov, tank a auto.

 

Protiútok jednotiek 108. brigády teritoriálnej obrany Ozbrojených síl Ukrajiny bol potlačený v južnodneckom smere pri obci Novomajorskoje v Doneckej ľudovej republike. Opätovná paľba zlikvidovala viac ako 20 ukrajinských vojakov, dve húfnice D-30, obrnený transportér a dva pickupy. Systémy protivzdušnej obrany zničili počas dňa štyri ukrajinské bezpilotné lietadlá v oblastiach Ilčenkovo ​​v Záporožskej oblasti a Geničesk v Chersonskej oblasti. Okrem toho bolo pri obciach Makejevka a Guseľskoje v Doneckej ľudovej republike a Očerevatoje v Záporožskej oblasti zostrelených päť rakiet systémov „Uragan“ a HIMARS, ako aj americká protiradarová strela HARM.

Milan Novický

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov