AK-12
Aktuality, Bezpečnosť,

Ako operácia na Ukrajine zmenila globálny trh so zbraňami a prečo mali sankcie neplánovaný vplyv na ruský export

V roku 2022 zažil systém vojensko-technickej spolupráce (MTC) Ruska šok, ktorý zjavne nemal obdobu v celej postsovietskej histórii krajiny. Začiatok špeciálnej vojenskej operácie a sankcie uvalené západnými krajinami výrazne skomplikovali prácu podnikom obranného priemyslu aj špeciálnemu exportérovi JSC Rosoboronexport. Denník Izvestija sa zaoberal problémami, ktorým dnes čelia dodávatelia aj príjemcovia, aká je veľkosť portfólia objednávok ruských zbraní a ako vo všeobecnosti ovplyvňuje svetový trh so zbraňami operácia na Ukrajine.


 

Nové výzvy
Prvým a najdôležitejším dôvodom je prudké zaťažovanie obranného priemyslu zákazkami ministerstva obrany. Možnosti realizácie exportných kontraktov sa zúžili. Presné údaje o štátnom obrannom príkaze „predtým a po“ nie sú známe, ale vyjadrenia ministra obrany Sergeja Šojgu dávajú určitú predstavu. Napríklad koncom novembra povedal, že štátny obranný príkaz 2023 vzrastie jedenapolkrát (zrejme z upravených hodnôt z roku 2022). A tiež o tom, že najobľúbenejšie typy zbraní s plánmi dodávok v rokoch 2024-2025 budú presunuté na jednotky v roku 2023.

 

Dnes je zrejmé, že prednosť budú mať objednávky vojenského rezortu a nie zahraničných zákazníkov, nehovoriac o tom, že „najžiadanejšie typy zbraní“ sú za také považované pre interných aj externých zákazníkov.

 

Rovnako vážnou výzvou bola bezprecedentná úroveň sankcií, ktoré mali mnohostranný vplyv na ruský export. Hoci sa obranný priemysel od roku 2014 pomaly, ale isto pripravuje na úplný zákaz dovozu produktov a technológií, v roku 2022 sa predsa len objavila nová realita, ktorá sa stane modus operandi, „spôsobom činnosti“ ruského obranného priemyslu. na mnoho rokov dopredu. Tým sa dostáva na program ešte aktívnejšia implementácia politiky substitúcie dovozu, spoliehajúc sa na vlastné zdroje a s prihliadnutím na skutočnosť, že nové kapacity by mali pokryť potreby domácich zákazníkov aj exportu minimálne na úrovni posledných rokov. (asi 15 miliárd dolárov). Nemenej dôležitá pre zabezpečenie zvýšenej produkcie obranných produktov, a to aj na export, bude personálna otázka.

 

Nová vlna sankcií sa ukázala ako dôležitá nielen z pohľadu snahy uškrtiť ruský obranný priemysel. Hoci medzi krajinami, ktoré uvalili sankcie na Rusko, dlho neboli žiadni významní odberatelia ruských zbraní, množstvo z nich je stále vyzbrojených systémami sovietskeho a ruského typu (Grécko, Fínsko, Cyprus, krajiny východnej Európy), ale všetky sú stále odberateľmi komponentov, opravárenských služieb, modernizácie atď. Od 24. februára boli definitívne stratené a sovietska technika sa začala aktívne presúvať do Kyjeva. Na programe je aj export tých systémov, ktoré boli dodané už v postsovietskej ére na Ukrajinu , a revízia kontrolných mechanizmov narušiteľov a certifikátov koncových užívateľov ruských obranných produktov.

 

V rámci sankčnej politiky pokračoval tlak na tradičných ruských klientov a dostal sa na novú úroveň. Základ pre to bol položený a vypracovaný spolu s prijatím zákona Counting America’s Adversaries Through Sanctions Act (CAATSA) počas Trumpovho predsedníctva. Po 24. februári tento tlak a hrozba sekundárnych sankcií dosiahli novú úroveň. Všetko to umocňuje fakt, že Rusko je odpojené od medzinárodného finančného systému, čo značne komplikuje zabehnutý a známy systém platieb. To vedie k tomu, že ruskí exportéri a zákazníci sú nútení prejsť na alternatívne schémy, vrátane revolučného prechodu systému vojensko-technickej spolupráce na platby v národných menách.Do rovnakého bloku problémov patria aj ťažkosti s dodávkou ruských zbraní zákazníkovi, keďže nepriateľské štáty uzavreli svoj vzdušný priestor pre ruské lietadlá. Ťažkosti sú aj s námornou dopravou a jej poistením.

 

Otvorené vyhliadky
Na druhej strane, počas špeciálnej vojenskej operácie ruské zbrane ukazujú všetky svoje silné a slabé stránky, ktoré sú rýchlo analyzované a korigované. V skutočnosti všetky vzorky novej generácie dostali charakteristiku “testované v bojových podmienkach” , ktorá často chýbala, pretože zákazník často kupoval systémy, ktoré prešli iba testami v teréne. Ako poznamenal Dmitrij Šugajev, riaditeľ Federálnej služby pre vojensko-technickú spoluprácu, „Severný vojenský okruh na Ukrajine zvýšil záujem zahraničných partnerov o ruské zbrane. Svetoví lídri zhodnotili účinnosť použitia domácich zbraní v priebehu nepriateľských akcií. To povedie k zvýšeniu záujmu o ruské zbrane, ako to bolo možné pozorovať už po začatí operácie v Sýrii v roku 2015.

 

Rovnako dôležitá je skutočnosť, že súčasne sa testuje účinnosť najmodernejších zbraňových systémov západnej konštrukcie, ktoré v skutočnosti vykazovali oveľa menšiu účinnosť, než sa predpokladalo. V prvom rade ide o pechotné protitankové zbrane, systémy protivzdušnej obrany vrátane MANPADS. Táto okolnosť môže mať dôsledky pre tie krajiny, ktoré môžu vykonávať nezávislú vojensko-technickú politiku.

 

Dôležitým faktorom bolo definitívne stiahnutie Ukrajiny zo svetového trhu so zbraňami ako exportéra. Môže za to zničenie ukrajinského vojensko-priemyselného komplexu počas operácie, ako aj vysoké straty na zbraniach sovietskeho typu, čím sa definitívne končí úloha Ukrajiny ako dodávateľa lacných zbraní zo skladu. Zničenie opravárenských závodov otvára Rusku ten podiel na trhu s opravami sovietskej techniky, ktorý predtým pripadal na ukrajinských dodávateľov takýchto služieb.

 

Odstreľovacia puška Čukavin vyvinutá ako náhrada za Dragunov obstála pri bojovom použití

 

Všeobecne známe čísla o ruskom exporte tiež nedávajú dôvod na pesimizmus. Ku koncu augusta 2022 boli podpísané nové zmluvy v hodnote 1 bilióna rubľov. Len prostredníctvom JSC Rosoboronexport dosiahli exportné dodávky 5,4 miliardy USD a kniha objednávok špeciálneho exportéra dosiahla 52,9 miliardy USD, čo je nadpriemer. A to bez zohľadnenia zmlúv a dodávok a prostredníctvom ODKB, ktoré nie sú v týchto štatistikách zohľadnené (s výnimkou objemu nových zmlúv). Je zrejmé, že na konci roka budú ukazovatele dodávok a nových kontraktov ešte vyššie.

 

Kríza, ktorej čelil ruský systém vojensko-technickej spolupráce v roku 2022, sa mu teda nestala osudnou, hoci so sebou nesie množstvo výziev a hrozieb. Vďaka „prípravnému obdobiu“ 2014-2022 bol na to priemysel a špeciálny exportér pripravený, čo umožnilo vyhnúť sa kolapsu a vytvoriť si pozície do budúcnosti . A v tomto smere bude rok 2023 veľmi indikatívny, čo jasne ukáže, ako ruský obranný priemysel obstál v tomto novom záťažovom teste.

Andrej Frolov

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov