M1A2 SEPv3 Abrams
Aktuality, Pozemná technika,

Ako dodávka západných tankov na Ukrajinu zmení situáciu na fronte

Západ mieni prekročiť červenú čiaru s dodávkami ťažkých obrnených vozidiel na Ukrajinu. O tejto téme už diskutuje Británia a Nemecko so svojimi partnermi. Francúzsky prezident Macron prisľúbil dodať Kyjevu kolesové tanky AMX-10 RC, ukrajinské úrady však trvajú na presune ťažších vozidiel vrátane amerických M1 Abrams a nemeckého Leoparda 2. Prečo Ukrajina prosí o tanky NATO a ako môžu ovplyvniť kurz nepriateľských akcií?


 

Británia a Nemecko rokujú s medzinárodnými partnermi o poskytnutí vojenskej pomoci Kyjevu, ktorej súčasťou môžu byť tanky. Uviedol to britský minister zahraničných vecí James Cleverley, ktorý sa domnieva, že Ukrajina takéto zásoby potrebuje “pre ďalšiu fázu sebaobrany”, otázkou však zostáva, “odkiaľ prídu a ktorý zo spojencov ich poskytne”.

 

Začiatkom tohto týždňa francúzsky prezident Emmanuel Macron sľúbil , že Ukrajine dodá kolesové tanky AMX-10 RC. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v reakcii uviedol, že táto dodávka ukázala, že neexistujú žiadne „racionálne dôvody“ nepreviesť tanky západného typu. Zelenskyj označil Macronovo rozhodnutie za jasný signál pre všetkých spojencov Ukrajiny.

 

Toto rozhodnutie bolo po prvýkrát, čo bol do Kyjeva dodaný tank západnej konštrukcie. Koľko ich bude prevedených sa nehlási. Podľa francúzskych expertov by Paríž mohol previesť tridsať týchto vozidiel, pretože ich nahrádzajú modernejšie obrnené vozidlá.

 

Bojové vozidlo AMX-10 bolo vyvinuté v 70. rokoch minulého storočia na sledovanie postupu sovietskych ozbrojených pozemných síl. Francúzske jednotky ho používali ako prieskumné vozidlo a stíhač tankov, a to aj počas operácie Barkhane v Afrike, ktorá sa oficiálne skončila v novembri minulého roka. Podľa západných expertov manévrovateľnosť a rýchlosť AMX-10 RC umožňuje rýchly zásah. Vozidlo môže byť nasadené pred kolónou hlavných bojových tankov počas vojenských operácií. Jeho relatívne ľahké pancierovanie, uznávané na Západe, je však značnou nevýhodou oproti ťažkým ruským delám.

 

Minulý rok na jeseň Austrália darovala 90 obrnených vozidiel Bushmaster chránených proti protipechotným mínam a iným hrozbám pre potreby ukrajinských ozbrojených síl. Okrem toho Pentagon poskytol Ukrajine viac ako 2 000 bojových vozidiel vrátane 477 protimínových prepadových vozidiel a viac ako 1 200 vozidiel Humvee.

 

Kyjev však žiada od Západu ťažšie tanky vrátane amerického M1 Abrams, nemeckého Leoparda 2. Okrem toho hovoríme aj o francúzskom Leclerc (ťažší, výkonnejší a lepšie chránený ako AMX-10). Túto požiadavku však zatiaľ iba študuje Paríž, a to aj z dôvodu ťažkostí pri výcviku ukrajinských posádok.

 

Administratíva Joea Bidena vylučuje, že by Ukrajine poslala ťažké tanky Abrams, ktoré vážia 55 ton a sú poháňané turbínovým motorom, ktorý spotrebuje palivo obrovskou rýchlosťou. Túto informáciu poskytol denníku The Washington Post anonymný zdroj z oficiálnych kruhov USA. “Abramsi” sa často kazia a vyžadujú si vážne skúsenosti s ich údržbou, píše sa v publikácii. V stredu však Biden uviedol, že Washington zvažuje vyslanie bojových vozidiel Bradley na Ukrajinu.

 

Toto obrnené vozidlo s výkonným kanónom bolo od polovice 80. rokov minulého storočia hlavným dopravným prostriedkom americkej armády na bojiskách. Americká armáda má tisíce Bradleyov. Bradley je stredné obrnené bojové vozidlo, ktoré môže slúžiť ako vozidlo – schopné prepraviť až desať ľudí, muníciu a komunikačné vybavenie. Stroj je na pásovom podvozku, no je oveľa ľahší a lepšie ovládateľný ako tank.

 

Nemecko prevedie 40 bojových vozidiel pechoty Marder na Ukrajinu v prvom štvrťroku tohto roka, oznámil v piatok hovorca nemeckej vlády Steffen Hebestreit . Toto bojové vozidlo pechoty bolo vyvinuté v 70. rokoch 20. storočia pre použitie v západonemeckých motorizovaných jednotkách pechoty a stále je hlavným vo svojej triede.

 

Medzitým hovorca Pentagonu brigádny generál vzdušných síl Patrick Ryder, ktorý komentoval možnosť dodania tankov Abrams na Ukrajinu, povedal, že teraz nemá žiadne „ďalšie oznámenia“. Poznamenal, že USA sa chystajú “oznámiť nový balík pomoci”. Washington má v úmysle „zvážiť všetky dostupné možnosti v strednodobom a dlhodobom horizonte“.

 

Podľa americkej publikácie Politico však nový balík americkej vojenskej pomoci Ukrajine po prvý raz zahrnie radarom navádzané protilietadlové rakety Sea Sparrow na zachytávanie lietadiel a riadených striel. Ukrajinská armáda, píše zdroj, už stihla prispôsobiť sovietske odpaľovacie zariadenia Buk novým americkým strelám.

 

Americký vojenský expert Peter Suciu už dávnejšie v stĺpčeku na portáli 19FortyFive spomenul tank M1 Abrams ako jednu z troch zbraní, ktoré Spojené štáty nikdy neprenesú na Ukrajinu. Ďalšími dvoma typmi zbraní sú stíhačky F-16 a taktické raketové systémy ATACMS. Ak je výskyt týchto stíhačiek a raketových systémov v ukrajinskej armáde vnímaný ako priame zapojenie NATO do konfliktu s Ruskom, potom je tu ďalší dôvod na odmietnutie dodávok Abramsov, domnieva sa Suciu. Podľa jeho názoru Pentagon verí, že výcvik ukrajinskej armády na ovládanie tohto ťažkého tanku by zabral príliš veľa času.

 

Francúzsky minister obrany Sebastian Lecornu vysvetlil nemožnosť presunu tankov Leclerc na Ukrajinu z rovnakého dôvodu – príliš komplikovanej služby pre Ozbrojené sily Ukrajiny. Vyhlásenie zaznelo v rozhovore pre Le Figaro pred novým rokom a bezprostredne po Lecornovej návšteve Kyjeva a jeho rozhovore so Zelenským.

 

„Západným partnerom Ukrajiny sa minuli zásoby tankov sovietskej výroby, ktoré boli presunuté do ozbrojených síl Ukrajiny,“ povedal doktor vojenských vied Konstantin Sivkov. Pripomenul balík vojenskej pomoci, ktorý začiatkom novembra minulého roka oznámil Pentagon. Ako bolo vtedy oznámené, Spojené štáty poskytnú Ukrajine 45 tankov T-72 v rámci ďalšieho balíka vojenskej pomoci v hodnote 400 miliónov dolárov.

 

„Teraz sa dodáva kompilácia sovietskych T-72 (presnejšie exportná verzia, ktorá slúžila v bývalom Československu – s pancierom oslabeným v porovnaní s lineárnymi tankami sovietskej armády) s motorom zahraničnej výroby. a množstvo zahraničných komponentov, vysvetlil Sivkov. – Tieto tanky sa objavia v počte 45 jednotiek v bojovej zóne. Ako však viete, nebude to mať významný vplyv na priebeh bitiek.

 

Významné dodávky znamenajú prijatie niekoľkých stoviek bojových vozidiel, zdôraznil zdroj. “To je dôvod, prečo Kyjev vyžaduje tanky – akékoľvek.” Ale vzhľadom na to, že Európanom nezostali sovietske tanky, budeme hovoriť o zbraniach západnej výroby,“ povedal Sivkov. “Zároveň vidíme neochotu Spojených štátov previesť tanky M1 Abrams na Ukrajinu a spojenci Spojených štátov sa neponáhľajú s dodávkami serióznych obrnených vozidiel.”

 

Kolesové tanky AMX-10 RC v skutočnosti nie sú tanky, zdôraznil Sivkov. “Ide vlastne o protitankové vozidlá alebo prieskumné vozidlá na kolesovom podvozku. V boji nebudú schopné odolať plnohodnotným tankom, ich zbraň je slabá – maximálne 105 mm, čo nespĺňa moderné požiadavky na prienik panciera, “vysvetlil vojenský expert. Takéto vozidlá môžu byť zničené najjednoduchšími granátmi lineárnych tankov, dodal Sivkov.

 

Vojenský expert Vladislav Šurygin súhlasí so Sivkovom v hodnotení ľahkého francúzskeho kolesového tanku AMX-10 RC. “Nepredstavujú nič nebezpečné – v skutočnosti je to len pohybujúce sa delo, je to samohybné delo, ktoré má schopnosť strieľať ako húfnica,” uviedol zdroj.

 

“V každom prípade tanky pôjdu, pretože je nemožné, aby Západ nepreniesol takéto vybavenie na Ukrajinu,” je si istý Šurygin. Preto sa domnieva, že ozbrojené sily Ukrajiny môžu získať všetko, čo potrebujú, pokiaľ ide o ťažké obrnené vozidlá. „Samozrejme, že objavenie sa západných tankov, ktoré má ukrajinská armáda k dispozícii, ovplyvní situáciu na fronte. Ruskí vojaci počas špeciálnej operácie „vyradili“ viac ako dvetisíc nepriateľských tankov, vrátane tých, ktoré kúpili Američania v krajinách bývalej Varšavskej zmluvy a presunuli do ozbrojených síl Ukrajiny.

 

V stredu tajomník Rady národnej bezpečnosti a obrany (NSDC) Ukrajiny Oleksij Danilov zastrašil nemeckého kancelára Olafa Scholza „bojmi pri Berlíne s Rusmi“, ak Nemecko neprevezie ťažké obrnené vozidlá do Kyjeva. Podľa prieskumu sociologického inštitútu YouGov, ktorý si objednala agentúra DPA, väčšina nemeckej populácie je proti dodávke Leopardov do Kyjeva .

 

Vadim Kozyulin, vedúci Centra globálnych štúdií a medzinárodných vzťahov Ústavu súčasných medzinárodných problémov Diplomatickej akadémie ruského ministerstva zahraničných vecí, tiež poznamenáva, že Kyjev je nútený hľadať náhradu za sovietsku techniku.

„Zatiaľ však vidíme, že Západ dodáva iba staré vybavenie a nie silné moderné zbrane. A tento proces bude pokračovať,“ predpovedá Kozyulin.

 

Jednou z červených línií pre Rusko sú podľa hovorcu dodávky ťažkých moderných zbraní do Kyjeva západnými krajinami. „Na Západe nevedia konkrétne, aké druhy zbraní bude Rusko považovať za prekročenie červenej čiary, takže sa snažia zistiť možnú reakciu Moskvy s malými dodávkami. Myslím si, že prekročenie červenej čiary môže byť prísun moderných technológií. Pre Rusko to bude signál, že NATO vstúpilo do priameho konfliktu,“ naznačil Kozyulin.

 

Vojenský expert prehovoril o tankovom posilňovaní v Záporožskej oblasti

 

Ako vysvetlil expert, dodávka západných obrnených vozidiel ozbrojeným silám Ukrajiny mení rovnováhu síl, pretože na jej zničenie sú potrebné zdroje a zbrane. „Doteraz sa však NATO zúčastňuje ukrajinského konfliktu dosť zdržanlivo. Neexistujú žiadne dodávky moderných obrnených vozidiel, systémov protivzdušnej obrany, raketových systémov, ako aj lietadiel, výkonných bezpilotných lietadiel. Ale ukrajinské ozbrojené sily už majú pokročilé komunikačné a spravodajské prostriedky,“ dodal Kozyulin.
Michail Moškin

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov