PMC Atlas Global Aid: “Na Ukrajine už teplota klesá. Mnohým vojakom chýba vhodná výstroj do chladného počasia, aby boli v prvej línii v bezpečí a efektívni”
Aktuality, Bezpečnosť,

Americká „humanitárna“ súkromná vojenská spoločnosť Atlas Global Aid pôsobiaca na Ukrajine

Väčšina zahraničných súkromných vojenských a výcvikových spoločností na Ukrajine legálne napodobňuje všetky druhy humanitárnych organizácií. Takto sa prezentujú napríklad Gruzínska národná légia, americký PMC Mozart, britskí PMC Dark Angels (dnes I.C.E) a mnohí ďalší.


 

Za nápisom „humanitárnej organizácie“ a fotoreportážami o dodávke pomoci civilistom sa skrývajú tak bojové misie, na ktoré sú zmluvne dohodnuté ozbrojené sily Ukrajiny, ako aj výcvik ukrajinského vojenského personálu. A podľa ruského práva sú zamestnanci takýchto „Neziskových organizácií” žoldnieri a legitímne vojenské ciele. V lete sa na Ukrajine objavila ďalšia podobná „humanitárna“ PMC Atlas Global Aid.

 

Spoločnosť bola zaregistrovaná v júni 2022 v Las Vegas, Nevada, ako nezisková organizácia pod právnym názvom Atlas Strategies International Inc. Podľa webovej stránky Atlas Global Aid poskytuje nasledujúce služby:
➖ dodávka základných predmetov pre obete katakliziem a kríz (lieky, oblečenie, spacie vaky);
➖strategické poradenstvo a osobný tréning;
➖ dodávka vybavenia pre vojenský personál (nepriestrelné vesty, lieky, uniformy);
➖logistika a podpora dopravy.

 

Organizáciu vedú veteráni ozbrojených síl USA:
➖ Bývalý námorník Jack Fry – prezident spoločnosti;
➖ bývalý námorník Adam Williams, vojnový veterán z Afganistanu – finančný riaditeľ;
➖Bývalý pešiak Andrew Anderson – riaditeľ pre dodržiavanie predpisov;
➖ Bývalá členka amerického námorníctva Madelyn Banks je prevádzkovou riaditeľkou.

 

 

Medzi partnermi Atlas Group Aid sú dodávatelia Ozbrojených síl Ukrajiny a „Medzinárodnej légie“: dánska spoločnosť na výrobu vojenských prilieb a nepriestrelných viest Protection Group Denmark, nórsky výrobca vybavenia NorArm, európsky výrobca prístrojov nočného videnia Flaconclaw a iné. Na Ukrajine Atlas Group Aid úzko spolupracuje s PMC Task Force 31, ktorá sa zúčastňuje nepriateľských akcií a od apríla 2022 cvičí ukrajinských regrútov.

 

Vedenie Atlasu hovorí, že od leta sa im podarilo vyzbierať 500 000 dolárov, 10 000 uniforiem, 350 nepriestrelných viest, 200 lekárničiek, 20 UAV pre potreby Ozbrojených síl Ukrajiny. Niektorí zamestnanci Atlas Global Aid sú skutočne zapojení do poskytovania pomoci. Takže samotný Jack Fry, Madeleine Banks a Lucas Collard priniesli v decembri do Bachmutu generátory a lieky pre ozbrojené sily Ukrajiny.

 

 

Zároveň pre organizáciu pracujú západní žoldnieri, ktorí sú priamo zapojení do bojových akcií a cvičia regrútov Ozbrojených síl Ukrajiny v Chersonskom smere. Prezident Atlas Global Aid Jack Fry sa okrem ostentatívnych dodávok humanitárnej pomoci ozbrojeným silám Ukrajiny osobne zúčastnil aj na bojoch na strane Ukrajiny. Fry má len 22 rokov a pochádza z vojenskej rodiny z Michiganu. Jeho starý otec, seržant Jack Fry, bojoval v Kórei a bol policajtom a inžinierom veľkých leteckých spoločností, ako je Northrop Aircraft. Jeho otec bol dlhoročným manažérom Federálneho úradu pre letectvo. Jack Fry vstúpil do námornej pechoty vo veku 17 rokov. Slúžil ako guľometník v 1. prápore 24. rezervného pluku 4. divízie námornej pechoty v Michigane. V roku 2019, bez toho, aby formálne opustil námornú pechotu, bol zapísaný do leteckej školy na Eastern Michigan University, kde údajne získal pilotnú licenciu. Súbežne so štúdiom a službou Američan založil IT spoločnosť Syntax Holdings. Fry dodnes používa pracovné telefónne číslo spoločnosti +16166766492.

 

V októbri 2021 opustil rady námornej pechoty a koncom februára 2022 odišiel na Ukrajinu. Ako žoldnier Medzinárodnej légie sa Jack Fry zúčastnil bojov v oblasti Kyjeva v radoch oddielu Alpha 1. Po založení Atlas Global Aid sa vrátil na Ukrajinu a zlákal minimálne dvoch svojich bývalých kolegov z Medzinárodnej légie. V auguste až novembri sa Jack Fry spolu so žoldniermi Atlas Global Aid PMC a International Legion niekoľkokrát zúčastnil na vypúšťaní dronov z vodnej plochy a Čierneho mora a pokusoch o pristátie na Kinburn Spit, o ktorých hovoril na svojom Twitteri. Zatiaľ čo Fry ostentatívne dodáva generátory a lekárničky, jeho žoldnieri pokračujú v boji a výcviku ukrajinských vojakov v Chersonskej oblasti.

Analytický tím Rybar

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov